Ασφαλής οδήγηση σε ώρες αιχμής | Generali
LIFE IN MOTION

Ασφαλής οδήγηση σε ώρες αιχμής

27.09.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

H ώρα αιχμής είναι συχνά σε στιγμές που οι οδηγοί είναι πιο κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι, όπως νωρίς το πρωί ή αμέσως μετά την παραλαβή των παιδιών από το σχολείο και τη δουλειά. Το συνεχές σταμάτα- ξεκίνα μπορεί να είναι κουραστικό και συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά οδήγησης. Επειδή η ασφάλεια στο δρόμο είναι αδιαπραγμάτευτη, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για οδήγηση σε ώρες αιχμής με λιγότερο στρες.

Πριν φύγετε από το σπίτι

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το ξεκινάτε την ημέρα σας με πανικό! Αποφύγετε την πρωινή μάχη με τον χρόνο, προετοιμάζοντας όσα θα χρειαστείτε για μια πολυάσχολη μέρα στη δουλειά, αλλά και για τις καθημερινές σας δραστηριότητες, από το προηγούμενο βράδυ και ξεκινήστε πιο ανέμελα την ημέρα σας ή -και γιατί όχι- κερδίστε λίγα ακόμη λεπτά πρωινού ύπνου. Ετοιμάστε πρωινό και γεύματα για τη δουλειά και το σχολείο, διαλέξτε τα ρούχα που θα φορέσετε και σχεδιάστε την καλύτερη διαδρομή για να φτάσετε στον προορισμό σας έγκαιρα, αποφεύγοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ξεκινήστε λίγο νωρίτερα και φροντίστε να έχετε υπολογίσει λίγο επιπλέον χρόνο για τη διαδρομή σας. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι δεν θα χρειαστεί να βιαστείτε  και να κάνετε απότομες κινήσεις αν αντιμετωπίσετε συμφόρηση. Πειραματιστείτε δοκιμάζοντας εναλλακτικές διαδρομές, διαφορετικές ώρες, για να διαπιστώσετε ποια είναι η καλύτερη για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι γίνεται στις μελλοντικές σας διαδρομές!

Πριν φύγετε από το σπίτι, φροντίστε να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό. Σύμφωνα με έρευνες το αίσθημα πείνας ή δίψας κατά την οδήγηση μειώνει τη συγκέντρωση και μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή απότομες οδηγικές αντιδράσεις. Τέλος, σκεφτείτε να μοιραστείτε τις διάφορες υποχρεώσεις, όπως τη συνοδεία των παιδιών στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες με τους φίλους σας ή άλλους γονείς, ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε πότε πότε μεταξύ των διαφορετικών διαδρομών.

Όταν βρίσκεστε καθοδόν

Το σταμάτα- ξεκίνα σε ώρες αιχμής σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα αυστηροί με την ασφάλεια. Διατηρήστε μια σταθερή ταχύτητα, αφήνοντας τουλάχιστον ένα μήκος αυτοκινήτου μεταξύ των οχημάτων και αποφύγετε την απότομη επιτάχυνση, καθώς η κυκλοφορία μπορεί να σταματήσει ξαφνικά. Φυσικά, όπως πάντα, σιγουρευτείτε ότι όλοι φοράνε τις ζώνες τους.  Οι εφαρμογές, όπως το Generali Μy Drive αναλύουν με τη βοήθεια της τηλεματικής την οδηγική συμπεριφορά δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να λάβει συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα και μαθαίνοντάς του, πώς οι αντιδράσεις και η ετοιμότητά του αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος. 

Ο χρυσός κανόνας της οδήγησης είναι να έχετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας ανά πάσα στιγμή, καθώς δεν μπορείτε ποτέ να ελέγχετε τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών. Ειδικά σε ώρες αιχμής, όταν τα νεύρα είναι τεταμένα. Επίσης, ποτέ μην υποτιμήσετε τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στη διάθεσή σας το σωστό τραγούδι, κάνοντας την κίνηση λίγο πιο υποφερτή!

Ασφαλιστικό Tip: Τέλος, επειδή δεν μπορείτε ποτέ να προβλέψετε απόλυτα τις συνθήκες του δρόμου ή την συμπεριφορά των άλλων οδηγών, φροντίστε να επιλέξετε μια αξιόπιστη ασφαλιστική λύση, που θα σας προστατεύει από κάθε απρόοπτο! Μάθετε πώς εδώ.

Καλή οδήγηση!