Έλεγχος Αυτοκινήτου: 5+1 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
LIFE IN MOTION

Έλεγχος Αυτοκινήτου: 5+1 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

11.07.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Όλοι οι καλοί οδηγοί γνωρίζουν ότι η διατήρηση του οχήματος σε άριστη κατάσταση είναι απαραίτητη για ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια, είτε πρόκειται για τη μετάβαση στη δουλειά είτε για εκδρομές. Εφαρμόστε τους παρακάτω απλούς ελέγχους για να διασφαλίσετε ότι το όχημά σας είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας, ώστε να έχετε ασφαλείς διαδρομές χωρίς απρόοπτα. 

Ο ευκολότερος τρόπος για να μην ξεχνάτε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας είναι να ορίσετε ότι θα τον εφαρμόζετε είτε, για παράδειγμα, το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα είτε τουλάχιστον κάθε φορά πριν από ένα μεγάλο ταξίδι ή μεγαλύτερη διαδρομή από τις καθιερωμένες σας. Για να πραγματοποιήσετε τους ελέγχους θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας είναι κρύος. Το βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου σας είναι ένας καλός οδηγός για εντοπίσετε που βρίσκονται τα σημεία που αναφέρονται παρακάτω και ποιες είναι οι σωστές στάθμες και τιμές για το όχημά σας. Επιπλέον, ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου ή συγγενή για κάθε έλεγχο που χρειάζεται δύο άτομα. Έτσι, θα μπορέσετε να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά τα πίσω φώτα και να δείτε αν υπάρχει διαρροή λαδιού ή νερού όταν οδηγείτε. Η επιθεώρηση του αυτοκινήτου σας από ένα δεύτερο άτομο μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό πραγμάτων που ίσως σας ξέφυγαν, ιδίως αν είναι κάτι που δεν μπορείτε να δείτε καθώς οδηγείτε.

1. Έχετε αρκετά καύσιμα;

2. Είναι καθαρά και λειτουργούν τα φώτα;

3. Υπάρχει αρκετό ψυκτικό υγρό στο ψυγείο και νερό στους υαλοκαθαριστήρες;

4. Είναι επαρκώς φουσκωμένα τα ελαστικά;

5. Λειτουργούν τα ηλεκτρικά συστήματα και η μπαταρία;

6. Ελέγξατε τη στάθμη του λαδιού;

Είναι σημαντικό να σκεφθείτε ποιες δύσκολες καταστάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν και να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Για παράδειγμα, η ορατότητα στην ομίχλη ή στη σφοδρή κακοκαιρία είναι πολύ σπουδαία. Άρα, φροντίστε να είναι καθαροί οι προβολείς και να λειτουργεί καλά το σύστημα κυκλοφορίας αέρα, ώστε να μπορέσετε να ξεθαμπώσετε τα παράθυρα αν χρειαστεί. Εξίσου σημαντικό είναι να προετοιμαστείτε για την περίπτωση ακινητοποίησης λόγω βλάβης. Φροντίστε να έχετε ένα κιτ επισκευής ή ρεζέρβα σε καλή κατάσταση, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία. Και, φυσικά, φροντίστε να γνωρίζετε πώς να αλλάζετε λάστιχο!

Motor

Είτε σχεδιάζετε μια επική εξόρμηση είτε απλώς πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στη δουλειά, είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου σας. Κάντε αυτούς τους έξι απλούς ελέγχους πριν βγείτε στον δρόμο, για να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ασφαλή διαδρομή.