Πώς να μάθει το παιδί ποδήλατο: Tips για να το βοηθήσετε
FAMILY MATTERS

Πώς να μάθει το παιδί ποδήλατο: Tips για να το βοηθήσετε

24.07.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το πρώτο ποδήλατο αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μία πολύ γλυκιά και αγαπημένη παιδική θύμηση.

Συγχρόνως είναι και μία πολύτιμη στιγμή για τον κάθε γονιό. Ενθουσιασμός και χαρά ανάμεικτα με λίγο φόβο και ικανοποίηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη στιγμή για να μάθετε στο παιδί σας να κάνει ποδήλατο είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών. Οποιαδήποτε στιγμή αργότερα μπορεί να του φανεί πιο δύσκολο. Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν πολλές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να διευκολύνουν το παιδί σας σε αυτήν του την προσπάθεια. Φορέστε τα κράνη και διαβάστε τα πιο χρήσιμα!

Ξεκινήστε με το κράνος

Το κράνος είναι απαραίτητος εξοπλισμός και η χρήση του από τόσο μικρές ηλικίες θέτει και γερά θεμέλια για το μέλλον. Ρυθμίστε το λουράκι του κράνους του παιδιού σας ώστε να δένει σωστά κάτω από το πιγούνι, να στέκεται πάνω στο κεφάλι και να μην κουνιέται όταν το αγγίζει. Θυμηθείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φοράει το κράνος του είναι εσείς οι ίδιοι να φοράτε το δικό σας και να δίνετε εσείς το σωστό παράδειγμα.

 

Επιλέξτε την τοποθεσία

Βρείτε ένα μέρος που να μην είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστο, που να είναι κατά προτίμηση επίπεδο και χωρίς ανώμαλες επιφάνειες. Μπορεί να σας φαίνεται πιο ασφαλές ή και εύκολο να επιλέξετε γρασίδι που είναι και μαλακότερο αλλά η άσφαλτος είναι καταλληλότερη.

Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί τα φρένα

Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί τα φρένα. Δείξτε του πώς να πιέζει σταδιακά και όχι απότομα ώστε να αποφύγει τα ξαφνικά φρεναρίσματα και το συνεχές σταμάτα ξεκίνα που μπορεί να το δυσκολέψει στην αρχή. Μπορείτε να κρατάτε εσείς το ποδήλατο όσο εξασκείται στα φρένα τις πρώτες φορές μέχρι να νιώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Αφαιρέστε τα πετάλια

Χαμηλώστε το ύψος της σέλας και αφαιρέστε τα πετάλια ώστε τα πόδια του παιδιού σας να αγγίζουν οριακά το έδαφος ώστε να μπορούν να ωθήσουν τον εαυτό τους από μόνα τους. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθουν ισορροπία και να στρίβουν – και αυτό είναι σημαντικό να το κατακτήσουν πρώτο από όλα.

Μείνετε στο πλευρό του

Το παιδί σας μάλλον θα αισθάνονται νευρικότητα και θα έχει ανάγκη από βοήθεια έως ότου μάθει να κάνει ποδήλατο με άνεση. Μείνετε σταθερά δίπλα του όσο μαθαίνει πώς να κάνει ποδήλατο. Καθοδηγήστε το έως ότου νιώσει αρκετή αυτοπεποίθηση στο να φρενάρει ομαλά και να στρίβει δεξιά και αριστερά. Μπορείτε να το στηρίζετε κρατώντας τον κορμό του ή πιάνοντάς το κάτω από τις μασχάλες ώστε να αισθάνεται πιο ασφαλή. Εάν πέσει πάνω σε κάποιο εμπόδιο ή και κάτω και δεν είστε εκεί, μπορεί να αισθανθεί μεγάλη ανασφάλεια.

Διδάξτε του τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στο δρόμο

Είναι σημαντικό να μην αμελήσετε να του δείξετε κάποιους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς για να είναι ασφαλή όταν βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί και εύκολοι τρόποι για μάθει βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μην αμελήσετε να του δείξετε πώς να κάνει σήματα με τα χέρια προτού στρίψει δεξιά ή αριστερά και το να προσέχει να είναι πάντα σε ορατό σημείο του δρόμου.

Βγάλτε μία φωτογραφία

Μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διαδικασία αυτή. Το να κάνει ένα παιδί ποδήλατο για πρώτη φορά είναι ορόσημο στη ζωή του και σίγουρα στο μέλλον θα νιώθετε ευγνώμονες που την αποτυπώσατε.