Μετακόμιση στο εξωτερικό: 3+1 tips για να γίνει πιο εύκολη
LIFE IN MOTION

Μετακόμιση στο εξωτερικό: 3+1 tips για να γίνει πιο εύκολη

07.09.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η μετακόμιση στο εξωτερικό εκτός από ένα νέο, συναρπαστικό κεφάλαιο στη ζωή, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Χίλια-δυο έγγραφα που πρέπει να συγκεντρωθούν για την έκδοση της βίζας, το διαβατήριο να βρίσκεται άμεσα διαθέσιμο στη σωστή αποσκευή… Ωστόσο, με σωστή προσέγγιση, έξυπνη οργάνωση και χρήσιμες εφαρμογές μπορείτε να κάνετε τη μετεγκατάσταση σε μια ξένη χώρα εύκολη και χωρίς προβλήματα. Έτσι, θα αποφύγετε τα προβλήματα και θα έχετε περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσετε τη νέα σας γειτονιά! 

Ετοιμάστε έναν κατάλογο εργασιών

Διαχειριστείτε τον μακρύ κατάλογο εργασιών σας καταγράφοντας όλα όσα πρέπει να κάνετε. Χωρίστε τα σε ενότητες με επικεφαλίδες όπως «αίτηση για βίζα», «ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» και «πληροφορίες για τη νέα δουλειά». Επίσης, σημειώστε σημαντικά ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας. Για να καταρτίσετε τον κατάλογο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαδικτυακή εφαρμογή όπως το Trello  ή να δημιουργήσετε ένα λογιστικό φύλλο σε μια εφαρμογή όπως το Microsoft Excel. Αν επιλέξετε το δεύτερο, μην παραλείψετε να αποθηκεύσετε το αρχείο στο cloud, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το Dropbox ή το Google Drive. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο αρχείο σας ανά πάσα στιγμή ή να το χρησιμοποιήσετε από κοινού με κάποιον άλλο, αν μετακομίζετε μαζί.

Savings

Συσκευάστε τα υπάρχοντά σας με σύστημα

Το τελευταίο που θέλετε είναι να φτάσετε και να μην έχετε ιδέα πού βάλατε τις πετσέτες ή τα σεντόνια. Για αυτό, σημειώστε ένα όνομα ή έναν αριθμό πάνω σε κάθε κουτί και απαριθμήστε τι περιέχει σε ένα δεύτερο αρχείο που θα αποθηκεύσετε στο cloud. Εναλλακτικά, δοκιμάστε την εφαρμογή Packing Pro. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να βρείτε ό,τι χρειαστείτε μόλις φτάσετε και θα μεταφέρετε τα κουτιά στα σωστά δωμάτια.

Ετοιμάστε ένα σακίδιο με είδη πρώτης ανάγκης 

Για να μειώσετε το άγχος των πρώτων ημερών, ετοιμάστε ένα προσωπικό σακίδιο με όλα όσα θα χρειαστείτε. Μεταξύ άλλων, περιλάβετε φορτιστές, μερικές αλλαξιές ρούχων, είδη προσωπικής περιποίησης, καθώς και έναν φάκελο με όλα τα σημαντικά έγγραφα που θα χρειαστείτε σύντομα μετά την άφιξή σας στον προορισμό σας. Έτσι, δεν θα ψάχνετε από κούτα σε κούτα για να βρείτε τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού την τελευταία στιγμή. 

Φυλάξτε χρήματα για απρόβλεπτα έξοδα

Χρεώσεις αποσκευών, αμοιβές μεταφορικής, αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα βίζας… Η μετακόμιση στο εξωτερικό μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει ακριβή υπόθεση. Κρατήστε κάποια χρήματα στην άκρη ειδικά για απρόβλεπτες δαπάνες. Επίσης, καλό είναι να παρατηρείτε τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή όπως το XE. Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα στη νέα χώρα κατοικίας σας ή να πληρώνετε με κάρτα χωρίς υπέρογκες προμήθειες, ανοίξτε λογαριασμό σε μια εφαρμογή όπως το Wise ή το N26.