Συμβουλές για πολυάσχολους γονείς | Generali
FAMILY MATTERS

Συμβουλές για πολυάσχολους γονείς

13.09.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η εύρεση χρόνου για τον εαυτό σας είναι μια πρόκληση αν είστε ένας πολυάσχολος γονιός. Πριν το καταλάβετε, έχετε ολοκληρώσει μία μακροσκελή λίστα υποχρεώσεων  και είναι ώρα να πέσετε για ύπνο. Ωστόσο, η εύρεση χρόνου για τον εαυτό σας  είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική σας υγεία και μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Κι επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, σας έχουμε  μερικές πρακτικές συμβουλές αυτό-φροντίδας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Δεδομένου ότι μία μαμά έχει κατά μέσο όρο μόλις 17 λεπτά ελεύθερου χρόνου κάθε μέρα, η αυτό-φροντίδα αποτελεί σπάνια προτεραιότητα. Ωστόσο, η εύρεση προσωπικού χρόνου παραμένει σημαντική, ειδικά για τους πολυάσχολους γονείς. Η αυτό-φροντίδα σας βοηθάει να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας, ώστε να αισθάνεστε ευτυχισμένοι, θετικοί και ήρεμοι και λιγότερο επιρρεπείς στο στρες και το άγχος. Μερικές μικρές αλλαγές στην ημέρα σας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να απελευθερώσετε πολύτιμα λεπτά, που θα τα αφιερώσετε αποκλειστικά σε εσάς.

Ξεκινήστε γράφοντας μια λίστα με τις χρονοβόρες εργασίες που θα μπορούσατε να μεταθέσετε σε κάποιον άλλο, ή να ζητήσετε βοήθεια για να τις ολοκληρώσετε. Είτε πρόκειται για καθάρισμα ή μαγείρεμα, γιατί να μην μοιράσετε αυτές τις αγγαρείες στα μέλη της οικογένειας, χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το OurHome; Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, οπότε δεν είναι κακό να αναζητήσετε έναν οικιακό βοηθό ή να προστρέξετε στα μέλη της οικογένειάς σας για βοήθεια που και που. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα για ένα ευχάριστο διάλειμμα.

Βάλτε επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις κάθε εβδομάδα, μήνα και τρίμηνο στο ημερολόγιό σας και προγραμματίσετε το χρόνο που θα αφιερώσετε στον εαυτό σας. Μοιραστείτε αυτό το ημερολόγιο με την οικογένειά σας, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού βρίσκεστε και να σεβαστούν τον προσωπικό σας χρόνο. Εφαρμογές όπως το Todoist είναι χρήσιμες για τον προγραμματισμό του προσωπικού σας χρόνου, επιτρέποντάς σας να ορίζετε δραστηριότητες και να κάνετε την επισκόπηση της εβδομάδας ή του μήνα που έχετε μπροστά σας. 

Ορίστε μια καθημερινή ρουτίνα για την οικογένειά σας τηρώντας συγκεκριμένες ώρες για το βραδινό οικογενειακό δείπνο και τις ώρες ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέστε να θέσετε ένα καλύτερο χρονοδιάγραμμα και να εξοικονομήσετε χρόνο από την προετοιμασία του φαγητού και τις οικιακές εργασίες. Επωφεληθείτε αφιερώνοντας μία ή δύο ώρες σε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς, η προσωπική σας φροντίδα ή ακόμη και ένα σύντομο καφέ με κάποιον φίλο σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε κάτι ευχάριστο να περιμένετε, γεγονός που θα σας γεμίζει κουράγιο τις κουραστικές μέρες της εβδομάδας και θα σας ανταμείψει γεμίζοντάς σας ανακούφιση, την κατάλληλη στιγμή.

Άλλες τακτικές για να εξοικονομήσετε χρόνο είναι να πραγματοποιείτε on-line τα ψώνια της εβδομάδας, να μαγειρεύετε μερίδες φαγητού για όλη την εβδομάδα, ώστε να έχετε πάντα φαγητό στην κατάψυξη ή το ψυγείο για το σχολείο, ή τη δουλειά καθώς και να μοιράζεστε τα δρομολόγια για τις δραστηριότητες των παιδιών με άλλους γονείς. Αυτές οι αλλαγές στις καθημερινές αλλά χρονοβόρες υποχρεώσεις μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά σας!

Φροντίδα εξπρές!

 

Ως πολυάσχολος γονιός, το μυαλό σας μπορεί γρήγορα να γεμίσει με μια μακροσκελή λίστα με καθημερινές υποχρεώσεις. Αφιερώστε πέντε ή δέκα λεπτά κάθε πρωί και κάθε βράδυ, σταματήστε να σκέφτεστε ό,τι σας αγχώνει, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και διαλογιστείτε. Εφαρμογές όπως το Headspace ή το Calm μπορεί να αποδειχτούν  πολύτιμες, επιτρέποντάς σας να ξεκινάτε και να ολοκληρώνετε την ημέρα σας νιώθοντας ήρεμοι και έχοντας τον έλεγχο.

Γράψτε μια λίστα με τους αγαπημένους σας τρόπους χαλάρωσης και χωρίστε τους σε δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε άμεσα και εκείνες που απαιτούν προγραμματισμό. Για παράδειγμα, γρήγορες ιδέες αυτό-φροντίδας θα μπορούσαν να είναι να διαβάσετε ένα περιοδικό, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γιόγκα ή να ψήσετε ένα κέικ. Οι δραστηριότητες που απαιτούν έναν καλύτερο προγραμματισμό μπορεί να είναι η επίσκεψη σε ένα σπα, ένα ραντεβού για μανικιούρ ή μια έξοδος με φίλους.

Βάλτε τουλάχιστον μια δραστηριότητα αυτό-φροντίδας που δεν απαιτεί προγραμματισμό στο ημερολόγιό σας κάθε εβδομάδα και προγραμματίστε μία άλλη  κάθε μήνα ή τρίμηνο. Το να έχετε πάντα κάτι να ανυπομονείτε, θα τονώσει την ψυχολογία σας.

Εκτός από τα χόμπι και το χρόνο για ανάπαυση, η διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές σώμα και πνεύμα. Αυξάνοντας την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειώνοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ και βάζοντας την άσκηση στην ζωή σας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Και ενώ ο ύπνος μπορεί να μοιάζει με πολυτέλεια, η έλλειψή του μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι ώρες που κοιμάστε πριν τα μεσάνυχτα είναι οι πιο πολύτιμες, οπότε να είστε αυστηροί στο χρονοδιάγραμμα του ύπνου σας. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να πάτε για ύπνο λίγο νωρίτερα και να περάσετε λίγο χρόνο στο κρεβάτι διαβάζοντας ένα βιβλίο για να χαλαρώσετε!

Τέλος, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να γίνουν όλα τώρα και δεν πρέπει να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Μοιράζοντας τα καθήκοντα μεταξύ των μελών της οικογένειας, δημιουργώντας μια αυστηρή καθημερινή ρουτίνα και προγραμματίζοντας τακτικά διαλείμματα για την προσωπική σας φροντίδα, θα νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και θα έχετε πολύ περισσότερη ενέργεια. Κι αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα μια υπόθεση win-win για εσάς και τους ανθρώπους που αγαπάτε.

Ασφαλιστικό Tip: Για να μπορείτε να ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας, να μην αμελείτε τη φροντίδα της υγείας σας. Με το πρόγραμμα Health Keeper μπορείτε να εστιάσετε στην πρόληψη θωρακίζοντας την υγεία σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο!