Κλοπή Αυτοκινήτου: Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση
LIFE IN MOTION

Κλοπή Αυτοκινήτου: Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση

17.10.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2021, με 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων.

Επομένως, αν συνυπολογίσουμε το οικονομικό κόστος και την επιβάρυνση του θύματος όσον αφορά τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσει για τις απαιτούμενες ενέργειες και την ταλαιπωρία που υφίσταται κατά τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε από πριν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κλοπής του οχήματός σας.

Φυσικά, αν έχετε μεριμνήσει για την ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη του οχήματός σας, θα μπορέσετε να περιορίσετε σημαντικά την όλη αναστάτωση. Για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου της Generali, πατήστε εδώ.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κλοπή, η διαδικασία δήλωσης κλοπής οχήματος αποτελείται από τέσσερα στάδια, τα οποία περιγράφονται στη συνέχεια.

Motor

1ο Βήμα: Έχετε πράγματι πέσει θύμα κλοπής;

Μπορεί να συμβαίνει σπάνια, υπάρχει όμως περίπτωση ένα αυτοκίνητο να έχει μετακινηθεί χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Σκεφτείτε προσεκτικά: μήπως το μετακίνησε ένα μέλος της οικογένειας που έχει επίσης κλειδί και ξέχασε να σας ενημερώσει; Μήπως το μετακίνησε γερανός, απροειδοποίητα, λόγω παράνομης στάθμευσης; Μήπως απλώς ξεχάσατε πού το σταθμεύσατε την τελευταία φορά; Πριν περάσετε στο 2ο βήμα, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας έχει όντως κλαπεί .

2ο Βήμα: Δήλωση κλοπής

Αν το αυτοκίνητό σας έχει κλαπεί, θα πρέπει να καλέσετε την αστυνομία, για να αναφέρετε το περιστατικό. Καλέστε το συντομότερο δυνατό, αφενός γιατί έτσι θα έχετε ίσως περισσότερες πιθανότητες ανεύρεσης του αυτοκινήτου σας, αφετέρου για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να εμπλακεί το όχημά σας σε άλλες παράνομες ενέργειες, κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά με κλεμμένα αυτοκίνητα.

Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη δήλωση κλοπής του οχήματός σας μέσω του ιστότοπου gov.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Διαφορετικά, θα πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να αναφέρετε εκεί την κλοπή, υποβάλλοντας μήνυση κατά αγνώστων. Για την υποβολή της μήνυσης θα πρέπει να πληρώσετε το σχετικό παράβολο, ενώ θα πρέπει να ζητήσετε οπωσδήποτε να δηλωθεί η κλοπή και στο ηλεκτρονικό σύστημα της τροχαίας. Με αυτόν τον τρόπο, αν τύχει να σταματήσει κάποιο όχημα, θα μπορεί να ελέγξει αν είναι δηλωμένο στη βάση δεδομένων σας. Επίσης, αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει μαύρο κουτί, ενημερώστε την αστυνομία, επειδή η ύπαρξή του μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του αυτοκινήτου (από την 1η Μαΐου 2022, τα μαύρα κουτιά είναι υποχρεωτικά σε όλα τα νέα αυτοκίνητα).

Για να υποβάλετε μήνυση, θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας, ενώ δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεστε από δικηγόρο. Η μήνυση είναι απαραίτητη για να διωχθεί ως αδίκημα η κλοπή του αυτοκινήτου καθώς επίσης και για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Σε περίπτωση που έχετε ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου, μερική ή ολική, θα μπορέσετε να υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης.

3ο Βήμα: Υποβολή αιτήματος αποζημίωσης προς την ασφαλιστική εταιρεία

Μπορείτε να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική σας εταιρεία για να υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης, μόνο μετά τη δήλωση της κλοπής στην αστυνομία και την υποβολή μήνυσης. Πριν επικοινωνήσετε όμως με την ασφαλιστική, ελέγξτε τις λεπτομέρειες του συμβολαίου σας, για να διαπιστώσετε κατά πόσον καλύπτεται η περίπτωσή σας.

Για να υποβάλετε το αίτημα αποζημίωσης, ο ασφαλιστής σας θα χρειαστεί τον αριθμό του ασφαλιστηρίου του οχήματός σας, την άδεια κυκλοφορίας, εφόσον δεν ήταν μέσα στο όχημα.

και τέλος και τα δυο κλειδιά του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, κατά την επεξεργασία του αιτήματός σας, η ασφαλιστική σας θα σας ζητήσει το αντίγραφο μήνυσης, το δελτίο συμβάντων, την άρση παρακράτησης κυριότητας και το ειδικό πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο.

Σε περιπτώσεις κλοπής,  καταβάλλεται η εμπορική αξία την οποία είχε το αυτοκίνητο κατά τον χρόνο της κλοπής του. Βέβαια, αν δεν έχετε ασφάλεια κλοπής, δεν δικαιούστε καμία αποζημίωση και αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένετε μήπως βρεθεί το αυτοκίνητό σας.

4ο Βήμα: Ενημερώστε τυχόν άλλους φορείς

Αν το αυτοκίνητο έχει αγοραστεί με leasing ή τραπεζικό δάνειο και έχει παρακράτηση κυριότητας θα πρέπει να ενημερώσετε την αντιπροσωπεία από την οποία αγοράσατε το αυτοκίνητο ή/και την τράπεζα από την οποία λάβατε το δάνειο.

Λάβετε υπόψη ότι αν έχετε αφήσει στο αυτοκίνητο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλα αποδεικτικά ταυτότητας, το δίπλωμα οδήγησης, κινητό τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή ή τάμπλετ, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε ακύρωση των καρτών, φραγή της κάρτας sim και αλλαγή των κωδικών πρόσβασης. Τα έγγραφα που ακυρώνονται, θα πρέπει να αντικαθίστανται με νέα, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια διαδικασία που συνεπάγεται επιπλέον ταλαιπωρία.

6 απλές συμβουλές για να αποφύγετε την κλοπή του αυτοκινήτου σας

1. Παρκάρετε σε γκαράζ

Η στάθμευση του αυτοκινήτου σας σε ένα γκαράζ, μακριά από τα βλέμματα των επίδοξων ληστών, είναι ένα καλό μέτρο προστασίας. Επιπλέον, ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας, αφού για να μπορέσουν να φτάσουν στο αυτοκίνητο, θα πρέπει πρώτα να διαρρήξουν το γκαράζ.

2. Τοποθετήστε μια κλειδαριά στο τιμόνι ή τους τροχούς του αυτοκινήτου σας

Η τοποθέτηση κλειδαριάς στο τιμόνι ή τους τροχούς του αυτοκινήτου θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον επιχειρήσει να κλέψει το αυτοκίνητό σας. Κάντε την έρευνά σας και επενδύστε σε μια κλειδαριά με υψηλή αξιολόγηση.

3. Προστατεύστε το αυτοκίνητό σας με αντικλεπτική χάραξη των τζαμιών

Κάθε παράθυρο χαράσσεται με έναν μοναδικό κωδικό για το όχημά σας, ο οποίος τηρείται σε μια βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Με αυτό το μέτρο, αυξάνονται οι πιθανότητες ανεύρεσης ενός κλεμμένου αυτοκινήτου.

4. Προστατεύστε το τηλεχειριστήριο εισόδου χωρίς κλειδί

Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, διατηρήστε το σε μια θήκη αποκλεισμού σήματος RFID, για να εμποδίσετε τους κλέφτες να αναπαράγουν το σήμα του κλειδιού σας και να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητό σας.

5. Φώτα και κάμερες

Ο φωτισμός ασφαλείας και ένα σύστημα παρακολούθησης CCTV που θα εστιάζει στο αυτοκίνητό σας, όταν είναι σταθμευμένο, θα αποτρέψει πιθανούς εγκληματίες, θα σας προειδοποιήσει σε περίπτωση διάρρηξης και θα σας δώσει τη δυνατότητα να καταγράψετε ευκολότερα κάθε απόπειρα κλοπής.

6. Σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού

Η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού με δυνατότητα ακινητοποίησης και παρακολούθησης μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε και να παρακολουθήσετε το αυτοκίνητό σας, σε περίπτωση κλοπής. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν το σύστημα αυτό προεγκατεστημένο στον τυπικό εξοπλισμό τους.