Βρεφικές πιπίλες: Συμβουλές, αλήθειες & μύθοι | Generali
FAMILY MATTERS

Βρεφικές πιπίλες: Συμβουλές, αλήθειες & μύθοι

09.03.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προβληματίζουν κάθε νέο γονιό.

Ένα από αυτά σίγουρα αφορά  την πιπίλα και τη χρήση της. Πρέπει να δώσω στο μωρό πιπίλα ή όχι; Θα παραμορφώσει το στοματάκι του μωρού; Θα πάθει εξάρτηση και δεν θα μπορεί χωρίς αυτήν, ή μήπως μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον θηλασμό; Τι ισχύει (και τι όχι) για τη χρήση πιπίλας; Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά και άλλα ερωτήματα ώστε να αξιολογήσετε και να αξιοποιήσετε τη χρήση της. 

Generali_Babies and Pacifiers_Mini Graphics_GREECE_07.03.22.jpg

Ποιος είναι ο σκοπός χρήσης της πιπίλας και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Η πιπίλα είναι ένα ομοίωμα θηλής που μιμείται το σχήμα της μητρικής θηλής, χωρίς όμως να προάγει τη θρέψη, αφού δεν είναι σχεδιασμένη για τη χορήγηση τροφής. Ορισμένα οφέλη της χρήσης της είναι: 

 • Ηρεμεί τα βρέφη. Το πιπίλισμα ηρεμεί και ανακουφίζει πολλά βρέφη, όταν είναι αναστατωμένα
 • Ανακουφίζει τον πόνο. Το πιπίλισμα συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, όπως οι ορμόνες ενδορφίνες, οι οποίες έχουν ανακουφιστική και αναλγητική δράση
 • Βοηθάει στον ύπνο. Αυτή η ανακουφιστική δράση βοηθάει το μωρό να κοιμηθεί ήσυχα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου του
 • Αποσπάει προσωρινά την προσοχή. Μερικές φορές, το μωρό σας μπορεί να είναι περισσότερο ευερέθιστο. Η πιπίλα θα το βοηθήσει να εστιάσει την ενέργειά του στο πιπίλισμα, αποσπώντας την προσοχή του από τις εκρήξεις θυμού ή την πλήξη!
 • Ρυθμίζει τις αλλαγές της πίεσης κατά τη διάρκεια πτήσης. Σε τόσο μικρή ηλικία, το βρεφικό σώμα δεν ανταπεξέρχεται στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης με τον ίδιο τρόπο όπως των ενηλίκων. Χάρη στην πιπίλα, το μωρό σας θα μπορέσει να ξεπεράσει τη δυσφορία του στο αεροπλάνο

Τι πρέπει να προσέξετε!

Η κατάχρηση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις, ακόμη και ασθένειες. Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση πιπίλας και πώς να τους αποφύγετε:  

 • Επιλέξτε καλής ποιότητας, ενιαίες πιπίλες. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος πνιγμού
 • Κρατήστε την πιπίλα καθαρή. Το ανοσοποιητικό των νεογέννητων είναι πολύ ευαίσθητο μέχρι τους πρώτους έξι μήνες. Επομένως, φροντίστε για τη διατήρηση καλής υγιεινής και να απολυμαίνετε την πιπίλα για δύο λεπτά σε νερό που βράζει πριν την δώσετε στο μωρό σας 
 • Περιορίστε τη χρήση πιπίλας. Παρότι μπορεί να είναι δελεαστικό να δώσετε στο παιδί σας μια πιπίλα για να κατευνάσετε κάθε έκρηξη θυμού του, η χρήση της πιπίλας δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε του αντίδραση. Είναι σημαντικό το μωρό σας να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα αισθήματα και τις αντιδράσεις του!

Generali_Babies and Pacifiers_Mini Graphics_GREECE_07.03.222.jpg

Η πιπίλα βοηθάει τα βρέφη να εξασκηθούν στις θηλαστικές κινήσεις, την κατάποση και την αναπνοή.

Θηλασμός

Η χρήση πιπίλας επηρεάζει αρνητικά τον θηλασμό; Εν συντομία, όχι. Η ίδια η πιπίλα δεν επηρεάζει τον θηλασμό. Ωστόσο, όταν η χρήση της γίνεται συνήθεια, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θηλάζει το μωρό σας. Όταν ένα μωρό χρησιμοποιεί την πιπίλα, τα χείλη του είναι μισάνοιχτα. Αντίθετα, κατά τον θηλασμό, το στοματάκι του μωρού πρέπει να είναι ανοιχτό, ώστε να καλύπτει όχι μόνο τη θηλή, αλλά και τη θηλαία άλω, δηλαδή την περιοχή γύρω από τη θηλή.

Η υπερβολική χρήση πιπίλας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το βρέφος να μην εκτελεί σωστά τις θηλαστικές κινήσεις που απαιτούνται για τον μητρικό θηλασμό, και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο η ικανότητα σίτισής του. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορεί να θηλάσει σωστά, θα πίνει λιγότερο γάλα και ενδέχεται ως συνέπεια να δυσκολεύεται να πάρει βάρος και η ανάπτυξή του να επιβραδυνθεί. Εάν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα φόρμουλα, δεν θα έχει το ίδιο πρόβλημα, επειδή οι θηλαστικές κινήσεις που ασκούνται στην πιπίλα είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με αυτές που απαιτούνται για τη σίτιση με μπιμπερό.

Θυμηθείτε: Για να μην επηρεαστεί ο θηλασμός, μην δώσετε στο μωρό σας πιπίλα πριν την ηλικία των 3 έως 4 εβδομάδων. Περιμένετε μέχρι να εγκατασταθεί επαρκώς η συνήθεια του θηλασμού.

Health

Δόντια

Ίσως να έχετε ακούσει ότι οι πιπίλες δεν προάγουν την υγιή ανάπτυξη των βρεφικών δοντιών. Γενικά, πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τις παραμορφώσεις που υποτίθεται ότι προκαλούν στη στοματική κοιλότητα των νεογέννητων. Ωστόσο, η πιπίλα, σε πρώιμη ηλικία, δεν έχει αρνητική επίπτωση στις ανατομικές δομές της στοματικής κοιλότητας, καθώς η ανάπτυξή τους συνεχίζεται και μετά τον αποχωρισμό της πιπίλας. Παρόλα αυτά, θυμηθείτε ότι η πιπίλα θα μπορούσε να επιταχύνει την εμφάνιση παραμορφώσεων του στόματος, π.χ. ανωμαλιών στη σύγκλειση της γνάθου, σε περίπτωση γενετικής προδιάθεσης.

Προσοχή! Δεν συνιστάται να βυθίζετε την πιπίλα σε οποιοδήποτε τρόφιμο πριν την δώσετε στο μωρό σας. Η επικάλυψη της πιπίλας με μέλι ή οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Πότε θα πρέπει να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;

Η χρήση πιπίλας δεν συνιστάται πριν από την ηλικία των 3 ή 4 εβδομάδων. Αλλά και πάλι, κάθε βρέφος είναι διαφορετικό. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τη θέση του στόματος του μωρού, κατά την τοποθέτηση στο στήθος για να θηλάσει. Εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή σωστά, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πιπίλα. Εάν έχετε αμφιβολίες, το καλύτερο είναι να περιμένετε.

Εάν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα φόρμουλα, η πιπίλα μπορεί να είναι πολύ καλή ιδέα, επειδή βοηθάει τα βρέφη να εξασκήσουν θηλαστικές κινήσεις και μειώνει τον χρόνο σίτισης με το μπιμπερό. Και πάλι, όμως, η χρήση της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Χρησιμοποιήστε την πιπίλα, όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, για παράδειγμα, όταν θέλετε το μωρό σας να είναι ήρεμο στο αυτοκίνητο.

Μόλις το μωρό σας γίνει ενός έτους, περιορίστε τη χρήση αποκλειστικά για να αντιμετωπίζετε τα ξεσπάσματα θυμού ή για να το βοηθάτε να κοιμηθεί.

Μειώνει τον κίνδυνο ΣΑΘΒ; 

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση πιπίλας μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (ΣΑΘΒ) ενώ κοιμούνται. Χάρη στις θηλαστικές κινήσεις, τα βρέφη παραμένουν σε εγρήγορση και δεν έχουν τόσο βαθύ ύπνο. Μπορείτε, επομένως, να τους δώσετε πιπίλα για τους σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τη νύχτα, μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Μην ξεχάσετε, όμως, να αφαιρέσετε οποιοδήποτε κορδόνι, για να μην μπερδευτεί γύρω του.

Πότε πρέπει να σταματάει η χρήση πιπίλας;

Από την ηλικία των δύο ετών, συνιστάται να μειώνεται σταδιακά η χρήση της πιπίλας. Δεν θα πρέπει να παρατείνετε τη χρήση της πέρα από την ηλικία των τριών ετών, επειδή τότε είναι πιο βέβαιο ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε παραμορφώσεις, ορθοδοντικά προβλήματα ή διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου.

Μην ξεχνάτε: Εάν το παιδί σας χρησιμοποιούσε πιπίλα για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζει στερητικές αντιδράσεις, μέχρι να συνηθίσει χωρίς αυτήν. Βοηθήστε το να αποχωριστεί την πιπίλα χωρίς πίεση.

Τύποι πιπίλας για νεογέννητα

Υλικό

Οι συνιστώμενες πιπίλες για νεογέννητα είναι φτιαγμένες από ένα από τα παρακάτω δύο υλικά:

 • Σιλικόνη: Μαλακό, ελαστικό υλικό, που δεν απορροφά οσμές ή γεύσεις. Ωστόσο, είναι λιγότερο ανθεκτική, επομένως είναι κατάλληλη για μικρά βρέφη χωρίς οδοντοφυΐα.
 • Φυσικό καουτσούκ (latex). Το υλικό αυτό είναι πιο ανθεκτικό και εύκαμπτο από ό,τι η σιλικόνη. Έχει κεχριμπαρένιο προς κίτρινο χρώμα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου έχει την τάση να διογκώνεται και να απορροφά οσμές. Εάν επιλέξετε πιπίλα από φυσικό καουτσούκ, θυμηθείτε να την αντικαθιστάτε συχνότερα!  

Συνιστώμενο μέγεθος πιπίλας

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η θηλή δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 χιλιοστά. Ελέγξτε ότι το μέγεθος της πιπίλας είναι κατάλληλο για το στοματάκι του μωρού σας, ώστε να μην χρειάζεται να το ανοιγοκλείνει υπερβολικά.

Αγοράστε πιπίλες που δεν παραμορφώνουν τον ουρανίσκο. Η θηλή θα πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το σχήμα του ουρανίσκου του μωρού σας. Επιπλέον, πρέπει να έχει εύκαμπτο και εργονομικό σχήμα, ώστε να ταιριάζει καλά στη στοματική κοιλότητα.

Αξεσουάρ (ασπίδα και λαβή ασφαλείας)

Επιλέξτε καλής ποιότητας, ενιαία πιπίλα. Η ασπίδα δεν αποσπάται από τη θηλή, ακόμη και αν την τραβάει το μωρό σας. Επιπλέον, η διάμετρός της θα πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερη από το στόμα του παιδιού.

Τα καλύτερα είδη πιπίλας για νεογέννητα έχουν δύο οπές για να διευκολύνουν τη ροή αέρα και να μην συσσωρεύονται σάλια. Η λαβή ασφαλείας πρέπει επίσης να μην μπορεί ποτέ να αποσπαστεί από την ασπίδα, ειδικά τη νύχτα!

Γενικές συμβουλές για τη χρήση πιπίλας και άλλες ερωτήσεις

Το μωρό μου δεν δέχεται την πιπίλα, τι να κάνω;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, εάν το μωρό σας δεν δέχεται την πιπίλα. Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των βρεφών. Κάποια βρέφη έχουν την τάση να μην συγκρατούν την πιπίλα στο στόμα, όταν τους την δίνουν οι γονείς τους. Δεν πρέπει ποτέ να τα αναγκάζετε να την χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν καλύπτουν την ανάγκη τους για πιπίλισμα με τον αντίχειρά τους. Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να παραμορφώσει τη στοματική κοιλότητα, και ειδικότερα τους γομφίους. Επιπλέον, είναι μια συνήθεια που είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκαταλείψουν.

Το παιδί μου είναι τριών ετών και δεν θέλει να αποχωριστεί την πιπίλα του

Είναι δύσκολο για τα παιδιά να μπορέσουν να στερηθούν την ανακουφιστική και ηρεμιστική δράση που έχει η πιπίλα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες για τη διαδικασία αποχωρισμού της πιπίλας.  

 • Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές και τις γιορτές που είναι διασκεδαστικές για τα παιδιά, όπως τα Χριστούγεννα, για τον αποχωρισμό της πιπίλας.
 • Αποφύγετε η προσπάθεια αποχωρισμού να συμπίπτει με αγχωτικές περιόδους, όπως η γέννηση άλλου παιδιού ή η έναρξη του σχολείου.
 • Μερικές φορές, η προετοιμασία για τη διακοπή της πιπίλας, εξηγώντας τους λόγους, π.χ. ότι μεγαλώνουν, θα τα βοηθήσει να δεχτούν καλύτερα αυτή την αλλαγή.
 • Αγοράστε τους ένα παιχνίδι, βιβλίο ή λούτρινο ζωάκι, για παρηγοριά και για…αντιπερισπασμό!