Franz Kafka: Μία εξέχουσα προσωπικότητα στην Generali

Franz Kafka: Μία εξέχουσα προσωπικότητα στην Generali

Η 75η επέτειος της Generali πραγματοποιήθηκε το 1907. Εκείνη τη χρονιά, ο Όμιλος είχε παρουσία σε τέσσερις ηπείρους, με αναρίθμητους συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της Πράγας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Περισσότεροι από 100 υπάλληλοι εργάζονταν εκεί, και σε αυτούς συγκαταλέγονταν ένας νεαρός πτυχιούχος νομικής, ο Franz Kafka.

Μετά την αποφοίτησή του από τη νομική, ο Kafka αναζητούσε εργασία, έναν αξιοπρεπή μισθό και μειωμένες ώρες εργασίας για να μπορεί να γράφει. Μέσω των γνωριμιών του θείου του, λαμβάνει μία συστατική επιστολή για το πρακτορείο της Πράγας, όπως φαίνεται από τον προσωπικό του φάκελο. Η Generali και σήμερα διατηρεί την αίτηση του Kafka με το βιογραφικό σημείωμα και τη χειρόγραφη υπογραφή του, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 1907. Στη φόρμα, δήλωσε ότι μιλούσε Γερμανικά «Βοημίας», Γαλλικά και Αγγλικά, ότι γνώριζε γερμανική στενογραφία και ότι είχε μείνει στην Αυστρία και τη Γερμανία. Την ίδια μέρα, ο γιατρός της εταιρίας τον έκρινε κατάλληλο για εργασία και το πρακτορείο στην Πράγα έγραψε στην Τεργέστη για να αποδεχτεί την αίτησή του για εργασία, στη θέση του βοηθού υπαλλήλου και με μηνιαίο μισθό 80 κορώνες. Στο τέλος της σελίδας σημειώνεται: «Σκοπεύουμε να εκπαιδεύσουμε τον κ. Franz Kafka στο Τμήμα Ζωής, προκειμένου αργότερα να τον χρησιμοποιήσουμε και στο εξωτερικό».

Έτσι, η δουλειά έδωσε στον συγγραφέα την ελπίδα να ταξιδέψει, όπως επιβεβαιώνεται από τις επιστολές του στην Hedwig Weiler, τη φίλη του εκείνη την εποχή. «Μαθαίνω ιταλικά γιατί πρώτα από όλα πιθανότατα θα πάω στην Τεργέστη», έγραψε ο Franz στην Hedwig, αλλά ήλπιζε να φτάσει σε πιο εξωτικές χώρες και «να κοιτάξει έξω από τα παράθυρα του γραφείου χωράφια ζαχαροκάλαμου ή μουσουλμανικά νεκροταφεία». Παρ 'όλα αυτά, πρόσθεσε: "Προς το παρόν η δουλειά μου είναι θλιβερή." Στην πραγματικότητα ήταν μια εργασία πλήρους απασχόλησης, η οποία εμπόδιζε το συγγραφικό του έργο. Επιπλέον, η απόσπασή του στο εξωτερικό αργούσε να πραγματοποιηθεί. Μέχρι το τέλος του 1907, ο συγγραφέας αναζητούσε ήδη άλλη δουλειά.

Το τέλος της σχέσης του με την εταιρία επισημοποιήθηκε στην επιστολή της 14ης Ιουλίου 1908, που εστάλη στο πρακτορείο της Πράγας, στην οποία η παραίτηση της Κάφκα λόγω ασθένειας κοινοποιήθηκε στην Τεργέστη. Η πλευρά της Generali είναι σαφής στην απάντηση της Τεργέστης. «Εκφράζουμε την έκπληξή μας με την κατάσταση της υγείας του προαναφερθέντος, ο οποίος μετά την προσεκτική εξέταση του γιατρού που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κρίθηκε ως απόλυτα κατάλληλος, και τόσο άσχημο που πρέπει να ακολουθήσει η άμεση παραίτησή του μετά από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Για σχεδόν όλη τη σύντομη ζωή του, ο Κάφκα κέρδιζε τα προς το ζην στον ασφαλιστικό τομέα, πρώτα στην Generali και μετά στο Ινστιτούτο Ασφάλισης Εργατικών Ατυχημάτων για το Βασίλειο της Βοημίας, μέχρι το 1922, έτος κατά το οποίο αποσύρθηκε λόγω επισφαλών συνθηκών υγείας που δύο χρόνια αργότερα θα επιφέρουν τον θάνατό του. Στα γραπτά του, υπάρχει ένας συνεχής φόβος ότι το γραφείο θα αφαιρέσει ενέργεια από το γράψιμό του. Από την άλλη πλευρά, η αφοσίωσή του στην εργασία επιβεβαιώνεται από την καριέρα του, τις ακριβείς τεχνικές εκθέσεις του και την καλοσύνη των ανωτέρων του.

Το μοντέλο Generali ήταν συγκεκριμένο: προίκιζε τις νέες θυγατρικές εταιρίες με ανθρώπινο κεφάλαιο και εξοπλισμό και η τεχνογνωσία αποκτιόταν εσωτερικά με όσους σταδιοδρομούσαν εντός της εταιρίας να έχουν ένα κοινό προφίλ, κοσμοπολίτικο, κοσμικό και φιλελεύθερο. Ο Kafka, που μόλις είχε αποκτήσει το πτυχίο του και προοριζόταν να σταλεί στο εξωτερικό, πιθανώς θα είχε μια τέτοια καριέρα.

Το 1907, τη χρονιά που προσελήφθη, ο αριθμός των υπαλλήλων της Generali ανερχόταν στα 15.562 άτομα (τη στιγμή της ίδρυσής της υπήρχαν 15 άτομα, αυξήθηκαν σε 1.276 το 1856 και 6.135 το 1881). Σήμερα, έχει παρουσία σε 50 χώρες, περίπου 70.000 υπαλλήλους και πάνω από 60 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το Generali Group Academy, είναι ο συνεχιστής διαχείρισης και ανάπτυξης πολύπλοκων δικτύων σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και παγκόσμια προγράμματα ηγεσίας και ανάπτυξης ταλέντων και είναι σύμβολο της διασύνδεσης μεταξύ των χωρών όπου δραστηριοποιείται η Generali και της «μητρικής εταιρίας».