Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό | Generali
FAMILY MATTERS

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό

01.11.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το μητρικό γάλα είναι πολλά περισσότερα από μία τροφή. Τα οφέλη του έχουν αποδειχτεί επιστημονικά και παγκόσμιοι φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η UNISEF ανήκουν στους ένθερμους υποστηρικτές του. Κάποια οφέλη του είναι λίγο έως πολύ ευρέως γνωστά: προσφέρει στο μωρό σας ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους, αυξάνει το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας – παιδιού και ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους για τροφή και υγρά. Υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα θετικά στοιχειά τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα!

Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο από την 1 έως την 7 Νοεμβρίου, παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα μοναδικά οφέλη του μητρικού θηλασμού.

 

Οφέλη για τη μητέρα

 

Ο θηλασμός συμβάλλει στην ταχεία ανάκαμψη μετά τον τοκετό βοηθώντας τη σωματική και ψυχική ευεξία της μητέρας.  Σωματικά, βοηθάει τη μήτρα να επιστρέψει στο κανονικό της μέγεθος, ενώ παράλληλα καίει 300 με 500 θερμίδες ημερησίως, το οποίο ισούται με τζόκινγκ 30-45 λεπτών!  Όσων αφορά την ψυχική υγεία, αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που μειώνει το στρες και το άγχος.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού, καθώς και του διαβήτη. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας αργότερα στη ζωή.

Οφέλη για το μωρό

 

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του βρέφους, ο θηλασμός έχει συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, αλλεργιών και παχυσαρκίας, καθώς και ισχυρότερη γνάθο και δόντια. Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές καθώς το μητρικό γάλα βοηθά στη σωστή εκκένωση του εντέρου και τη μείωση εμφάνισης ίκτερου μητρικού θηλασμού.

Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει το θηλασμό με υψηλότερα αποτελέσματα IQ αργότερα στη ζωή και με την ανάπτυξη γνωστικών ικανοτήτων. Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν μία υγιή ανάπτυξη του βρέφους.

Το μητρικό γάλα είναι η φόρμουλα της φύσης για ένα ισχυρό, υγιές μωρό από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή του. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο συνεχιζόμενος μητρικός θηλασμός προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια στο παιδί και αυξάνει την αυτοπεποίθηση της μητέρας, η οποία παρουσιάζει λιγότερο άγχος, καλύτερη ψυχική διάθεση, βραδείς καρδιακούς παλμούς και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του stress) στο αίμα της!

Ασφαλιστικό Tip: Και επειδή όλοι οι γονείς θέλουν πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους, δείτε τα προγράμματα Υγείας Medical Family για να είστε σίγουροι ότι η οικογένειά σας θα είναι πάντα προστατευμένη!