Ψείρες: Αντιμετώπιση εύκολα και με ασφάλεια! | Generali
FAMILY MATTERS

Ψείρες: Αντιμετώπιση εύκολα και με ασφάλεια!

02.11.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με τη σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει, μία κοινή έγνοια των περισσότερων γονιών είναι πώς θα μπορέσει το παιδί τους να αποφύγει τις ψείρες. Οι ψείρες παρατηρούνται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 4–14 ετών και η απομάκρυνσή τους μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο και επιμονή. Επειδή, μάλιστα, υπάρχουν τόσο πολλά και διαφορετικά προϊόντα και θεραπείες, δεν ξέρει πια κανείς από πού να αρχίσει! 

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα του φαρμακείου και συνταγές από φυσικά υλικά,, που ίσως έχετε στο σπίτι, για να καταπολεμήσετε αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα, καθώς και τους καλύτερους τρόπους για να τα αποφύγετε.

Επειδή προσβάλλονται πολλά παιδιά και σε τακτά διαστήματα, κυκλοφορούν πολυάριθμα φαρμακευτικά σκευάσματα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες και επαναλάβετε τη διαδικασία μία εβδομάδα αργότερα καθώς πολλές θεραπείες δεν σκοτώνουν πλήρως τα αβγά, γνωστά ως κόνιδες.

Health

Ωστόσο, προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε τέτοιες θεραπείες πολύ συχνά, διότι ίσως γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές. Επίσης, καλό είναι να αγοράσετε μία καλή μεταλλική χτένα για κόνιδες, την οποία θα καθαρίζετε σχολαστικά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο νέας μόλυνσης. Βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή της επαγγελματικής απομάκρυνσης σε κομμωτήριο, εάν δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε και δεν σας πειράζει να ξοδέψετε κάτι παραπάνω. 

Εάν σας ανησυχεί η πιθανή παρουσία τοξικών ουσιών στα σκευάσματα του φαρμακείου, καθώς και η τιμή τους, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες φυσικές, σπιτικές συνταγές. Το έλαιο τεϊόδεντρου, το ξίδι, το λάδι και το κοντίσιονερ είναι μερικά συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Αφήνετε καθένα από αυτά να δράσει για αρκετές ώρες ή για μια ολόκληρη νύχτα, ώστε να εξοντωθούν οι ψείρες. Κατόπιν, απομακρύνετε τις ψείρες με χτένα και στεγνώνετε το κεφάλι με πιστολάκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και άλλες φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Αφού απομακρύνετε όλες τις ψείρες, είναι σημαντικό να αποφύγετε την επανεμφάνισή τους.

Οι ψείρες δεν έχουν σχέση με την υγιεινή και προσελκύονται από κάθε τύπο μαλλιών, καθαρά ή βρόμικα, μακριά ή κοντά! Συνήθως μεταδίδονται κατά την επαφή ενός κεφαλιού με άλλο και όχι τόσο με την κοινή χρήση ειδών όπως πετσέτες, κλινοσκεπάσματα ή λούτρινα παιχνίδια. Ωστόσο, καλό είναι να τα πλύνετε όλα αυτά σε μεγάλη θερμοκρασία μετά τη θεραπεία.

Τέλος, για να κρατήσετε μακριά για πάντα τις ψείρες, δοκιμάστε να έχετε τα μακριά μαλλιά πιασμένα και να ψεκάζετε διάλυμα ελαίου τεϊόδεντρου. Επίσης, να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας να μη μοιράζονται καπέλα, βούρτσες ή χτένες με άλλα παιδιά.