Το air condition του αυτοκινήτου είναι ένα σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ποιότητας του αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Μας δροσίζει ευχάριστα όταν κάνει ζέστη, και όταν κάνει κρύο βοηθά να ξεθολώσουν τα τζάμια.
Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό αυτοκινήτου;
Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως τα ψυγεία. Χρησιμοποιεί ένα ψυκτικό μέσο που κυκλοφορεί μέσω του συστήματος, απορροφά τη θερμότητα του αέρα και στη συνέχεια τον ψύχει και τον διαχέει μέσα από τις γρίλιες του στην καμπίνα. Σήμερα, το air condition στα αυτοκίνητα αποτελεί απαραίτητο είδος εξοπλισμού, η απουσία του οποίου είναι αδιανόητη για πολλούς οδηγούς.
Το πρώτο αυτοκίνητο με σύστημα air condition ήταν ένα μοντέλο της Packard που κυκλοφόρησε το 1939. Αυτό το κλιματιστικό όμως ήταν εξαιρετικά ακριβό και καθόλου πρακτικό. Δεν διέθετε κουμπί απενεργοποίησης, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία ψύξης παρά μόνο σβήνοντας τον κινητήρα.
Η τακτική συντήρηση του συστήματος air condition, η αντικατάσταση του φίλτρου της καμπίνας και η ρύθμιση της λειτουργίας σε μέτρια θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την άνεση και την υγεία του οδηγού και των επιβατών και την κατανάλωση καυσίμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ανάψουμε το air condition, πώς να το ρυθμίσουμε σωστά και πώς να το χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε χρήσιμες συμβουλές για την αποτελεσματική χρήση του air condition και την πρόληψη της υπερθέρμανσης του αυτοκινήτου.
Πώς χρησιμοποιούμε σωστά το air condition στο αυτοκίνητο;
Όπως είναι λογικό, αν πρέπει να μπείτε στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, θέλετε να δροσιστείτε το γρηγορότερο δυνατό. Ωστόσο, για γρήγορη και αποτελεσματική ψύξη του αυτοκινήτου που δεν θα βλάψει την υγεία ή το αυτοκίνητό σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά το air condition.
Με τη σωστή χρήση του air condition αποφεύγετε τη δυσφορία και εξασφαλίζετε παράλληλα τη βέλτιστη λειτουργία του αυτοκινήτου, που είναι εξίσου σημαντική. Η λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως κρυολογήματα, πονοκεφάλους, κόπωση αλλά και βλάβες στο σύστημα κλιματισμού.
Πότε χρησιμοποιούμε πιο συχνά το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο;
Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει αισθητά από τον Μάιο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά και τους 35°C. Η χρήση του air condition στο αυτοκίνητο είναι συχνότερη στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Παρακάτω περιγράφουμε τα απαραίτητα βήματα για σωστή χρήση του κλιματιστικού:
1. Προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν την οδήγηση
Η απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία περιβάλλοντος προκαλεί θερμικό σοκ στον οργανισμό. Επομένως, η χρήση του air condition θέλει προσοχή. Καλό είναι να αερίζετε και να δροσίζετε την καμπίνα πριν μπείτε στο αυτοκίνητο. Ανοίξτε όλες τις πόρτες ή τα παράθυρα για λίγα λεπτά, για να απελευθερώσετε τον θερμό αέρα από το εσωτερικό.
Ο ψυχρός και ξηρότερος αέρας του air-condition προκαλεί επίσης αντιδράσεις στον βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού, που διογκώνεται και δυσχεραίνει την αναπνοή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον βλεννογόνο της μύτης. Συχνή αντίδραση σε αυτήν την ενόχληση είναι η εμφάνιση πονοκεφάλων. Εάν υπάρχει η δυνατότητα στο αυτοκίνητό σας, ανοίξτε από πριν τα παράθυρα με το τηλεχειριστήριο, διαφορετικά βάλτε μπροστά το αυτοκίνητο και ανοίξτε όλα τα παράθυρα. Ο γρηγορότερος τρόπος να αποβάλετε τον θερμό αέρα από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, είναι να ρυθμίσετε:
- την κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου,
- το air condition στη χαμηλότερη θερμοκρασία,
- τη λειτουργία του ανεμιστήρα στη μεσαία σκάλα,
- την κατεύθυνση της ροής του αέρα προς το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
2. Χρήση του air condition στη διάρκεια της οδήγησης
Όταν οδηγείτε, σκεφτείτε την υγεία σας, όχι μόνο την άνεσή σας. Η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Συνιστάται να είναι μεταξύ 5 και 7°C, αλλά όχι περισσότερο. Ο αέρας δεν θα πρέπει να πέφτει κατευθείαν πάνω σας, αλλά να διοχετεύεται στο εσωτερικό της καμπίνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν στο αυτοκίνητο υπάρχουν παιδιά.
Κάθε τόσο να ενεργοποιείτε την ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα για περίπου δέκα λεπτά. Το σύστημα air condition ψύχει τον ήδη ελαφρώς ψυχρό αέρα στο εσωτερικό ευκολότερα και γρηγορότερα από ό,τι τον καυτό εξωτερικό αέρα.
Είναι φυσικά αυτονόητο ότι με ανοιχτά παράθυρα, το αυτοκίνητο δεν υπάρχει περίπτωση να δροσίσει.
Απενεργοποιήστε το σύστημα air condition λίγα λεπτά πριν φτάσετε στον προορισμό σας, αλλά μην διακόψετε τον αερισμό του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τον σχηματισμό υδρατμών στο σύστημα και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη βακτηρίων που ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον. Είναι ακριβώς αυτά τα βακτήρια που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις δυσάρεστες οσμές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και για πιθανά αναπνευστικά προβλήματα. Η έγκαιρη απενεργοποίηση του air condition είναι σημαντική επίσης για την υγεία σας, αφού η διαφορά θερμοκρασίας όταν θα βγείτε από το αυτοκίνητο θα είναι λιγότερο έντονη.
3. Στάθμευση οχήματος
Εάν είναι δυνατό, σταθμεύστε το αυτοκίνητο σε σκιερό σημείο ή σε γκαράζ. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνετε τη θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος και την επιβάρυνση του συστήματος air condition την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε. Εάν σταθμεύσετε στον ήλιο, η χρήση σκιάστρων στο παρμπρίζ μπορεί να βοηθήσουν στην περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου.
💡 Γνωρίζατε ότι το χρώμα του αυτοκινήτου παίζει ρόλο στη θερμοκρασία του εσωτερικού του; Τα πιο σκουρόχρωμα αυτοκίνητα, μαύρου ή σκούρου μπλε χρώματος απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο και, επομένως, θερμαίνονται γρηγορότερα και πιο έντονα από τα πιο ανοιχτόχρωμα, όπως τα λευκά ή τα ασημί. Η διαφορά στην εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 8°C, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση του συστήματος air condition και, κατά συνέπεια, περισσότερη κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας. Η θερμοκρασία, λοιπόν, είναι πιο ευχάριστη στα πιο ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα το καλοκαίρι και οι ανάγκες ψύξης είναι μικρότερες, κι έτσι εξασφαλίζετε περισσότερη άνεση και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας μακροπρόθεσμα.
Συντήρηση κλιματιστικού
Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού, όπως ο καθαρισμός, το σέρβις και η επαναπλήρωση ψυκτικού μέσου, είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία, τη φρεσκάδα του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και την υγεία των επιβατών.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του air condition του αυτοκινήτου, υγρασία, βρομιά και μικροοργανισμοί συσσωρεύονται κυρίως στον εξατμιστή και τους αεραγωγούς. Εάν το air condition δεν συντηρείται τακτικά, μπορεί να αρχίσει να εκπέμπει δυσάρεστες οσμές και, ταυτόχρονα, να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία. Συγκεκριμένα, προκαλεί νόσους του αναπνευστικού συστήματος και αλλεργίες.
Καθαρισμός του συστήματος air condition: μόνοι μας ή από ειδικούς;
Απολύμανση του κλιματιστικού μόνοι μας
Μπορείτε να κάνετε τον βασικό καθαρισμό μόνοι σας με σπρέι ή αφρούς απολύμανσης κλιματιστικών που πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα. Η διαδικασία είναι συνήθως η εξής:
- Ενεργοποιήστε τη λειτουργία αερισμού (όχι του air condition) και ρυθμίστε την στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.
- Τοποθετήστε το απολυμαντικό υγρό στην καμπίνα (συνήθως στο δάπεδο μεταξύ των μπροστινών καθισμάτων).
- Ενεργοποιήστε το σπρέι, κλείστε την πόρτα και αφήστε το να δράσει για 10–15 λεπτά.
- Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αερίστε καλά το αυτοκίνητο.
Επαγγελματική απολύμανση κλιματιστικού
Για πιο σχολαστικό καθαρισμό, συνιστάται να επισκεφθείτε ένα κέντρο σέρβις αυτοκινήτων. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν υπερηχητικές συσκευές ή οζονισμό, τα οποία καταστρέφουν αποτελεσματικά τα βακτήρια, τη μούχλα και τις δυσάρεστες οσμές σε όλο το σύστημα. Η επαγγελματική απολύμανση συνιστάται ειδικότερα αν:
- το air condition εκπέμπει διαρκώς μια δυσάρεστη οσμή,
- έχετε ευαισθησία στο αναπνευστικό ή αλλεργίες,
- έχετε πολύ καιρό να κάνετε σέρβις στο κλιματιστικό.
Πόσο συχνά συνιστάται να κάνετε σέρβις στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου και να επαναπληρώνετε το ψυκτικό υγρό;
Καλό είναι να κάνετε τακτικό σέρβις στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου, τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια. Ωστόσο, εάν οδηγείτε περισσότερο από 30.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, καλό είναι να κάνετε σέρβις μία φορά τον χρόνο.
Φίλτρα: αντικαταστήστε τα μία φορά τον χρόνο ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα.
Σέρβις κλιματιστικού αυτοκινήτου (έλεγχος, καθαρισμός, αντικατάσταση αερίου): συνιστάται τουλάχιστον κάθε δύο έτη. Αν δεν χρησιμοποιείτε συχνά το κλιματιστικό ή παρατηρήσετε ότι δεν ψύχει καλά την καμπίνα, επισπεύστε το.
Πλήρωση ψυκτικού: συνήθως κάθε 2-3 έτη, ανάλογα με τη χρήση και τη στεγανότητα του συστήματος.
Χρησιμοποιήστε τακτικά το κλιματιστικό, ακόμα και τον χειμώνα. Επειδή, αν το χρησιμοποιείτε, διατηρείτε τον συμπιεστή σε καλή κατάσταση και αποτρέπετε τη συσσώρευση υγρασίας. Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού θα φέρει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και, ταυτόχρονα, η χρήση του αυτοκινήτου σας θα παραμένει ευχάριστη και ασφαλής.
👉 Το air condition στο αυτοκίνητό σας συμβάλλει σημαντικά στην άνεση των μετακινήσεών σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η καλή οδική βοήθεια, που σας παρέχεται μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα τη χρειαστείτε, όταν δεν μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας λόγω βλάβης. Ρίξτε μια ματιά στα προγράμματα που προσφέρει η Generali.
Πώς να ρυθμίσετε σωστά το κλιματιστικό στο αυτοκίνητό σας και μια συμβουλή για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο αυτοκίνητό σας, είναι σημαντικό όχι μόνο να σας δροσίζει ευχάριστα, αλλά η χρήση του να είναι αποδοτική μακροπρόθεσμα. Με μερικές απλές συνήθειες, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του και, παράλληλα, να νιώθετε καλύτερα ενώ οδηγείτε.
Συχνές ερωτήσεις
Tι θερμοκρασία πρέπει να βγάζει το κλιματιστικό αυτοκινήτου;
Η σωστή θερμοκρασία εξόδου του κλιματιστικού αυτοκινήτου (air condition ή clima), όταν λειτουργεί σωστά, συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 βαθμούς Κελσίου λιγότερους από την εξωτερική θερμοκρασία, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες.
Αυτόματο κλιματιστικό (clima) ή χειροκίνητο (air condition); Ποια η διαφορά και ποιο το καλύτερο;
Στο χειροκίνητο σύστημα κλιματισμού ρυθμίζετε εσείς τη θερμοκρασία, την ένταση και την κατεύθυνση του αέρα, δηλαδή δεν κρατά σταθερή θερμοκρασία αυτόματα και απαιτεί συνεχή ρύθμιση. Το αυτόματο κλιματιστικό λειτουργεί με ηλεκτρονικό έλεγχο, δηλαδή ρυθμίζετε εσείς την επιθυμητή θερμοκρασία (π.χ. 21°C) και το σύστημα διατηρεί αυτόματα αυτήν τη θερμοκρασία, δηλαδή ελέγχει μόνο του τη θερμοκρασία, ένταση και ροή αέρα. Συχνά διαθέτει διζωνικό ή τριζωνικό έλεγχο δίνοντας στον οδηγό και τον συνοδηγό τη δυνατότητα να επιλέξουν διαφορετική θερμοκρασία.
Παρότι το χειροκίνητο κλιματιστικό είναι επίσης αποτελεσματικό, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και ο οδηγός πρέπει να το ρυθμίζει συνεχώς. Πολλές φορές οι οδηγοί το αφήνουν να λειτουργεί πολλή ώρα στη χαμηλότερη θερμοκρασία, το οποίο δεν είναι ιδανικό για την άνεση, την κατανάλωση καυσίμου ή τη συντήρηση του συστήματος. Επομένως, όποτε είναι δυνατό, προτιμήστε τον αυτόματο κλιματισμό.
Τι να κάνω αν το air condition αυτοκινήτου δεν βγάζει κρύο αέρα;
Αν το air condition (A/C) του αυτοκινήτου σας δεν βγάζει κρύο αέρα, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή:
- Υπάρχει έλλειψη ψυκτικού μέσου (freon)
- Υπάρχει φθορά ή βλάβη στον συμπιεστή (compressor)
- Υπάρχει βλάβη σε αισθητήρες ή ηλεκτρικά
- Υπάρχει βουλωμένο φίλτρο καμπίνας (γύρης)
- Υπάρχει βλάβη στο διακόπτη A/C ή στα ηλεκτρικά (π.χ. ασφαλειοθήκη)
- Η λειτουργία είναι σε «ECON» ή «μόνο αέρας»
- Υπάρχει σπασμένος εξατμιστής / διαρροή στο κύκλωμα
Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό είναι ενεργοποιημένο, το έχετε ρυθμίσει στη μέγιστη ψύξη, είναι σε λειτουργία ανακύκλωσης (recirculation) και η ένταση του ανεμιστήρα είναι πάνω από το 50%. Ελέγξτε αν ξεκινά ο συμπιεστής και αν το φίλτρο της καμπίνας χρειάζεται αλλαγή. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, επισκεφτείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα.
Συνθήκες οδήγησης και λειτουργία κλιματιστικού
Η λειτουργία του κλιματιστικού μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Η ψύξη του αέρα συνήθως είναι αποτελεσματικότερη κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, όταν ο κινητήρας πετυχαίνει τις βέλτιστες επιδόσεις του και η ταχύτητα του αέρα είναι μεγαλύτερη.
Η οδήγηση στην πόλη, με το πάτημα φρένο-γκάζι να εναλλάσσεται συνεχώς, το κλιματιστικό αναγκάζεται να λειτουργεί λίγο περισσότερο σε «πλήρη ταχύτητα», επομένως επιβαρύνεται περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συντήρηση του συστήματος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού είναι ο μόνος τρόπος να ψύξει αποτελεσματικά την καμπίνα παρά την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την αργή οδήγηση.
Συμβουλές για παράταση της διάρκειας ζωής του κλιματιστικού στο αυτοκίνητο
Για να διασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής και ομαλή λειτουργία του κλιματιστικού, συνοψίζουμε παρακάτω τις σημαντικότερες συμβουλές.
✅ Ανάψτε το για λίγα λεπτά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και τον χειμώνα, για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι στεγανώσεις και ο συμπιεστής.
✅ Σβήστε το κλιματιστικό λίγα λεπτά πριν φτάσετε στον προορισμό σας και αφήστε τον αερισμό να λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε τη συγκέντρωση υγρασίας και την ανάπτυξη βακτηρίων.
✅ Αντικαθιστάτε συχνά το φίλτρο στην καμπίνα και διασφαλίστε ότι το σύστημα καθαρίζεται τακτικά (συνιστάται τουλάχιστον μία φορά ετησίως ή κάθε δύο χρόνια).
Με σωστές ρυθμίσεις και τακτική συντήρηση, θα πετύχετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο όχημά σας και θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κλιματιστικού.