Ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
LIFE IN MOTION

Ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

15.06.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποφασίζουν να αλλάξουν τα τελευταία χρόνια το βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητό τους με ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον και την τσέπη τους μακροπρόθεσμα όχημα. Μόνο το 2020, ο αριθμός των ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Είναι αυτά τα οχήματα τόσο καλά για το περιβάλλον όσο λένε; Και είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς;

Ποια είναι η διαφορά ενός υβριδικού με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Με ένα υβριδικό, αποκτάτε έναν ηλεκτρικό κινητήρα μαζί με έναν βενζινοκινητήρα. Τα βασικά υβριδικά φορτίζουν μόνο αξιοποιώντας το φρενάρισμα και την ορμή του οχήματος στον δρόμο, ενώ τα υβριδικά με ρευματολήπτη μπορούν να φορτίσουν από πρίζα. Έτσι, τα δεύτερα έχουν μεγαλύτερη μπαταρία και καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη.

Με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αποκτάτε μόνο ηλεκτροκινητήρα και μπαταρία. Δεν χρειάζεται βενζίνη!

Motor

Διαφορά τιμής

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν περισσότερο από τα υβριδικά, άρα είναι λιγότερο προσιτά στην αρχή. Σε βάθος χρόνου όμως, θα εξοικονομήσετε χρήματα, αφού δεν χρειάζονται βενζίνη. Επίσης, με ίσης αξίας ηλεκτρική ενέργεια και βενζίνη, μπορείτε να διανύσετε μεγαλύτερη απόσταση με την πρώτη, άρα συμφέρει περισσότερο.

Ένας ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να αποτελείται από μόλις 12 κινητά μέρη, ώστε είναι πολύ πιο απλός και αξιόπιστος από τον κινητήρα ενός υβριδικού οχήματος. Συνεπώς, η συντήρησή του είναι φθηνότερη. Τέλος, αν το κράτος προσφέρει επιδότηση, η τιμή ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να μειωθεί δραστικά.

Αυτονομία

Ένα σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν αποκτήσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η αυτονομία που προσφέρει. Στη χώρα μας, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν προσφέρουν ακόμα πανελλαδική κάλυψη, παρόλο που υπάρχει σταδιακή αύξηση των σημείων εξυπηρέτησης. Από την άλλη, πρατήρια καυσίμων υπάρχουν παντού, άρα οι οδηγοί υβριδικών δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως ξεμείνουν από καύσιμο. Για αυτό, αν οδηγείτε τακτικά σε πολύ μεγάλες αποστάσεις σε απομακρυσμένες επαρχιακές περιοχές, ίσως ένα ηλεκτρικό όχημα να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Προστασία του περιβάλλοντος

Ως προς τις εκπομπές καυσαερίων, σίγουρα τα ηλεκτρικά οχήματα στέφονται νικητές, αφού έχουν μηδενικές! Εξίσου σημαντικές, όμως, είναι οι έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ένα υβριδικό που έχει κατασκευαστεί σε κοντινό τόπο, σε εργοστάσιο φιλικό προς το περιβάλλον, θα μπορούσε να είναι πιο πράσινο συνολικά από ένα ηλεκτρικό όχημα που έχει παραχθεί σε ένα λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο και έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω σε ένα πλοίο που καίει καύσιμα. Αν το περιβάλλον είναι το κύριο μέλημά σας, φροντίστε να ψάξετε το θέμα πριν αγοράσετε.