Πώς να μάθετε στα παιδιά κανόνες οδικής κυκλοφορίας παίζοντας
FAMILY MATTERS

Πώς να μάθετε στα παιδιά κανόνες οδικής κυκλοφορίας παίζοντας

12.07.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η οδική ασφάλεια δεν αποτελεί και το πλέον ενδιαφέρον θέμα συζήτησης για ένα παιδί και ενδέχεται εάν ανοίξετε αυτή τη συζήτηση να βρεθείτε να μιλάτε στο κενό. Αλλά το να μάθουν τα παιδιά σας να είναι προσεκτικά όταν βρίσκονται στο δρόμο είναι ζωτικής σημασίας και καλώς ή κακώς εσείς είστε αυτοί που καλείστε να τους το διδάξετε όσο είναι ακόμα μικρά.

Ακολουθούν κάποια μικρά κολπάκια ώστε να είστε βέβαιοι ότι θα ακούσουν τα όσα έχετε να τους πείτε και ότι θα μάθουν να προσέχουν και να προστατεύονται.

Πείτε το…τραγουδιστά

Τίποτα δε φαίνεται να είναι περισσότερο πιασάρικο από ένα τραγούδι, οι στίχοι του οποίου κολλάνε στο μυαλό. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εντυπώσετε στο μυαλό του παιδιού κανόνες ασφαλούς διέλευσης των δρόμων από έναν διασκεδαστικό σκοπό. Όταν θα είστε έτοιμοι να περάσετε το δρόμο με το παιδί σας, τραγουδήστε συγχρόνως το τραγουδάκι. Θα δείτε ότι θα έχετε αποτελέσματα! Στο Internet θα βρείτε πολλές ιδέες για να πάρετε έμπνευση!

Χρησιμοποιήστε apps

Ένας σύγχρονος τρόπος για να ενθαρρύνετε την εκμάθηση κανόνων οδικής ασφάλειας είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες που θα μετατρέψουν τη μάθηση σε διασκέδαση μέσα από quizzes και παιχνίδια. Μπορείτε ακόμα και να καθιερώσετε κάποια μικρή ανταμοιβή για τις καλές βαθμολογίες που θα πετυχαίνουν τα τέκνα σας.

Πείτε ιστορίες

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περάσετε μηνύματα για όποιο θέμα σας ενδιαφέρει από το να το κάνετε διαδραστικό. Μπορείτε να πλάσετε ιστορίες και μετά να ζωντανέψετε τους χαρακτήρες τους. Υπάρχουν πολλά σχετικά βιβλία που μπορεί να σας συντροφέψουν σε αυτήν σας την προσπάθεια. Μία βόλτα από τα βιβλιοπωλεία θα σας ανοίξει τα μάτια.

Κάντε το παιχνίδι

Τα παιχνίδια είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για έναν γονιό για να περνάει μηνύματα χωρίς να κουράζει. Μετατρέψτε το πέρασμα του δρόμου σε παιχνίδι. Δώστε ζωή στους χαρακτήρες των ιστοριών σας και ρωτήστε τα παιδιά σας τι πρέπει να κάνουν για να είναι ασφαλείς οι χαρακτήρες αυτοί. Μπορείτε ακόμα και να ορίσετε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις στα σήματα οδικής κυκλοφορίας όπως πχ να κάνετε ένα επιτόπιο άλμα όταν θα βλέπετε πινακίδα με την ένδειξη STOP.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως είναι πολύ σημαντικό τα μηνύματά σας να εντυπωθούν βαθιά στο μυαλό τους και τη μνήμη τους και να τους γίνουν συνήθεια. Οπότε, μη σταματήσετε να τους τραγουδάτε τα στιχάκια σας ή να λέτε τις ιστορίες παρά μόνο όταν η οδική ασφάλεια χαραχθεί στο μυαλό του παιδιού σας και γίνει τρόπος ζωής!