7 απαραίτητα μέτρα προστασίας για ένα ασφαλές οδικό ταξίδι με αυτοκίνητο
LIFE IN MOTION

7 απαραίτητα μέτρα προστασίας για ένα ασφαλές οδικό ταξίδι με αυτοκίνητο

23.05.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Επειδή τα μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι πολύ διαφορετικά από τις καθημερινές μετακινήσεις εντός πόλης, απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία. Για παράδειγμα, αξίζει να σχεδιάσετε από πριν τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τους αυτοκινητοδρόμους με διόδια, και να βεβαιωθείτε ότι το όχημα είναι σε καλή κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, καλό είναι να κάνετε τις παρακάτω 7 ενέργειες πριν ξεκινήσετε:

                                   

Ελέγξτε το όχημα

Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε συνεργείο πριν ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο. Αρκεί να εκτελέσετε τους έξι παρακάτω ελέγχους, για να διασφαλίσετε ότι το όχημα είναι σε καλή κατάσταση:

 1. Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα. Φροντίστε να είναι κρύος και το αυτοκίνητο σταθμευμένο σε δρόμο χωρίς κλίση.
 2. Ελέγξτε αν λειτουργούν σωστά οι υαλοκαθαριστήρες και αν υπάρχει αρκετό νερό ή ειδικό διάλυμα στο δοχείο νερού.
 3. Ελέγξτε το πέλμα των ελαστικών: οι αυλακώσεις πρέπει να έχουν βάθος τουλάχιστον 1,6 mm. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τοποθετήσετε ένα νόμισμα του ενός ευρώ στις αυλακώσεις. Αν η χρυσή άκρη δεν είναι ορατή, αυτό σημαίνει ότι έχετε βάθος πέλματος 4 ή περισσότερα mm.
 4. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Αν δεν έχετε μανόμετρο ή τρόμπα, μπορείτε να βρείτε σε πρατήριο καυσίμων. Η συνιστώμενη πίεση  που δίνει ο κατασκευαστής του οχήματος, συνήθως, αναγράφεται στο «κούφωμα» της πόρτας του οδηγού.
 5. Ελέγξτε αν λειτουργούν σωστά τα φώτα: θέσης, διασταυρώσεως, πορείας, ομίχλης, πέδησης (φρένων), αλλαγής κατεύθυνσης (φλας).
 6. Ελέγξτε αν λειτουργεί το κλιματιστικό, ιδίως το καλοκαίρι.

Πότε χρειάζεται έλεγχο το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος;

Ο έλεγχος του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό. Ωστόσο, μπορείτε να εντοπίσετε τις παρακάτω ενδείξεις κακής ευθυγράμμισης:

 • Όταν αφήνετε το τιμόνι, το αυτοκίνητο παρεκκλίνει.
 • Το τιμόνι στρίβει πιο άνετα προς τη μία πλευρά.
 • Το τιμόνι είναι πολύ σκληρό ή πολύ χαλαρό στον χειρισμό.
 • Τα ελαστικά φθείρονται ανομοιόμορφα.
 • Έχει ανάψει σχετική λυχνία στον πίνακα ενδείξεων του οχήματος, η οποία υποδεικνύει βλάβη στο τιμόνι.

Σχεδιάστε τη διαδρομή

Για να φτάσετε στον επιθυμητό προορισμό, ίσως έχετε διάφορες εναλλακτικές διαδρομές. Καλό είναι να αποφασίσετε από πριν ποια θα ακολουθήσετε, λαμβάνοντας υπόψη τον κατάλογο με τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ελλάδα.

Επίσης, σχεδιάστε τις στάσεις που θα κάνετε, με βάση την απόσταση σε χιλιόμετρα. Ως γνωστό, καλό είναι να σταματάτε κάθε δύο ώρες για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά. Πλέον, υπάρχουν πολλοί ΣΕΑ (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) κατά μήκος όλων των αυτοκινητοδρόμων, όπου μπορείτε να βρείτε φαγητό και ποτό, τουαλέτα και πρατήριο καυσίμων.

Υπολογίστε τα διόδια

Έχετε κατά νου τους σταθμούς διοδίων από τους οποίους θα περάσετε και το κόστος διέλευσης από τον καθένα. Αν δεν έχετε μετρητά στο αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε πρόχειρη μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Αν, πάλι, έχετε πομποδέκτη, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει επαρκές υπόλοιπο ή χρειάζεται φόρτιση.

Αυτοκινητόδρομοι με διόδια στην Ελλάδα

Οι κύριοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας, οι οποίοι περιλαμβάνουν σταθμούς διοδίων, είναι οι εξής:

Αυτοκινητόδρομος Διαδρομή
Αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε. (A1)Πειραιάς – Εύζωνοι
Εγνατία Οδός (Α2)Ηγουμενίτσα – Κήποι
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Α3)Λαμία – Εγνατία Οδός
Ιονία Οδός (Α5)Τσακώνα – Κακαβιά
Αττική Οδός (Α6)Ελευσίνα – Λαύριο
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου (Α7)Κόρινθος – Καλαμάτα
Ολυμπία Οδός (Α8)Αθήνα – Πάτρα
Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Α90)Καστέλι – Σητεία

Πόσο κοστίζουν τα διόδια;

Η τιμή των διοδίων στην Ελλάδα κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως περίπου 3,00 ευρώ. Κάθε κατηγορία οχήματος βαρύνεται με διαφορετικό αντίτιμο, ενώ συνήθως οι μετωπικοί σταθμοί είναι πιο ακριβοί από τους πλευρικούς. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα διόδια της γέφυρας Ρίου–Αντιρρίου, όπου οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες (π.χ. 14,70 ευρώ για ένα μέσο ΙΧ).

Πώς να αποφύγετε τα διόδια με το Google Maps

Ανοίξτε την εφαρμογή «Χάρτες Google» και συμπληρώστε τον προορισμό σας. Πατήστε το κουμπί «Οδηγίες». Στην οθόνη που εμφανίζει συνοπτικά τη διαδρομή, πατήστε τα αποσιωπητικά (…) πάνω δεξιά, δίπλα από την αφετηρία. Στο μενού που αναδύεται από κάτω, πατήστε «Επιλογές» και, στην οθόνη «Επιλογές δρομολογίου», ενεργοποιήστε την «Αποφυγή διοδίων».

▷ Ενδιαφέρον άρθρο: Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

Έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα

Έχετε ελέγξει αν έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αν είναι εντάξει; Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εξής:

 • Δίπλωμα οδήγησης
 • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
 • Πολιτική ταυτότητα ή διαβατήριο. Εάν ταξιδεύετε σε ξένη χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας, ακόμη και αν διασχίζετε χερσαία σύνορα.
 • Βεβαίωση ΚΤΕΟ και κάρτα ελέγχου καυσαερίων
 • Απόδειξη εξόφλησης τελών κυκλοφορίας
 • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου

▷ Χρήσιμο άρθρο: Τα απαραίτητα είδη έκτακτης ανάγκης αυτοκινήτου

Motor

Ελέγξτε τις καλύψεις της ασφάλειας αυτοκινήτου

Δεν προσφέρουν όλες οι ασφάλειες αυτοκινήτου τις ίδιες υπηρεσίες και τις ίδιες καλύψεις. Πριν αναχωρήσετε για οδικό ταξίδι, συνιστούμε να κοιτάξετε προσεκτικά τι περιλαμβάνει το ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχετε συνάψει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

 • Οδική βοήθεια. Σε περίπτωση βλάβης, ίσως περιμένετε ώρες ολόκληρες ώσπου να φτάσει βοήθεια και ίσως χρειαστεί να πληρώσετε έξτρα. Στην Generali, έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο ρυμουλκών που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν σε περίπτωση βλάβης.
 • Βλάβη στο αυτοκίνητο σε περίπτωση σύγκρουσης με ζώα. Αυτή η κάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική στα ταξίδια μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου, ιδίως τη νύχτα.
 • Προσωπικό ατύχημα οδηγού.
 • Νομική προστασία και αξίωση αποζημίωσης. Οι καλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν νομική βοήθεια, η οποία χρησιμεύει ιδιαίτερα στην περίπτωση ατυχήματος ή προστίμου.

Στην Generali, προσφέρουμε εξατομικευμένη ασφάλιση, στα μέτρα του πελάτη, χάρη στο πρόγραμμα Speed On. Τα τρία επίπεδα καλύψεων (βασική, πυρός & κλοπής, μικτή), η 24ωρη οδική βοήθεια και η προσωπική εξυπηρέτηση μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να ταξιδεύετε ξένοιαστα και ευχάριστα.

Φροντίστε να έχετε στο αυτοκίνητο τα απαραίτητα σύνεργα

Εκτός από τα απαραίτητα έγγραφα, ο νόμος προβλέπει και ορισμένα άλλα είδη τα οποία πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή. Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωτικό για όλους τους οδηγούς να έχουν μαζί τους τα εξής:

 • ρεζέρβα ή κιτ επισκευής ελαστικού,
 • προειδοποιητικό τρίγωνο,
 • πυροσβεστήρα.

Επίσης, αν φοράτε γυαλιά οράσεως, πρέπει μαζί σας να έχετε και ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά. Τέλος, αν δεν έχετε ελαστικά «παντός καιρού» (γνωστά και ως «τεσσάρων εποχών» ή «M+S»), πρέπει από Οκτώβριο έως Απρίλιο να έχετε στον χώρο αποσκευών χιονοαλυσίδες ή χιονοκουβέρτες.

▷ Ενημερωτικό άρθρο: Νέες τεχνολογίες αυτοκινήτων για ασφάλεια και άνεση

Συμβουλές ταξιδιού για τον οδηγό

Σπουδαίος παράγοντας ασφάλειας στα ταξίδια είναι η κατάσταση του οδηγού. Πρέπει να είστε σε θέση να οδηγήσετε με άνεση και σε πλήρη εγρήγορση. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

 • Αποφύγετε την αφυδάτωση. Η κατανάλωση νερού ή ενός ροφήματος με μικρή ποσότητας ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση.
 • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή καφέ μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.
 • Κοιμηθείτε αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Είναι σημαντικό να είστε απόλυτα ξεκούραστοι πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.
 • Φορέστε άνετα παπούτσια. Μια καλή επιλογή είναι τα αθλητικά, αρκεί να μην είναι πολύ φαρδιά και να μην έχουν πολύ χοντρή σόλα. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, μην φορέσετε σαγιονάρες.
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν ξεκινήσετε το οδικό ταξίδι σας.
 • Προσοχή στα φάρμακα! Ορισμένα επιφέρουν υπνηλία ή επηρεάζουν με άλλον τρόπο τον χειρισμό οχημάτων ή μηχανημάτων. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών.
 • Κάντε στάση διάρκειας τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτών ανά δύο ώρες. Ακόμη κι αν δεν νιώθετε κούραση, το διάλειμμα θα σας τονώσει και θα σας δώσει ώθηση για τη συνέχεια.

Οι παραπάνω συμβουλές πιστεύουμε ότι μπορούν να διασφαλίσουν τις ιδανικές συνθήκες για πολλά απροβλημάτιστα ταξίδια. Επειδή, όμως, πάντα μπορούν να συμβούν απρόοπτα, προτείνουμε να συζητήσετε με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο της Generali, για να βρείτε ποιο πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Καλά ταξίδια!