Νέες τεχνολογίες αυτοκινήτων για ασφάλεια και άνεση | Generali
LIFE IN MOTION

Νέες τεχνολογίες αυτοκινήτων για ασφάλεια και άνεση

25.04.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η αγορά καινούριου αυτοκινήτου χρειάζεται πολλή σκέψη.

Και παρόλο που η τιμή και η εμφάνιση παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μοντέλου, τα τεχνολογικά συστήματα και τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που διαθέτει καθορίζουν την τελική απόφαση. Πριν αρχίσετε να συγκρίνετε τιμές και να επιλέγετε την ταπετσαρία ή το χρώμα που σας αρέσει περισσότερο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ποια συστήματα ασφάλειας διαθέτει το μοντέλο που σας ενδιαφέρει. Πώς μπορείτε να ξέρετε ποια είναι αποτελεσματικότερα; Αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο αυτοκίνητο, αυτά είναι τα 12 συστήματα ασφάλειας που θα πρέπει να ελέγξετε αν διαθέτει το επόμενο αυτοκίνητο που θα θελήσετε να αγοράσετε.

Motor

Συστήματα ασφαλείας αυτοκινήτου τελευταίας τεχνολογίας

1. Σύστημα διατήρησης λωρίδας

Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ενσωματώνουν στον εξοπλισμό τους έξυπνους αισθητήρες που μπορούν να σας προειδοποιήσουν σε περίπτωση που βγείτε άθελά σας εκτός λωρίδας. Αν περάσετε τη διαχωριστική γραμμή, το αυτοκίνητο θα σας ενημερώσει εκπέμποντας έναν προειδοποιητικό ήχο ή με δόνηση του τιμονιού ή του καθίσματός σας. Μάλιστα, κάποια μοντέλα μπορούν αυτόματα να παραμένουν στη λωρίδα οδήγησης, προλαμβάνοντας έτσι τις συγκρούσεις.

2. Σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων

Όταν οδηγείτε, πρέπει να ελέγχετε το περιβάλλον γύρω από το όχημά σας για την πρόληψη ατυχημάτων. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα δυνατό. Το λεγόμενο τυφλό σημείο είναι αυτό το μικρό τμήμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που δεν καλύπτεται από τους καθρέπτες οπισθοπορείας και τους πλευρικούς καθρέπτες. Τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφάλειας διαθέτουν αισθητήρα σε ψηφιακή οθόνη ή επάνω στον ίδιο τον καθρέπτη που σας προειδοποιεί σε περίπτωση παρουσίας αντικειμένου στο τυφλό σημείο.

3. Συστήματα γεωεντοπισμού

Μπορεί να τύχει ένα σκασμένο λάστιχο, ένα ατύχημα, μια βλάβη ή οτιδήποτε άλλο. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστείτε επειγόντως βοήθεια. Το όχημά σας θα πρέπει να διαθέτει σύστημα γεωεντοπισμού, για να μπορεί ο πάροχος οδικής βοήθειας, ή οποιοσδήποτε άλλος έρχεται για βοήθεια, να εντοπίσει ακριβώς τη θέση σας.

4. Σύστημα αναγνώρισης ορίου ταχύτητας

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν πόσο τηρείτε το όριο ταχύτητας; Είναι υποχρέωση του οδηγού να δίνει προσοχή στη σήμανση του ορίου ταχύτητας, βοηθάει όμως αν το ίδιο το όχημα διαθέτει κάμερες με σύστημα αναγνώρισης του ορίου ταχύτητας. Έτσι, θα γνωρίζετε πάντα ποια είναι η σωστή ταχύτητα, επειδή θα την βλέπετε ακριβώς μπροστά σας στην οθόνη.

5. Σύστημα προσαρμοστικού ελέγχου πορείας (ACC)

Η ημιαυτόνομη οδήγηση είναι πλέον γεγονός. Με τη βοήθεια του ACC μπορείτε να κρατήσετε σταθερή και ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και να αποφύγετε τον κίνδυνο πρόσκρουσης. Επίσης, διατηρώντας σταθερή την ταχύτητα του οχήματός σας καταφέρνετε παράλληλα να εξοικονομήσετε καύσιμα. Η χρήση του συστήματος αυτού ενδείκνυται ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια, καθώς ξεκουράζει τον οδηγό και προσφέρει περισσότερη άνεση.

6. Σύστημα ανίχνευσης κόπωσης ή νύστας οδηγού

Δεν πρέπει ποτέ να οδηγείτε αν νιώθετε κούραση. Μερικές φορές όμως μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε ότι νυστάζετε. Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα τεχνολογικό σύστημα ασφάλειας που αναγνωρίζει τα σημάδια κόπωσης; Είτε πρόκειται για κούραση είτε για έλλειψη συγκέντρωσης, το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης θα σας ειδοποιήσει να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε.

7. Σύστημα προειδοποίησης απόσπασης προσοχής

Από το 2022, πολλά μοντέλα διαθέτουν ηχητική προειδοποίηση, σε περίπτωση που ο οδηγός ή οποιοσδήποτε συνεπιβάτης ξεχάσει να φορέσει τη ζώνη ασφαλείας του. Σας ειδοποιεί επίσης να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ενώ οδηγείτε ή όταν ασχολείστε υπερβολικά με το σύστημα πλοήγησης ενώ οδηγείτε.

8. Μπροστά και πίσω κάμερες

Είτε έχετε μπροστά σας ένα κοπάδι ζώων είτε θέλετε να δείτε καλύτερα μια πιθανή θέση στάθμευσης, οι μπροστά και πίσω κάμερες αυξάνουν την ασφάλεια της οδήγησης, τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας! Χάρη στους αισθητήρες στάθμευσης, μπορείτε να κάνετε τους απαραίτητους ελιγμούς με το αυτοκίνητό σας χωρίς άγχος, ακόμη και σε δύσκολα σημεία στάθμευσης.

9. Αισθητήρες ανίχνευσης πεζών

Χάρη στο σύστημα προειδοποίησης πρόσκρουσης και στο σύστημα ανίχνευσης πεζών, μπορείτε να ανιχνεύετε οτιδήποτε κινείται σε ακτίνα 150 μέτρων από το όχημά σας. Με αυτά τα συστήματα μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση της πέδησης έκτακτης ανάγκης και, το κυριότερο, ακόμη και τα ατυχήματα! Τα πιο σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτου μπορούν ακόμη και να διακρίνουν τους πεζούς από τους ποδηλάτες. Επειδή, όμως, όπως αναφέραμε πιο πάνω, τόσο η δική σας ασφάλεια όσο και των γύρω σας είναι σημαντική, διαβάστε επιπλέον συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση όταν κινούνται κοντά σας πεζοί και ποδηλάτες.

10. Αυτόματο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω τεχνολογικά συστήματα, το αυτόματο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης θα ακινητοποιήσει το όχημά σας πριν από την πρόσκρουση σε οποιοδήποτε αντικείμενο βρίσκεται μπροστά σας. Όταν η ταχύτητα ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, η τεχνολογία αντιδρά πάντα καλύτερα από τον άνθρωπο.

11. Έξυπνοι αερόσακοι

Για χρόνια, όλα τα οχήματα έπρεπε να είναι εξοπλισμένα με αερόσακους. Η τεχνολογία όμως έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Στα οχήματα μερικών κατασκευαστών θα βρείτε έξυπνους αερόσακους. Χάρη στους αισθητήρες στο εσωτερικό του οχήματος, αυτοί οι αερόσακοι γνωρίζουν πότε η ενεργοποίησή τους θα ήταν επικίνδυνη.

12. Μαύρο κουτί

Από την 1η Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μαύρα κουτιά είναι υποχρεωτικά σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα. Αν και δεν λειτουργούν ακριβώς όπως αυτά των αεροπλάνων, σε περίπτωση ατυχήματος, καταγράφουν τα τεχνικά δεδομένα των αυτοκινήτων λίγα λεπτά πριν από το ατύχημα, ώστε να μπορούν οι αρχές να διαπιστώσουν τα αίτιά του.

Τεχνολογία ασφάλειας αυτοκινήτου για παιδιά

Έχετε παιδιά; Εάν ναι, η ασφάλειά τους είναι για εσάς σίγουρα ύψιστης σημασίας. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο αυτοκίνητο και κάνετε την απαραίτητη έρευνα, θα διαπιστώσετε ότι μερικοί κατασκευαστές προσφέρουν ειδικά πακέτα για την ασφάλεια των παιδιών. Μερικά συστήματα ασφάλειας παιδιών που κυκλοφορούν στην αγορά περιλαμβάνουν:

 • Συστήματα παρακολούθησης ενσωματωμένα στα παιδικά καθίσματα. Αυτά τα συστήματα σας προειδοποιούν σε περίπτωση που οι ιμάντες στήριξης δεν έχουν δεθεί σωστά, ή αν το παιδί σας τους έχει λύσει κατά λάθος.

 • Αισθητήρες κίνησης που σας ειδοποιούν σε περίπτωση που απομακρυνθείτε από το όχημα και έχετε αφήσει το παιδί σας ακόμη δεμένο στο κάθισμά του.

Πριν προχωρήσετε, σας προτείνουμε να διαβάσετε τον οδηγό της Generali για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο

Τα 10 ασφαλέστερα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς για το 2022

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP αξιολογεί βάσει δοκιμών την ασφάλεια οδηγών και επιβατών και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματά του. Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα δέκα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά για το 2022:

 1. Mercedes-Benz C-Class

 2. Volvo C40 Recharge

 3. Volkswagen Multivan MPV

 4. Renault Megane E-Tech

 5. Lexus NX

 6. DS 4

 7. Kia EV6

 8. Volkswagen Taigo

 9. Volkswagen Polo

 10. Peugeot 308