15 tips για ασφαλή οδήγηση κοντά σε πεζούς και ποδηλάτες
LIFE IN MOTION

15 tips για ασφαλή οδήγηση κοντά σε πεζούς και ποδηλάτες

22.04.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η ασφάλεια κατά την μετακίνηση με το αυτοκίνητο έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω βελτιώσεων που έχουν γίνει τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Το ίδιο ωστόσο δεν μπορεί να υποθεί για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, ακόμα και τους μοτοσικλετιστές, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και αποτελούν την πλειοψηφία των τραυματιών, ειδικά στις πόλεις.

Παρόλο που η προστασία τους εξαρτάται και από δράσεις της κυβερνήσεις για τους δρόμους και τους νόμους, μεγάλο μέρος της ασφάλειάς τους εξαρτάται από την οδική συμπεριφορά των οδηγών. Είναι σημαντικό να δείχνουμε προσοχή όταν οδηγούμε κοντά στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου καθώς η επιλογή αυτών των μέσων μετακίνησης (περπάτημα & ποδήλατο) πρέπει να διαφυλάσσεται, να προστατεύεται και να προωθείται. Η ποδηλασία ενθαρρύνεται για τα οφέλη που έχει για το περιβάλλον και την υγεία και η πλειοψηφία των χρηστών είναι έφηβοι 12-17 ετών. Αντιστοιχα, το περπάτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά κάτω των 12 ετών και ενήλικες ηλικίας 75 ετών και άνω. 

Ακολουθούν λοιπόν 15 συμβουλές ασφαλούς οδήγησης κοντά σε πεζούς και ποδηλάτες, για την ασφάλεια όλων.

1. Χρησιμοποιείτε πάντα το φλας

Ακόμη κι όταν νομίζετε ότι δεν υπάρχει κανείς γύρω σας, το όχημά σας έχει νεκρές γωνίες και είναι εύκολο να χτυπήσετε έναν πεζό ή ποδηλάτη. Επίσης, αν αποκτήσετε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε το φλας κάθε φορά, σπάνια θα ξεχάσετε να το ανάψετε. Σημαντικό είναι επίσης να το ανάβετε έγκαιρα ώστε να προλάβουν οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου να ενημερωθούν και να δράσουν ανάλογα για την αλλαγή της πορείας σας.

2. Προσέχετε ιδιαίτερα στις διασταυρώσεις

Εκεί συμβαίνουν οι περισσότερες συγκρούσεις με ποδηλάτες, κυρίως γιατί οι οδηγοί στρέφουν την προσοχή τους στα μεγάλα οχήματα. 

3. Κοιτάζετε δίπλα σας πριν στρίψετε

Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ποδηλάτες στον δρόμο στον οποίο πρόκειται να μπείτε, ίσως ένας είναι σταματημένος δίπλα σας. Καλό είναι να το αντιληφθείτε εγκαίρως, ιδίως αν θέλετε να στρίψετε προς τη μεριά του.

4. Προσπερνάτε ποδηλάτες και δρομείς με υπομονή και απόσταση

Όταν κάποιος ποδηλατεί, σίγουρα θα αιφνιδιαστεί αν περάσει σε πολύ μικρή απόσταση δίπλα του ένα αυτοκίνητο. Ακόμη χειρότερα, μια αναπάντεχη πτώση του ίσως αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη. Καλό είναι να τηρείτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, να δείχνετε υπομονή και να περιμένετε, αν δεν μπορείτε να προσπεράσετε χωρίς να αφήσετε αρκετό χώρο.

5. Ελέγχετε πριν ανοίξετε την πόρτα

Αν ένας πεζός ή ποδηλάτης πέσει ξαφνικά πάνω σε μια πόρτα αυτοκινήτου, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

6. Δίνετε προσοχή στις προθέσεις των ποδηλατών

Έχετε τον νου σας για τα σήματά τους αλλά και για λιγότερο εμφανείς ενδείξεις ότι μάλλον πρόκειται να αλλάξουν πορεία και αντιδράστε κατάλληλα.

7. Ελαχιστοποιείστε τους περισπασμούς

Η φασαρία στο αυτοκίνητο ή η συνομιλία με ένα συνεπιβάτη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν οδηγείτε κοντά σε ανθρώπους που περπατούν ή κάνουν ποδήλατο. Φυσικά, ο μεγαλύτερος περισπασμός είναι το τηλέφωνο. Ακόμη κι αν συνομιλείτε χωρίς να το κρατάτε, υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθείτε.

8. Κορνάρετε μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Ίσως να μη σας φαίνεται τόσο σοβαρό, αλλά ένα ξαφνικό κορνάρισμα μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Οπότε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την κόρνα μόνο για την αποφυγή ατυχήματος ή όταν μεταφέρετε τραυματία ή άλλο άτομο που χρειάζεται άμεση βοήθεια – όπως άλλωστε ορίζει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας.

9. Χρησιμοποιείτε τους καθρέπτες και ελέγχετε τις νεκρές γωνίες

Αν είναι μία φορά σημαντικό όταν οδηγείτε κοντά σε άλλα αυτοκίνητα, είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν βρίσκεστε σε περιοχή με πεζούς και ποδηλάτες.

10. Χαμηλώστε την ένταση των φώτων

Είναι κάτι που το κάνουμε ενστικτωδώς για τα άλλα αυτοκίνητα αλλά πρέπει να το κάνουμε και για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, καθώς κι εκείνοι μπορούν να θαμπωθούν από τα φώτα πορείας.

11. Ελέγχετε για πεζούς στις διαβάσεις

Σε αυτές είναι πιο πιθανό να διασχίσουν τον δρόμο χωρίς να κοιτάξουν αριστερά και δεξιά. Να το θυμάστε, ώστε να μπορέσετε να σταματήσετε εγκαίρως, αν ένας πεζός προσπαθήσει να διασχίσει τον δρόμο αφηρημένος.

12. Οδηγείτε προσεκτικά δίπλα σε σταθμευμένα οχήματα

Οποιοδήποτε σταθμευμένο όχημα μπορεί να κρύβει από το οπτικό σας πεδίο έναν πεζό. Έτσι, φροντίζετε να είστε περισσότερο παρατηρητικοί και να τηρείτε απόσταση από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε πιο εύκολα αν συμβεί κάτι απρόσμενο.

13. Κάνετε όπισθεν προσεκτικά

Όταν κινείστε προς τα πίσω, είναι ακόμη δυσκολότερο να εντοπίσετε πεζούς και ποδηλάτες. Κοιτάζετε πάντοτε τους καθρέφτες σας με προσοχή, στρέφοντας το βλέμμα και ελέγχοντας όλα τα σημεία. Επίσης, οδηγείτε όσο πιο αργά γίνεται, ώστε, αν υπάρχει κάποιος χαμηλότερα από το οπτικό σας πεδίο να έχει χρόνο να σας αποφύγει.

14. Παραμένετε σε εγρήγορση σε γνώριμους δρόμους

Όλοι μας έχουμε δρόμους στους οποίους οδηγούμε τόσο συχνά που πιστεύουμε ότι τους ξέρουμε άριστα – συνήθως κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά μας. Ωστόσο, ακριβώς σε αυτούς τους δρόμους γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα, επειδή ατονεί η προσοχή μας. Επομένως, προσπαθείτε να μην αφαιρείστε ακόμη κι όταν είστε σε έναν δρόμο από τον οποίο διέρχεστε καθημερινά.

15. Κατανοήστε τα δικαιώματα των πεζών και των ποδηλατών

Διαβάστε τους κανόνες που ορίζουν την καλή οδική συμπεριφορά των πεζών και των ποδηλατών. Επίσης, κάνετε τακτικές επαναλήψεις στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για να συμπεριφέρεστε κι εσείς όπως πρέπει. Όλοι οι χρήστες των οδικών δικτύων πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και να φέρονται με αμοιβαίο σεβασμό.

Ασφαλιστικό Tip: Επειδή απρόοπτα συμβαίνουν, επενδύστε σε ένα πλήρες και αξιόπιστο πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου, όπως το Speed της Generali. Χρησιμοποιήστε δωρεάν την εφαρμογή My Drive η οποία επιβραβεύει με εκπτώσεις στο ασφάλιστρο και άλλα πλεονεκτήματα τους ασφαλείς οδηγούς!