Tips για γονείς για τις πρώτες διακοπές των παιδιών χωρίς εσάς
FAMILY MATTERS

Tips για γονείς για τις πρώτες διακοπές των παιδιών χωρίς εσάς

29.06.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Κάποια στιγμή, αναπόφευκτα έρχεται η ώρα που τα παιδιά θα θελήσουν να πάνε διακοπές με την παρέα τους, χωρίς τη δική σας γονεϊκή επίβλεψη. Είναι λογικό όσo μεγαλώνουν να αναζητούν περισσότερη ελευθερία και αυτονομία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η περίοδος αυτή δεν είναι στρεσογόνα για τους γονείς. Επειδή λοιπόν, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαχειριστείτε το γεγονός ότι θα βρίσκονται μακριά σας, στο άρθρο αυτό θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές για την επικοινωνία μαζί τους και για την πρόληψη τυχόν προβλημάτων. Έτσι κι εσείς θα νιώθετε ότι τα – όχι και τόσο μικρά πια – παιδιά σας θα είναι ασφαλή και αυτά θα μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους. Αφού εσείς δεν χωράτε στη βαλίτσα τους, ας πάρουν τουλάχιστον μαζί τους τις συμβουλές σας!

Ενθαρρύνετέ τα να επικοινωνούν μαζί σας συχνά ή ακόμα και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (π.χ. 8 με 10 το βράδυ) ώστε να υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας. Ένας ακόμα εγγυημένος τρόπος, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, είναι να εντάξουν στις αποσκευές τους κάποια απαραίτητα είδη, όπως ένα κουτί πρώτων βοηθειών, τα στοιχεία των κρατήσεών τους, σημειώσεις για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σημαντικά τηλέφωνα του προορισμού τους ακόμη και μια προπληρωμένη κάρτα για περίπτωση ανάγκης. Φροντίστε, βέβαια, να τους υπενθυμίσετε ότι το να σκορπίσουν τα χρήματά τους σε εντυπωσιακά φουσκωτά παραλίας δεν είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Family

Βεβαιωθείτε ότι στις αποσκευές τους έχουν πάρει ένα καλής ποιότητας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, για να αποφύγουν τα επώδυνα ηλιακά εγκαύματα και το ενοχλητικό ξεφλούδισμα του δέρματος. Μην περιμένετε από εφήβους να θυμηθούν ότι πρέπει να ανανεώνουν το αντηλιακό τους τακτικά στη διάρκεια της ημέρας, γι’ αυτό προτιμήστε αυτά που η δράση τους διαρκεί για όλη την ημέρα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας και κάποιων φίλων του που θα είναι μαζί του στο ταξίδι, ώστε να υπάρχει πάντα τρόπος να έρθετε σε επαφή μαζί του, ακόμη και αν, για παράδειγμα, το δικό του κινητό σταθεί άτυχο στην αναμέτρηση με τα νερά της πισίνας.

Ακόμα κι αν ο προορισμός του είναι το εξωτερικό, μην ανησυχείτε. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, η επικοινωνία μέχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που κυκλοφορούν και οι οποίες διευκολύνουν τον εντοπισμό τους όσο αυτά εξερευνούν τον κόσμο. Για τους χρήστες iPhone, η δωρεάν εφαρμογή Find My Friends επιτρέπει τον γεωγραφικό εντοπισμό του τηλεφώνου τους και έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το παιδί σας. Για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android, οι εφαρμογές Familo και GeoZilla προσφέρουν παρόμοιες δωρεάν υπηρεσίες. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προσθέσουν τους φίλους τους στην εφαρμογή, ώστε να μπορούν να βρεθούν μεταξύ τους εύκολα, σε περίπτωση που κάποιος χωριστεί από την υπόλοιπη ομάδα.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αν και ως γονείς πάντα θα έχετε την έννοια τους, με τον καιρό όλα θα φαίνονται πιο εύκολα! Αν προετοιμάστε σωστά και θα δείτε ότι με τον καιρό θα ανησυχείτε όλο και πιο λίγο!