4 βασικά κριτήρια για την αγορά αυτοκινήτου | Generali
LIFE IN MOTION

4 βασικά κριτήρια για την αγορά αυτοκινήτου

24.11.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα καινούργιο (ή μεταχειρισμένο) αυτοκίνητο και δυσκολεύεστε να επιλέξετε; Δεν ξέρετε τι πρέπει να κοιτάξετε και να προσέξετε πρώτα πριν κάνετε την επιλογή σας; Αν και δεν μπορούμε να σας πούμε ποιο αυτοκίνητο είναι κατάλληλο για εσάς, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε.

Είναι πολύ βασικό να θέσετε τις προτεραιότητές σας, με γνώμονα τέσσερα κριτήρια που είναι, πιστεύουμε, κεντρικής σημασίας αλλά και να μπορείτε να απαντήσετε κάποιες βασικές ερωτήσεις όπως: 

  • Τι είδους χρήση σκοπεύετε να κάνετε; Διαδρομές πόλης, μακρινές διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους ή εκτός δρόμου;
  • Ποιες είναι οι συνθήκες για το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σας; Έχετε προκαθορισμένο χώρο ή μήπως μένετε σε ένα στενό δρόμο πόλης; 
  • Τι διαδρομές κάνετε; Μήπως κάνετε μακρινές διαδρομές για τη δουλειά σας και η οικονομία καυσίμου είναι σημαντική για εσάς;
  • Πόσους επιβάτες θα χρειαστεί να μεταφέρετε; Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και μωρά;
  • Τι αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε; Άλλες ανάγκες έχει μία τετραμελή οικογένεια που θέλουν να πηγαίνουν άνετα κάθε καλοκαίρι στο χωριό και άλλες ένας εργένης.

Με βάση τις παραπάνω ερωτήσεις, ας δούμε τα 4 βασικά κριτήρια αγοράς ενός αυτοκινήτου:

1. Ασφάλεια

Τα καινούργια αυτοκίνητα είναι πλέον πολύ πιο ασφαλή σε σχέση με παλαιότερα. Αν έχετε οικογένεια, αν περνάτε πολύ χρόνο πίσω απ’ το τιμόνι ή αν έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες ή κακούς οδηγούς, καλό θα ήταν να δώσετε στην ασφάλεια λίγη παραπάνω προσοχή.

Το πιο προφανές που πρέπει να κοιτάξετε είναι η βαθμολογία ασφάλειας, η οποία καθορίζεται  από διάφορους επίσημους φορείς, διαφορετικούς σε κάθε περιοχή. Στην Ευρώπη υπάρχει το πρόγραμμα Euro NCAP, το οποίο αξιολογεί την ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία, τόσο ασφαλέστερο είναι συνολικά είναι το αυτοκίνητο.

Αν η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για εσάς, αναζητήστε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία μπορεί να είναι από τα πιο στοιχειώδη έως τα πιο προηγμένα. Σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αερόσακους και σύστημα απεμπλοκής κατά την πέδηση (ABS). Αν όμως είστε στην αγορά για μεταχειρισμένο, καλό θα ήταν να διπλοτσεκάρετε. Ιδιαίτερα εάν είστε οικογένεια και θα μεταφέρετε μικρά παιδιά με καθισματάκι αυτοκινήτου, ελέγξτε για την ύπαρξη ISOfix. 

Πολλά καινούργια αυτοκίνητα προσφέρουν και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως συστήματα υποβοήθησης νεκρής γωνίας ορατότητας, προσαρμοστικό έλεγχο πορείας ή αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης, τα οποία ίσως θα θέλατε να λάβετε υπόψιν αν η ασφάλεια είναι προτεραιότητά σας. Περιλαμβάνουν ακόμα και έλεγχο της μηχανής και των ελαστικών, ειδοποιώντας σας όταν χρίζουν της προσοχής σας.

2. Άνεση

Αν περνάτε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο διανύοντας μεγάλες αποστάσεις ή έχετε μεγάλη οικογένεια, δώστε προσοχή στις ανέσεις του αυτοκινήτου.

Αρχικά, προσέξτε τα καθίσματα. Δείτε αν παρέχουν αρκετή υποστήριξη και αν έχουν αρκετό χώρο για τα πόδια –ιδίως αν το ανάστημά σας είναι άνω του μετρίου. Μην ξεχνάτε τον έλεγχο και των πίσω καθισμάτων εάν θα επιβιβάζονται συχνά σε αυτό παιδιά ή άλλοι επιβάτες.

Αν οδηγείτε σε κακοτράχαλους δρόμους, αναζητείστε ένα αυτοκίνητο με καλές αναρτήσεις. Τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα συνήθως υπερέχουν σε αυτό. 

Αν δεν σας αρέσει να αλλάζετε ταχύτητες ή αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε, προτιμήστε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αντί του μηχανικού, για να κάνετε την εμπειρία λιγότερο αγχωτική. Επιπλέον, οι τεχνολογίες υποβοήθησης όπως ο έλεγχος πορείας (το γνωστό «cruise control») και το σύστημα διατήρησης λωρίδας κάνουν, επίσης, πιο ευχάριστη την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο.

Τέλος, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο και ένα καλό σύστημα πολυμέσων, που συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση. 

3. Πρακτικότητα

Αν ζείτε σε περιοχή με βαρείς χειμώνες ή κακούς δρόμους, ή αν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ως εργαλείο και για άλλους σκοπούς πέρα από τις απλές μετακινήσεις, καλό θα ήταν να δώσετε προβάδισμα στην πρακτικότητα που μπορεί να σας προσφέρει το αυτοκίνητο.

Το μέγεθος είναι ένας προφανής παράγοντας: όσο περισσότερα άτομα και αποσκευές χωρούν στο όχημα, τόσες περισσότερες και οι πιθανές χρήσεις του. Ίσως, πάλι, να αξίζει να δώσετε προτεραιότητα στην ευκολία πρόσβασης του αυτοκινήτου, επιλέγοντας κάποιο με μεγάλο άνοιγμα στο χώρο αποσκευών αν έχετε σκύλο, ή κάποιο με συρόμενες πόρτες αν σταθμεύετε σε στενούς χώρους.

Αν ζείτε στην επαρχία, ίσως να προτιμούσατε κάτι πιο στιβαρό, όπως ένα SUV, για να αντεπεξέρχεστε στις πιο «δυσμενείς» συνθήκες της υπαίθρου. Άλλη μία πιθανώς χρήσιμη επιλογή είναι η τετρακίνηση, ιδίως για περιπτώσεις έντονης κακοκαιρίας. Εάν ζείτε σε περιοχή με συχνές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, να έχετε κατά νου ότι ένα αυτοκίνητο με κίνηση στους πίσω τροχούς είναι πιο δύσκολο στο χειρισμό του.

4. Αξία

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα ή απλώς δεν θέλετε να διαθέσετε πολλά χρήματα για την αγορά και διατήρηση ενός αυτοκινήτου, αναζητήστε καλά αυτό που θα σας προσφέρει μέγιστο κέρδος και ωφέλεια. Μην σταθείτε μόνο στην αρχική του τιμή.

Για παράδειγμα, παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά κανόνα πιο ακριβά από όσα έχουν κινητήρα εσωτερική καύσης, η λειτουργία τους είναι πιο οικονομική, όπως και η συντήρησή τους –καθώς διαθέτουν λιγότερα κινούμενα μέρη. Αυτή η απλότητα σημαίνει επίσης ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να εξακολουθήσουν να σας εξυπηρετούν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι τα αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρα. Άρα, αν μπορείτε να «επωμιστείτε» το μεγαλύτερο αρχικό κόστος και σχεδιάζετε να το κρατήσετε για πολύ καιρό, ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα αυτοκίνητο με ηλεκτρικό κινητήρα.

Αν, πάλι, επιλέξετε κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ, καλό είναι να υπολογίσετε την κατανάλωση καυσίμου. Κατά κανόνα, τα οχήματα με μικρότερο κινητήρα χρειάζονται λιγότερα καύσιμα. Για να υπολογίσετε, όμως, την κατανάλωση με τρόπο πιο αντικειμενικό και συγκρίσιμο, κοιτάξτε πόσα λίτρα καυσίμου χρειάζεται το όχημα ανά 100 χιλιόμετρα πορείας. Γενικότερα, πρέπει να συνυπολογίζετε τους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το συνολικό κόστος χρήσης–όπως η μείωση της αξίας με την πάροδο του χρόνου, τα έξοδα συντήρησης και επισκευής (π.χ. ετήσιο σέρβις)– και οι οποίοι εξαρτώνται από την αξιοπιστία του αυτοκινήτου. Φροντίστε να ερευνήσετε σε βάθος το μοντέλο της επιλογής σας για να σχηματίσετε εικόνα των μακροπρόθεσμων δαπανών προτού λάβετε την τελική σας απόφαση.

Τέλος, εάν είστε αποφασισμένοι να χρηματοδοτήσετε την αγορά του αυτοκινήτου με ένα δάνειο, ως γενικός κανόνας, η δόση του δανείου σας καλό είναι να μην υπερβαίνει το 15% του καθαρού μηνιαίου μισθού σας.

Ολοκληρώνοντας, αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, αξίζει τον κόπο να ξεκαθαρίσετε πόσο σημαντικό είναι για εσάς  καθένα από τα παραπάνω κριτήρια που αναφέραμε. Ξεχωρίστε τι είναι αναγκαίο και τι απλώς επιθυμητό, ώστε να εστιάσετε σε όσα προέχουν για εσάς και να επιλέξετε πιο εύκολα ένα καλό αυτοκίνητο με τα χρήματα που διαθέτετε.

Η Generali καταλαβαίνει καλά πως η οδήγηση είναι ένα πάθος, μια ελευθερία. Η ελευθερία του να είσαι ασφαλής! Ανακαλύψτε σήμερα κι όλας τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου Speed της Generali, και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.