Ασφάλεια οχημάτων διαφορετικών μεγεθών: Τι πρέπει να γνωρίζετε
LIFE IN MOTION

Ασφάλεια οχημάτων διαφορετικών μεγεθών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

12.11.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Για τους οδηγούς, το μέγεθος είναι βασικό κριτήριο, στη διαδικασία επιλογής αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα μεσαία SUV, γνωστά και ως crossover, συναγωνίζονται σε πωλήσεις τα μικρομεσαία αυτοκίνητα πόλης, που παραδοσιακά κρατούν τα σκήπτρα. Ποια είναι όμως πιο ασφαλή; Τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα οχήματα έχουν την ίδια υψηλή βαθμολογία ασφάλειας. Τι ισχύει λοιπόν; Παρακάτω εξετάζουμε τι ισχύει ως προς την ασφάλεια των οχημάτων διαφορετικών μεγεθών, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το ιδανικό όχημα για τις ανάγκες σας.

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η βαθμολογία ασφάλειας ενός αυτοκινήτου μετριέται σε σύγκριση με άλλα αυτοκίνητα παρόμοιου μεγέθους. Έτσι, αν δύο μοντέλα έχουν την ίδια βαθμολογία, δε σημαίνει ότι είναι εξίσου ασφαλή στον δρόμο. Βάσει στατιστικών, τα μεγαλύτερα οχήματα είναι πιο ασφαλή από τα μικρότερα, κυρίως χάρη στις μεγαλύτερες διαστάσεις τους. Ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο συνήθως είναι πιο βαρύ, με μεγαλύτερο εκτόπισμα, μεγαλύτερο καπό και μεγαλύτερη ζώνη σύνθλιψης. Έτσι, είναι πολύ πιθανότερο να σας προστατεύσει σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Πράγματι, μελέτη έδειξε ότι τα μικρά και τα μεσαία αυτοκίνητα έχουν συντελεστή θανατηφόρων τροχαίων υπερδιπλάσιο εκείνου των SUV.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μεγάλα αυτοκίνητα ίδια. Τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν πολύ καλύτερο εξοπλισμό ασφάλειας από τα παλιότερα. Ένα ογκώδες αλλά παλαιότερο όχημα ενδέχεται να είναι λιγότερο ασφαλές από ένα μικρό αλλά πιο νέο που είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος οδήγησης παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας οδικής ασφάλειας. Ένα μεγάλο αυτοκίνητο μπορεί να δώσει στον οδηγό μια ψευδή αίσθηση σιγουριάς, κάνοντάς τον να οδηγεί πιο απρόσεκτα.

Μια αναπάντεχα σημαντική παράμετρος είναι το χρώμα. Σύμφωνα με το Accident Research Center του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας, τα άσπρα οχήματα είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε σύγκρουση, κυρίως εξαιτίας της ορατότητάς τους κατά τη νύχτα. Άρα, ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κι αυτό το στοιχείο κατά την επιλογή του επόμενου αυτοκινήτου σας!

Τέλος, η επιλογή μεταξύ μεγάλου ή μικρού αυτοκινήτου συνήθως εξαρτάται από τις ανάγκες σας και την περιοχή στην οποία κινείστε. Αν δεν σας αρέσουν οι off-road συγκινήσεις, ένα μικρό μοντέλο θα σας βολέψει περισσότερο για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη, επιτρέποντάς σας να σταθμεύετε σε μικρούς χώρους. Από την άλλη, αν έχετε πολυμελή οικογένεια, ένα μεγαλύτερο μοντέλο ίσως ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ασφαλιστικό Tip: Απολαύστε ξέγνοιαστες διαδρομές χάρη στα πλήρη προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου της Generali.