Τρέξιμο: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεκινήσει
FAMILY MATTERS

Τρέξιμο: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεκινήσει

18.06.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τα παιδιά είναι σαν να γεννιούνται με ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας και η καλύτερη περίοδος να τα μυήσουμε στον αθλητισμό προσφέρεται όσο είναι ακόμη μικρά. Εάν εντάξετε το τρέξιμο ως ρουτίνα στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών σας, να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν αυτή τη συνήθεια σε όλη τους τη ζωή. Αυτό θα είναι θαυμάσιο, ειδικά εάν αναλογιστούμε τα αμέτρητα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο στη σωματική και ψυχική υγεία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές, για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αρχίσουν το τρέξιμο με ασφάλεια και να μάθουν να σπριντάρουν με τη σωστή τεχνική.

Η τεχνική μετράει 

Για να μπορέσουν τα παιδιά σας να τρέξουν σωστά, χωρίς να καταπονήσουν το σώμα τους, θα πρέπει να προσέξετε τη στάση του σώματός τους. Δηλαδή, ο κορμός τους να είναι ίσιος, οι αγκώνες λυγισμένοι ώστε να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, και το κεφάλι σταθερό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσουν προς τα εμπρός, εκτείνοντας το ένα πόδι όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα πίσω και ανυψώνοντας το γόνατο λυγισμένο στο ύψος της μέσης, για να συμβάλουν στη δημιουργία ορμής. Οι διασκελισμοί τους θα πρέπει να είναι μικροί και γρήγοροι και να μεγαλώνουν μόνο αφού έχουν επιταχύνει.

Αρχικά σταθείτε δίπλα στο παιδί σας, χωρίς βιασύνη. Κάνετε επιτόπου τρέξιμο πριν αρχίσετε να κινείστε με αργό ρυθμό. Διασκεδάστε βάζοντας στόχους, σιγοτραγουδώντας ή προσκαλώντας και τους φίλους του να συμμετέχουν. Πολύ σημαντικό είναι να επενδύσετε σε αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο που θα προστατεύουν τα πέλματα και τις αρθρώσεις του παιδιού σας.

Family

Ξεκινήστε στη σωστή ηλικία

Οι συστάσεις για φυσική δραστηριότητα και υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και των αρθρώσεών τους. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και δεκαεπτά ετών πρέπει να ασκούνται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Επιπλέον, αυτή η άσκηση δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώνεται μεμιάς. Αντίθετα, μπορεί να χωριστεί σε τμήματα πιο σύντομων ασκήσεων ή σύντομων σπριντ στη διάρκεια της ημέρας.

Η ασφάλεια κοστίζει, αλλά αξίζει

Αναζητήστε τρόπους με τους οποίους το παιδί σας θα απολαμβάνει το τρέξιμο, χωρίς να ανησυχείτε για το πού βρίσκεται. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να το εγγράψετε σε κάποιον αθλητικό σύλλογο ή σε τοπικές ομάδες τρεξίματος για παιδιά. Με αυτό τον τρόπο και εσείς θα νιώθετε σίγουροι για το πού βρίσκεται και αυτό θα μπορεί να απολαμβάνει το τρέξιμο. Εάν η ομάδα του τρέχει και εκτός γηπέδου, αξίζει να επενδύσετε σε ένα μπουφάν υψηλής ορατότητας και σε ένα κινητό τηλέφωνο για να έχει μαζί του.

Τέλος, είναι πραγματικά σημαντικό να ενθαρρύνετε συνέχεια το παιδί σας και να μην το πιέζετε, εάν δεν θέλει να συνεχίσει. Παρόλο που όσο περισσότερο τρέχει, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για την υγεία του, δεν αποκλείεται η πιθανότητα εξάντλησης. Επομένως, παρακινήστε το να ακούει το σώμα του και να σταματά όταν κουράζεται. Η υπερβολική άσκηση ή η λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Για αυτό, μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε ότι ο στόχος είναι να απολαμβάνουν την άσκηση πάντα με προσοχή.