Διακοπές με παιδιά: Πώς να ετοιμάσετε τις βαλίτσες | Generali
FAMILY MATTERS

Διακοπές με παιδιά: Πώς να ετοιμάσετε τις βαλίτσες

20.07.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Για τους περισσότερους ενήλικες, η προετοιμασία των καλοκαιρινών αποσκευών μπορεί να είναι αγγαρεία.

Για όσους έχουν παιδιά, το πράγματα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και μπορεί να γίνει σωστή σπαζοκεφαλιά. Πόσο τέλειο θα ήταν να υπήρχε μια τέλεια λίστα με όλες τις ετοιμασίες που πρέπει να κάνει μια οικογένεια πριν φύγει για διακοπές!

Σε αυτό το άρθρο, για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε…να πακετάρετε. Διαβάστε πώς να ετοιμάσετε τις αποσκευές σας σε 11 βήματα, εξοικονομώντας χώρο, μειώνοντας το βάρος και αποφεύγοντας τις υπέρογκες χρεώσεις αλλά παίρνοντας μαζί σας όλα όσα θα χρειαστείτε εσείς και τα παιδιά σας για να περάσετε τέλειες οικογενειακές διακοπές.

Στάδιο 1: Περιοριστείτε στα απαραίτητα

1. Φτιάξτε μια λίστα εργασιών

Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την πιθανότητα να ξεχάσετε κάτι, αλλά και θα σκεφτείτε καλύτερα τι πραγματικά χρειάζεστε. Αν, μάλιστα, χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας, θα μπορείτε να προσθέτετε και να αφαιρείτε στοιχεία πολύ πιο εύκολα. Επίσης, θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε την ίδια λίστα σε μελλοντικά ταξίδια.

2. Αγοράστε μικρότερες, ελαφρύτερες βαλίτσες

Αν έχετε ελεύθερο χώρο, θα θελήσετε να τον γεμίσετε! Οι περιορισμοί θα σας αναγκάσουν να βρείτε δημιουργικές λύσεις, ώστε να καταλήξετε με μια βαλίτσα πιο ελαφριά που θα μεταφέρεται πιο εύκολα.

3. Πλύντε ρούχα στον προορισμό σας

Αν κλείσετε Airbnb με πλυντήριο ή δωμάτιο ξενοδοχείου με υπηρεσία πλυσίματος, θα μπορέσετε να πάρετε μαζί σας πολύ λιγότερα ρούχα. Σκεφτείτε πρακτικά: βάλτε πάνω στο κρεβάτι όλα όσα θα θέλατε να πάρετε μαζί και μετά προσπαθήστε να ξεφορτωθείτε το ένα τρίτο από αυτά. Μην περιπλέκετε τα πράγματα! 

4. Φτιάξτε μια μικρή συλλογή ρούχων για ταξίδια

Προσπαθήστε η επιλογή των ρουχών σας να γίνει με κριτήριο τον μεταξύ τους συνδυασμό ώστε να περιορίσετε τον αριθμό των ρούχων που θα έχετε μαζί σας. Επιλέξτε ρούχα με ουδέτερα ή λίγα χρώματα. Επίσης, περιοριστείτε όσο μπορείτε σε εμφανίσεις ούτε πολύ αμπιγιέ ούτε πολύ κάζουαλ, ώστε να μη χρειάζεται να παίρνετε άλλες για το πρωί και άλλες για το βράδυ. Από παπούτσια, τώρα, επειδή πιάνουν πολύ χώρο, προσπαθήστε να πάρετε ένα ή δύο ζευγάρια ο καθένας, αποκλείοντας τα εξεζητημένα χρώματα ή σχέδια. Τέλος, προσθέστε μικρά αξεσουάρ που χαρίζουν πινελιές χρώματος το πρωί και λάμψης το βράδυ.

5. Μειώστε την υπόλοιπη λίστα

Αναρωτηθείτε κατά πόσο είναι απαραίτητο καθετί άλλο στη λίστα και αν μπορείτε να μειώσετε την ποσότητά του ή να το παραλείψετε. Να μερικές ιδέες για αρχή:

 • Πάρτε συσκευή ανάγνωσης βιβλίων ή τάμπλετ αντί για βιβλία
 • Χρησιμοποιήστε φουσκωτό μαξιλάρι ταξιδιού
 • Παραλείψτε όποιον ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα υπάρχει στο κατάλυμα
 • Προτιμήστε τα πολυχρηστικά είδη, όπως ένα σαρόνγκ, που μπορεί να χρησιμεύσει ως κουβέρτα, πετσέτα, τσάντα, στρωσίδι για πικνίκ και, φυσικά, ως ρούχο

Family

Στάδιο 2: Επιλέξτε προσεκτικά τα πράγματα των παιδιών

6. Φτιάξτε μια λίστα χειραποσκευών

Εάν έχετε μωρά, φροντίστε να περιλάβετε ό,τι ενδέχεται να χρειαστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όπως πάνες, φόρμουλα, κάτι για να απασχολούνται και μια αλλαξιά ρούχα. Απλώστε όλα τα πράγματα στο κρεβάτι –μία στοίβα για κάθε μέλος της οικογένειας– και σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να παραλείψετε. Όταν βλέπετε τα πάντα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, μπορείτε να δείτε τι είναι περιττό. Σημαντικό είναι να εμπλέξετε τα παιδιά σας σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να είναι χαρούμενα με το αποτελέσμα και να συμβάλλουν από μικρά στις προετοιμασίες.

7. Ξανασκεφτείτε την ψυχαγωγία

Τα παιχνίδια μπορεί να πιάσουν πολύ χώρο, αλλά μάλλον χρειάζεστε λιγότερα από όσα νομίζετε. Κρατήστε μόνο ένα ή δύο αγαπημένα, κατά προτίμηση μικρά σε μέγεθος, ή αυτά που από την εμπειρία σας γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν. Μην ξεχνάτε: οι διακοπές σε έναν εξωτικό τόπο είναι από μόνες τους ψυχαγωγικές! Αν έχετε μεγάλα παιδιά, παροτρύνετέ τα να εντοπίσουν και να εξερευνήσουν πράγματα που θα συναντήσετε στον προορισμό σας, για να κεντρίσετε την περιέργεια και το ενδιαφέρον τους.

8. Επιλέξτε τα είδη ταξιδίου των παιδιών

Το καρότσι του παιδιού είναι το μεγαλύτερο είδος που θα πάρετε μαζί σας, γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στην εύρεση του κατάλληλου. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μια καλή επιλογή ίσως να ήταν ένα κάθισμα αυτοκινήτου που μετατρέπεται σε καρότσι, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε ενοικιαζόμενα οχήματα ή σε ταξί. Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο, αναζητήστε ένα καρότσι ελαφρύ, που να διπλώνει εύκολα, να έχει επαρκή χώρο αποθήκευσης, κάλυμμα για τη λιακάδα και τη βροχή, να είναι εύκολο στον χειρισμό και να κλειδώνει σε διάφορες γωνίες ανάκλισης. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε για κούνια ταξιδιού, καθώς και για αλλαξιέρα ταξιδιού που διευκολύνει πολύ στο καθάρισμα.

Στάδιο 3: Μεριμνήστε για την υγεία και την ασφάλειά σας

9. Εμβολιαστείτε και προφυλαχθείτε

Μπορεί οι διακοπές του καλοκαιριού να είναι προ των πυλών, όμως η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμα πίσω μας. Αν σκοπεύετε να πάτε στο εξωτερικό ενημερωθείτε προκαταβολικά για το ποια εμβόλια προτείνονται για τον προορισμό σας, έχοντας κατά νου ότι τα παιδιά ίσως χρειαστούν περισσότερα από όσα εσείς. Στη συνέχεια, προγραμματίστε να τα κάνετε αρκετό καιρό πριν ταξιδέψετε. Επίσης, φροντίστε να έχετε εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και να κοιτάξετε αν χρειάζεται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) πριν από την αναχώρηση και καραντίνα μετά την άφιξη στον προορισμό σας. Τέλος, μην παραλείψετε τα συνήθη μέσα αυτοπροστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά διαλύμματα ή μαντήλια.

10. Φτιάξτε ένα πακέτο φροντίδας

Αν ταξιδεύετε προς έναν ηλιόλουστο προορισμό, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε καπέλα και αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν προβλέπετε ότι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα κουνούπια, καλό είναι να έχετε μια κουνουπιέρα ταξιδιού. Εξίσου χρήσιμο θα ήταν ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών που να περιλαμβάνει τα εξής:

 • Θερμόμετρο
 • Παυσίπονα για παιδιά
 • Αυτοκόλλητους επιδέσμους
 • Αντισηπτικό
 • Αντιισταμινικό
 • Φάρμακο για τη ναυτία
 • Συνταγογραφημένα φάρμακα

11. Βρείτε απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες

Οι διακοπές με τα παιδιά απαιτούν από τους γονείς ένα βαθμό προετοιμασίας. Να έχετε μαζί σας τα βιβλιάρια υγείας τους, τα φάρμακά τους αν ακολουθούν κάποια αγωγή καθώς και αντίγραφα των συνταγών ή σημείωμα γιατρού, για να τα επιδείξετε αν παρουσιαστεί πρόβλημα στο αεροδρόμιο. Επίσης, αν τα παιδιά σας έχουν διαφορετικό επώνυμο από το δικό σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας έγγραφα που αποδεικνύουν τη συγγένειά σας. Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αν αρχίσουν τις ερωτήσεις οι υπάλληλοι ασφαλείας του αεροδρομίου! Τέλος, καλή ιδέα είναι να έχετε βρει από πριν έναν παιδίατρο στον τόπο προορισμού, για να ξέρετε πού να πάτε σε περίπτωση ανάγκης.

Εάν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, τότε πολλά συγχαρητήρια! Σημαίνει ότι έχετε ετοιμάσει με επιτυχία τις αποσκευές ολόκληρης της οικογένειας και ότι είστε έτοιμοι για αναχώρηση! Σας ευχόμαστε ένα εξίσου επιτυχημένο και ευχάριστο ταξίδι διακοπών.

.