Οι κοινότητες της Ca’ Cornani στα 170 χρόνια ιστορίας τους

Οι κοινότητες της Ca' Cornani στα 170 χρόνια ιστορίας τους

Οι αγροτικές εκτάσεις της Generali αποτελούν μέρος αυτού του τεράστιου συνόλου εγγυήσεων περιουσιακών στοιχείων που η εταιρία έχει διαθέσει προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των ασφαλισμένων της. 25 εταιρίες συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτές, με την περιοχή Ca' Corniani να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων.

Η έκταση η οποία αποτελείται από περισσότερα από 1.700 εκτάρια στην περιοχή Caorle, στα βορειοδυτικά σύνορα της μεγάλης λιμνοθάλασσας της Αδριατικής, αγοράστηκε από την Generali το 1851, με πρωτοβουλία του Daniele Francesconi, και συνδέεται με ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα έργα αποστράγγισης στην Ιταλία. Η λιμνοθάλασσα γύρω από το Caorle ανήκε στο παρελθόν στην Ενετική Δημοκρατία, η οποία επέτρεπε στους ντόπιους να το χρησιμοποιούν για κυνήγι και ψάρεμα. Η περιοχή στη συνέχεια χωρίστηκε σε αγροτεμάχια και πωλήθηκε στους ευγενείς.

Την εποχή της αγοράς, η περιουσία συνίστατο από ελώδες έδαφος, ελάχιστης απόδοσης. Τα κτίρια που υπήρχαν ήταν μερικά μικρά σπίτια για τους εργάτες και μερικές αγροικίες από πηλό, άχυρο και ξύλο. Μεταξύ 1851 και 1917, η Generali ασχολήθηκε με την πρωτοποριακή εργασία αποστράγγισης: "προίκισε" τον ποταμό Λιβέντσα με αναχώματα, τάφρους και κανάλια για τη μεταφορά νερού μέσω αντλιών ατμού.

Στη συνέχεια, έχτισε το σπίτι του γιατρού, ένα διπλανό οίκημα για χειρουργικές επεμβάσεις και επισκέψεις, το νηπιαγωγείο, το σχολείο, το ταχυδρομείο, την εκκλησία και το πρεσβυτέριο, καθώς και καταλύματα για τις οικογένειες των αγροτών (που νοίκιαζαν τις εκτάσεις) και τους εργάτες, σχηματίζοντας σταδιακά τη μεγάλη κοινότητα του Ca' Corniani, μέσω προσεκτικής σχεδίασης.

Η επιλογή των επενδύσεων σε ακίνητα πυροδότησε μια θετική δυναμική για την εταιρία. Το έργο αποστράγγισης, το πρώτο του είδους του στην Ιταλία που πραγματοποιήθηκε από ιδιώτες και προηγήθηκε της κρατικής παρέμβασης, όχι μόνο οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου αγροκτήματος της εταιρίας, αλλά και βελτίωσε τις συνθήκες ζωής και εργασίας της τοπικής κοινότητας καθώς και την πολιτιστική ανάπτυξη. Πέραν της εργασίας, οι κάτοικοι απολάμβαναν υπηρεσίες υγείας, μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης, σχολεία για τα παιδιά, ένα παραθαλάσσιο μέρος διακοπών και ένα κέντρο αναψυχής. Ήταν ένα μοντέλο εταιρικής ευημερίας, το αποτέλεσμα ενός πρωτοποριακού οράματος για την αγροτική δραστηριότητα που βασίστηκε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, το Ca' Corniani «θυσιάστηκε» για να υπερασπιστεί την περιοχή: την παραμονή της μάχης του Καπορέτο, ο ιταλικός στρατός πλημμύρισε την περιοχή προκειμένου να επιβραδύνει την προέλαση των Αυστριακών δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο, κατέλαβαν και κατέστρεψαν την περιοχή. Το 1951, το Ca' Corniani προσέφερε φιλοξενία σε 100 παιδιά που είχαν μείνει άστεγα λόγω πλημμύρας.

Τα νούμερα αγροτικής παραγωγής του Ca' Corniani μιλάνε από μόνα τους. Το αγρόκτημα από μια μέση παραγωγή σιτηρών ίση με 3.000 κιλά τρία χρόνια πριν την αποστράγγιση οδηγήθηκε στα 16.000 το 1884. Ο αριθμός των βοοειδών αυξήθηκε από 250 σε 1.090 στα τέλη του 1883. Ο πληθυσμός από 340 κατοίκους με κακή υγεία αυξήθηκε σε 1.066 υγιείς κατοίκους. Η ελονοσία εξαλείφθηκε κατά 80%.

Οι αριθμοί αυτοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη βόρεια Ιταλία, στις αρχές του 20ου αιώνα, περίπου το 70% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητο και υποσιτισμένο, ότι στην ύπαιθρο άνδρες, γυναίκες και παιδιά συχνά μοιράζονταν τα σπίτια τους με τα ζώα και ότι υπήρχαν πολλές μεταδοτικές ασθένειες, αποτελούσαν την απόλυτη καινοτομία.

Προφανώς, η πρόοδος δεν ήταν πάντα ομαλή. Το πλημμύρισμα της περιοχής που δεν κατάφερε να εμποδίσει τους Αυστριακούς από την κατοχή και καταστροφή της περιοχής, διήρκεσε μέχρι τον Μάιο του 1919. Η ζημιά ανήλθε σε σχεδόν 5 εκ. λιρέτες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η απώλεια παραγωγής. Η ανοικοδόμηση και η βελτίωση της περιοχής πραγματοποιήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου με έξοδα της Generali. Περίπου 1.500 αγρότες επανήλθαν για εργασία. Η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα αποκαταστάθηκαν από το 1921 και, για πάνω από 2 έτη, στο Ca' Corniani απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για την παραγωγή σίτου και για την κτηνοτροφία σε περιφερειακούς διαγωνισμούς.

Το κτήμα ερήμωσε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συνέπεια της μηχανοποίησης της αγροτικής εργασίας. Αργότερα, το Ca' Corniani έγινε μέλος της Genagricola, της εταιρίας που ενώνει τον ιταλικό αγροτικό τομέα του Ομίλου Generali. Με έτος ίδρυσης το 1974, η Genagricola αντιπροσωπεύει τη φυσική εξέλιξη του κτήματος σε μια εξειδικευμένη σε αγροτικά προϊόντα διατροφής εταιρία, που ξεκίνησε με την απόκτησh κάποιων κτημάτων (σήμερα 25) και, που από το 1980, ανέλαβε τον έλεγχο όλων των αγροκτημάτων του Ομίλου ανήκοντας ως εταιρία, εξ ολοκλήρου στη Generali.

Για μερικά χρόνια, ολόκληρη η περιοχή του Ca' Corniani υπήρξε η καρδιά της ανάπτυξης. Το κτήμα που ιδρύθηκε το 1851 είναι πλέον ένα μεγάλο πολυλειτουργικό κέντρο. Οι επισκέπτες μπορούν μπουν σε αυτό από τρία διαφορετικά “κατώφλια”, έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Alberto Garutti για το Ca' Corniani και τα οποία περιγράφουν τα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου με σύγχρονο τρόπο: η μεγάλη χρυσή οροφή μιας παλιάς αγροικίας, τα γράμματα LED που ανάβουν για κάθε κεραυνό που χτυπά την Ιταλία, τα γλυπτά των σκύλων και των αλόγων του αγροκτήματος.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την περιοχή με τα πόδια ή με το ποδήλατο, να περιηγηθούν στα μονοπάτια του κτήματος, να σταματήσουν σε γραφικά σημεία για να δουν τη θέα και να επισκεφθούν το ιστορικό και πρόσφατα ανακαινισμένο αντλιοστάσιο Ca' Corniani, όπου παρουσιάζεται με διαδραστικό τρόπο, το έργο της αποστράγγισης. Τους καλοκαιρινούς μήνες, θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις και multimedia εγκαταστάσεις συμπληρώνουν την ιστορία του τόπου με την τόση βιοποικιλότητα και τόσο μεγάλο παρελθόν.