Δίκυκλα: Πως να τα προστατεύσετε το χειμώνα | Generali
LIFE IN MOTION

Δίκυκλα: Πως να τα προστατεύσετε το χειμώνα

04.12.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι μηχανές και τα ποδήλατα δέχονται όλο το φάσμα και το μένος των καιρικών φαινομένων, αφού συχνά μένουν ακάλυπτα και εκτεθειμένα.

Κάτι τέτοιο ισχύει ακόμη περισσότερο το χειμώνα, όταν η βροχή, το κρύο και οι έντονοι άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν ζημιές που οδηγούν είτε σε πολύ ακριβό σέρβις, είτε σε σταδιακή αχρήστευση του οχήματος.

Κατά την περίοδο του χειμώνα, οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τα ποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες λιγότερο από όσο τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα τα πρώτα να παραμελούνται ακόμη περισσότερο και να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κλοπής. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε τα οχήματά μας στη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα αγαπημένα σας δίκλυκλα ασφαλή και έτοιμα να βγουν στο δρόμο, ακόμη και μετά από μεγάλο διάστημα ακινησίας.

Πώς να προστατεύσετε τη μηχανή σας

Κρατήστε την καθαρή

Σίγουρα ξέρετε πως όταν βρέχει, μια και μόνο βόλτα αρκεί για να γεμίσει η μηχανή σας χώμα και λάσπη. Φροντίστε λοιπόν, να την καθαρίσετε σχολαστικά προτού την βάλετε στην άκρη για μεγάλο διάστημα. Βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνή, ώστε να μη διαβρωθεί το χρώμα από το νερό, και απλώστε μία στρώση κεριού, για να κρατήσετε μακριά την υγρασία και τη σκουριά.

Εφαρμόστε αντιδιαβρωτικό σπρέι

Ακόμη και με το κερί, τα άλατα από το δρόμο μπορούν να συσσωρευτούν και να διαβρώσουν τη μοτοσυκλέτα. Άρα, καλό είναι να την ψεκάζετε τακτικά με λιπαντικό/ αντιδιαβρωτικό σπρέι, για να προλάβετε την εμφάνιση προβλημάτων.

Φορτίστε την μπαταρία

Ο ψυχρός καιρός μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λειτουργίας μιας μπαταρίας ή ακόμα και να την αποφορτίσει εντελώς. Γι’  αυτό, συνιστούμε να την φορτίζετε τακτικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν σκοπεύετε να μην χρησιμοποιήσετε τις μηχανές σας για μεγάλο διάστημα και να τις κρατήσετε σε εσωτερικό χώρο, θα άξιζε ίσως να αγοράσετε έναν συντηρητή μπαταρίας.

Χρησιμοποιήστε αντιψυκτικό

Παρότι πολλοί αμελούν τη χρήση τους, το αντιψυκτικό είναι απολύτως απαραίτητo για το ψυγείο της μηχανής, επειδή βοηθούν να μην παγώσει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με κίνδυνο να ραγίσει ή να σπάσει.

Αλλάξτε λάδια

Το λάδι στο οποίο έχουν συσσωρευτεί ρύποι μπορεί να διαβρώσει τον κινητήρα. Φροντίστε να το αντικαταστήσετε με καινούριο, καθαρό λιπαντικό υψηλής ποιότητας, για να αποφύγετε την πρόκληση βλαβών στο διάστημα κατά το οποίο η μηχανή σας παραμένει σε ακινησία.

Παρκάρετε τη μοτοσυκλέτα σας σε εσωτερικό χώρο

Η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή είναι να βρείτε έναν εσωτερικό χώρο για να παρκάρετε τη μοτοσυκλέτα σας. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να την καλύψετε με μια ανθεκτική κουκούλα εξωτερικών χώρων. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να παραμείνει στεγνή και να αερίζεται επαρκώς.

Φροντίστε να μην ακουμπούν τα ελαστικά στο έδαφος

Εάν σκοπεύετε να παρκάρετε και να έχετε ανενεργή τη μηχανή σας για μεγάλο διάστημα, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά σταντ. Με αυτά, θα κρατάτε τα ελαστικά σε απόσταση από το έδαφος, ώστε να μη δέχονται πίεση και να μην παραμορφωθούν.

Βεβαιωθείτε ότι είναι απόλυτα ασφαλής

Δυστυχώς, οι μηχανές γίνονται συχνός στόχος κλοπής. Μόνο το 2019, η Ελληνική Αστυνομία εξιχνίασε 7.124 κλοπές δικύκλων άνω των 50cc και 1.841 που αφορούσαν 50άρια μηχανάκια. Γι’ αυτό, καλό είναι να προσέχετε όσο περισσότερο μπορείτε και να λάβετε τα μέτρα σας . Καλύψτε τη μοτοσυκλέτα σας με κουκούλα, για να μην τραβά την προσοχή, χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας κλειδαριές και σκεφτείτε να τοποθετήσετε σύστημα ή αυτοκόλλητα συναγερμού, τα οποία μπορούν να αποθαρρύνουν τους επίδοξους κλέφτες.

Πώς να προστατεύσετε το ποδήλατό σας

Επενδύστε σε λασπωτήρες

Οι λασπωτήρες μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικοί, αφού προφυλάσσουν εσάς και το ποδήλατο από τον βροχερό καιρό, το χώμα, τη λάσπη και τα επικίνδυνα πετραδάκια, καθώς επίσης προστατεύουν και τα ελαστικά.

Σκεφτείτε να αγοράσετε χειμερινά ελαστικά

Ανάλογα με το είδος ποδηλασίας που κάνετε και τον καιρό της περιοχής στην οποία ζείτε και κινείστε, ίσως αξίζει να τοποθετήσετε ειδικά χειμερινά ελαστικά. Τρυπούν πολύ πιο δύσκολα και έχουν καλύτερη πρόσφυση στο οδόστρωμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν ποδηλατείτε σε δύσβατα εδάφη με λάσπη ή και χίονι!

Φουσκώστε τα λάστιχα

Με τον καιρό, τα ελαστικά ξεφουσκώνουν, ακόμη κι αν το ποδήλατο βρίσκεται σε πλήρη ακινησία. Έτσι, καλό είναι να τα φουσκώνετε τακτικά, ώστε να μην τα βρείτε εντελώς ξεφούσκωτα.

Διατηρήστε το σε καλή κατάσταση

Ο χειμώνας μπορεί να αφήσει τα σημάδια του στο ποδήλατο. Καλό είναι να το ελέγχετε προσεκτικά μετά από κάθε διαδρομή (ιδίως την αλυσίδα και τα φρένα), να το διατηρείτε καθαρό για να μη διαβρωθεί, και να εφαρμόζετε λιπαντικό κάθε εβδομάδα.

Φυλάξτε το σε εσωτερικό χώρο

Ιδανικά, το ποδήλατο πρέπει να φυλάσσεται σε εσωτερικό χώρο με καλό αερισμό και μακριά από υγρασία. Εναλλακτικά, εάν δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, μπορείτε να το καλύψετε με μια κατάλληλη κουκούλα και να τυλίξετε τη σέλα με μια πλαστική σακούλα, ώστε να μη φθαρεί το υλικό της.

Προστατεύστε το από κλοπή

Μην διευκολύνετε τους επίδοξους κλέφτες. Βάλτε διπλή κλειδαριά και αλυσίδα, φροντίζοντας να κλειδώσετε και τους τροχούς. Μία επιπλέον πρόταση είναι να εξατομικεύστε το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να το πουλήσουν σε άλλους.

Ασφαλιστικό Tip: H οδήγηση είναι πάθος! Απολαύστε ξέγνοιαστες διαδρομές με τα ειδικά προγράμματα ασφάλισης της Generali για τη μοτοσυκλέτα και για το ποδήλατο.