Η ιστορική αναδρομή της ασφάλειας για το χαλάζι | Generali

Η ιστορική αναδρομή της ασφάλειας για το χαλάζι

Η γεωργία ήταν πάντα εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές, ικανές να καταστρέψουν τη συγκομιδή της χρονιάς και μερικές φορές ακόμη και αυτές των επόμενων. Το χαλάζι ωστόσο, ήταν αυτό που προκαλούσε το μεγαλύτερο φόβο λόγω της απρόβλεπτης φύσης του. Το γεγονός ότι το 1834, η Γαλλική Ακαδημία ξεκίνησε έναν διαγωνισμό για να βρει την επιστημονική βάση σχηματισμού του χαλαζιού, δίνει μια ιδέα για την έκταση του προβλήματος.

Καθώς το χαλάζι είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο φαινόμενο, με τα επιστημονικά δεδομένα που το υποστηρίζουν να μην μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της καταστροφικότητάς του, όσοι εργάζονταν στον γεωργικό τομέα βρίσκονταν στο έλεος των γεγονότων και βασίζονταν σε περισσότερο ή λιγότερο έξυπνες λύσεις, όπως η χρήση των κανονιών χαλαζιού.

Ωστόσο, το πιο διαδεδομένο μέσο άμυνας ενάντια στις αντιξοότητες του χαλαζιού που χρησιμοποιούνταν ευρύτερα από τους αγρότες ήταν αναμφίβολα η ασφάλιση.

Η πρώτη ασφαλιστική εταιρία για το χαλάζι δημιουργήθηκε το 1791 στη Γερμανία, ακολουθούμενη από μία στη Γαλλία το 1799. Οι εταιρίες δίσταζαν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα, λόγω της δυσκολίας καθορισμού των ασφαλίστρων, ακριβώς λόγω της απρόβλεπτης φύσης του ατμοσφαιρικού αυτού φαινομένου.

Το 1836, χάρη στην Generali, εκδόθηκε στην Ιταλία, το πρώτο ασφαλιστήριο έναντι του χαλαζιού. Ο στόχος ήταν να παρέχεται φιλική προς τον άνθρωπο, ασφαλιστική κάλυψη. Ωστόσο, αυτή ήταν μια δύσκολη επιχείρηση: η ιταλική οικονομία βασιζόταν κυρίως στη γεωργία, αλλά η παραγωγή ίσα που επαρκούσε για να υποστηρίξει τις οικογένειες. Η Generali κατάλαβε την ανάγκη να επενδύσει στη γεωργική ασφάλιση. Αυτή η απόφαση δεν ήταν μόνο ενδεικτική μιας τεχνικής επιλογής, αλλά και μιας καινοτόμου πολιτικής μάρκετινγκ που βασίζεται στην τεχνολογική πρόοδο και την ειδική επιθυμία να προωθηθεί η έννοια της ιδιωτικής ασφάλισης μεταξύ του πληθυσμού.

Η Generali συνειδητοποίησε ότι η ασφάλιση έναντι του χαλαζιού, ήταν ένας παραμελημένος τομέας που δε διέθετε αξιόπιστα δεδομένα και αποφάσισε να αντισταθμίσει αυτό το στατιστικό έλλειμμα. Ένα εκτεταμένο δίκτυο ασφαλιστικών πρακτόρων ξεχύθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, με κάρτες ανά χειράς με προσυμπληρωμένες κατηγορίες και επιδίωξαν να καταγράψουν τα αποτελέσματα κάθε καταιγίδας: συχνότητα, ένταση, τύπος αστραπών, βροντές, χαλάζι, κατεύθυνση ανέμου, καθώς και τις καλλιέργειες που επηρεάστηκαν περισσότερο. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν ανά γεωγραφική περιοχή, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία και στάλθηκαν στο Κεντρικό Μετεωρολογικό Γραφείο της Ρώμης και κοινοποιήθηκαν στα ασφαλιστικά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόταν η Generali, προκειμένου να επιτευχθεί η ομοιομορφία των κριτηρίων στις εκτιμήσεις ζημιών.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Masino Levi επινόησε μια καινοτόμο φόρμουλα που προέβλεπε την πλήρη αποζημίωση ζημιών μετά την έκθεση εμπειρογνωμόνων, την τιμολόγηση των ασφαλίστρων ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία του προϊόντος και, πάνω από όλα, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα κέρδη. Οι ασφαλιστικοί πράκτορες ήταν πολύ διεξοδικοί.

Στην αρχή της σεζόν, το προϊόν ήταν ασφαλισμένο για την αξία παραγωγής που είχε εκτιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και, σε περίπτωση χαλαζιού, εμπειρογνώμονες αποδεδειγμένης «φήμης και τιμιότητας» αξιολογούσαν τη ζημιά που είχε υποστεί ο ασφαλισμένος. Για να ενθαρρύνει τη σύναψη των ασφαλιστηρίων, η Generali συμμετείχε στην πειραματική εκστρατεία για τη χρήση κανονιών χαλαζιού συνεισφέροντας στις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους για τον εξοπλισμό, καθώς και προσφέροντας έκπτωση στα ασφάλιστρα των ασφαλιστηρίων.

Μια άλλη καινοτομία που εισήγαγε η Generali το 1867 ήταν το πολυετές ασφαλιστήριο. Οι άλλες εταιρίες προσέφεραν ετήσια κάλυψη, με την επιφύλαξη διακυμάνσεων, περιορισμών ή και αναστολής τους. Η Generali, από την άλλη, ήθελε να σεβαστεί την ιδέα της συνέχισης της ασφάλισης και να παρέχει εγγυήσεις που θα διαρκούσαν με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, αυτός ο τομέας ασφάλισης εδραιώθηκε όλο και περισσότερο.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ασφαλιστικούς πράκτορες χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη δημιουργία διαγραμμάτων και χαρτογραμμάτων τα οποία συνόδευαν τα αρχεία και τις εκδόσεις που προορίζονταν για τις εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, που παρουσιάστηκαν το 1881 στη Βιομηχανική Έκθεση του Μιλάνο και το 1884 στην Έκθεση του Τορίνο, όπου η Generali κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για την εργασία της στον τομέα. Η πρώτη σελίδα του άλμπουμ στη φωτογραφία, απεικονίζει έναν κύκλο χωρισμένο σε τμήματα, συμβολίζοντας τα γεωργικά προϊόντα, τις ζημιές που προκαλούνται από το χαλάζι και την εξέλιξή τους με την πάροδο των ετών. Είναι σχεδόν σαν να βλέπεις ένα διόραμα, στο οποίο η οργή του χαλαζιού περιορίζεται από την ανθρώπινη οξυδέρκεια και τις εξελίξεις στην ασφάλιση.