Το Παγκόσμιο Κίνημα The Human Safety Net | Generali

Το Παγκόσμιο Κίνημα The Human Safety Net

Η πόλη της Βενετίας είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο τόσο για την ιδιαίτερη ομορφιά της πόλης όσο και για την επινοητικότητα, τη δεκτικότητα και τη φαντασία της, ιδιότητες που ενσωματώνονται στο σύμβολο του φτερωτού λιονταριού. Το λάβαρο της Δημοκρατίας είναι επίσης συνυφασμένο με την ιστορία της Generali: οι ιδρυτές του Ομίλου άνοιξαν τα πρώτα ιταλικά γραφεία στη Βενετία το 1832, στο μεγαλοπρεπές Procuratie Vecchie με θέα τη νότια πλευρά της πλατείας του Αγίου Μάρκου. Σήμερα, βυθισμένη στο εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσάς της, το μέλλον της Βενετίας συνδέεται όλο και περισσότερο με τον ρόλο της ως παγκόσμιας πρωτεύουσας της βιωσιμότητας.

Η 190η επέτειος της Generali συμπίπτει με το ξεκίνημα μιας νέας ιστορίας για το Procuratie Vecchie, που είναι συνυφασμένο με ένα παρελθόν γεμάτο προσφορά. Τα κτίρια του Procuratie που περιβάλλουν την πλατεία του Αγίου Μάρκου από τρεις πλευρές ήταν κάποτε τα διαμερίσματα των Procurators of Serenissima, άξιων πολιτών που ασχολήθηκαν με τη διοίκηση της πόλης καθώς και με φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Σήμερα, οι ίδιοι ακριβώς χώροι γίνονται το επίκεντρο των αξιών της κοινωνικής ένταξης και της βιωσιμότητας. Για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια, το Procuratie Vecchie ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό ως το σπίτι του «The Human Safety Net» (THSN), ενός κινήματος ανθρώπων που βοηθά ανθρώπους, υποστηρίζοντας οικογένειες με παιδιά κάτω των έξι ετών και πρόσφυγες που ζουν σε ευάλωτες συνθήκες. Το «The Human Safety Net», το οποίο ιδρύθηκε από την Generali το 2017, δραστηριοποιείται ενεργά σε 23 χώρες σε 3 ηπείρους: Ευρώπη, Νότια Αμερική και Ασία. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει αντίκτυπο σε περισσότερους από 150.000 γονείς, παιδιά και πρόσφυγες.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη, εάν λάβουμε υπόψη το όραμα της Generali: να στηρίζει τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να οικοδομήσουν ένα ασφαλέστερο μέλλον, φροντίζοντας για τη ζωή και τα όνειρά τους. Με το «The Human Safety Net», ο Όμιλος διευρύνει αυτή τη δέσμευση ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις πιο ευάλωτες κοινότητες. Η πρωτοβουλία αυτή, συνδέεται στενά με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Generali και ανταποκρίνεται στην παγκόσμια πρόκληση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της μη φτώχειας, της καλής υγείας και της ευημερίας, της ποιοτικής εκπαίδευσης, της αξιοπρεπούς εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της μείωσης των ανισοτήτων.

Συγκεκριμένα, το «The Human Safety Net» έχει ενεργοποιήσει δύο άξονες για την καλύτερη επιδίωξη των στόχων της κοινωνικής ένταξης.

Πρώτον, αποτελεί ένα δίκτυο υποστήριξης και ασφάλειας των οικογενειών: υποστηρίζει τους γονείς στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής των παιδιών τους, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πιο γρήγορα (είναι γνωστό ότι στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής, ο εγκέφαλος ενός παιδιού αποτελεί το 90% των νευρωνικών συνδέσεων ενός ενήλικα), θέτοντας γερά θεμέλια για το μέλλον τους. Χάρη στους παιδαγωγούς και στη διασύνδεσή τους με άλλους γονείς, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του ρόλου τους, δίνοντας στα παιδιά τους την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Δεύτερον, το «The Human Safety Net» υποστηρίζει τους πρόσφυγες κατά την περίοδο αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα υποδοχής. Αν και είναι συχνά προικισμένοι με το ταλέντο και την ανθεκτικότητα που απαιτούνται για τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων, δεν παύουν να έχουν πραγματική ανάγκη για υποστήριξη προκειμένου να ενσωματωθούν στις χώρες υποδοχής και να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις ή να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να βρουν δουλειά μέσω εκπαιδευτικών μαθημάτων.

Τα διαφορετικά προγράμματα στο επίκεντρο αυτού του κινήματος είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του «The Human Safety Net» και των συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τις επιχειρηματικές μονάδες της Generali στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Τα προγράμματα του THSN ενισχύουν το έργο των ΜΚΟ και μεγιστοποιούν τον αντίκτυπο που έχουν στους δικαιούχους. Το κίνημα ενεργοποιεί ένα δίκτυο ανθρώπων και αξιοποιεί τις δεξιότητες εργαζομένων και συνεργατών συνδέοντας τους με τον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Generali που αφορά στην ασφάλεια και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ενισχύοντας παράλληλα τη φήμη του φτερωτού λιονταριού. Με αυτόν τον τρόπο, το «The Human Safety Net» δίνει νέα πνοή στην εταιρική κοινωνική καινοτομία. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το «The Human Safety Net», η Generali έχει αναπτύξει δύο πιλοτικά έργα επενδύσεων κοινωνικού αντίκτυπου συνολικής αξίας 34 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επενδυτικές δραστηριότητες έχουν ευρύτερη επίδραση στις ευάλωτες οικογένειες και τους πρόσφυγες, συμβάλλοντας στην κοινωνική ένταξη με την ευρύτερη έννοια.

Με στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού δικτύου με παγκόσμιους παίκτες, το «The Human Safety Net» ένωσε τις δυνάμεις του με εταιρίες και φορείς όπως η Cisco, η Hogan Lovells, η Fondazione Italiana Accenture κ.α., για την διεύρυνση του αντίκτυπου των προγραμμάτων του, μέσω οικονομικών συνεισφορών και παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το «The Human Safety Net» είναι ένα δυναμικό δίκτυο που αγκαλιάζει τον διάλογο και τις συνεργασίες με άλλες εταιρίες, οργανισμούς και ιδρύματα που μοιράζονται τους στόχους του, με στόχο τη μεγαλύτερη απήχηση και αντίκτυπο των ενεργειών του.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των εργαζόμενων και των συνεργατών του Ομίλου είναι απαραίτητη. Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος έκφρασης ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, μια δέσμευση που λαμβάνει χώρα και κατά τις ώρες εργασίας. Το έργο των εθελοντών δεν ανακόπηκε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Εργαζόμενοι και ασφαλιστικοί σύμβουλοι δραστηριοποιήθηκαν για τη στήριξη οικογενειών και προσφύγων δημιουργώντας video συνταγών, με παιχνίδια και αναγνώσεις, κάνοντας mentoring και προσφέροντας μαθήματα γλώσσας, όλα αυστηρά εξ αποστάσεως.

Το 2021, πραγματοποιήθηκε ένα παγκόσμιο, ψηφιακό Hackathon με τη συμμετοχή πάνω από 800 υπαλλήλων για τη μετάφραση και προσαρμογή 2.500 συμβουλών και video για γονείς. Αυτά είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Πολλές συνεργαζόμενες ΜΚΟ τα χρησιμοποιούν ήδη στα δικά τους προγράμματα. Εκτός από την ανάληψη του πρωτόγνωρου ρόλου των ψηφιακών εθελοντών, 500 εργαζόμενοι και ασφαλιστικοί σύμβουλοι υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν Πρεσβευτές του THSN, αφιερώνοντας χρόνο εκτός ωρών εργασίας για να ενισχύσουν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου ημερολογιακού έτους. Πώς; Προσφέροντας την τεχνογνωσία τους στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ και προωθώντας εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων, δίνοντας πραγματική υπόσταση στο κίνημα.

Από την άνοιξη του 2022, οι επισκέπτες του THSN στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στη Βενετία, θα μπορούν να απολαμβάνουν μια εμπειρία συνδεδεμένη με το «The Human Safety Net», στόχος του οποίου είναι να αξιοποιήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες, μέσω της ανάπτυξης ενός ακόμη ευρύτερου δικτύου ανθρώπων. Μέσα από ένα διαδραστικό ταξίδι, οι τουρίστες και οι κάτοικοι της Βενετίας θα ανακαλύψουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα δουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των προγραμμάτων του «The Human Safety Net» και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο κίνημα και να το υποστηρίξουν.

Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Generali, κ. Philippe Donnet, το νέο σπίτι του «The Human Safety Net» «θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον οργανισμό, ως έκφραση της αφοσίωσής μας στην κοινότητα. Θα είναι ένας παγκόσμιος κόμβος που θα υποστηρίζει, θα καινοτομεί και θα δρα σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης». Από την καρδιά της Βενετίας, της βασίλισσας της Μεσογείου, με θέα τη θάλασσα και τον κόσμο, το «The Human Safety Net» θα γεφυρώσει τα κενά μεταξύ ανοιχτών και κλειστών χώρων, αρχαίων θεσμών, κοινωνικών θεμάτων και παγκόσμιων προκλήσεων για ένα μέλλον βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.