Πρωτότυπες ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
FAMILY MATTERS

Πρωτότυπες ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά

14.04.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει φέρει αναστάτωση σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας την καθημερινότητά μικρών και μεγάλων. Στο πλαίσιο των μέτρων της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, πολλοί έχουν στραφεί στην λύση της εργασίας από το σπίτι. Αυτός ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων, έχει αναγκάσει πολλούς γονείς να αναζητήσουν τρόπους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους.

Για να μπορέσετε να ισορροπήσετε μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής σας και να βγείτε αλώβητοι από αυτήν την εμπειρία, σας προτείνουμε μερικές ιδέες για να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα. Με αυτόν τον τρόπο και αυτά θα είναι χαρούμενα και εσείς θα μπορείτε να εργαστείτε απερίσπαστα και παραγωγικά!

Θέατρο

Το θέατρο, και γενικά η επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, είναι μία πολύ καλή και ποιοτική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Το Εθνικό Θέατρο διαθέτει πολλές και καλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις online, προηγούμενων ετών, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε είτε ηχητικά είτε μέσω βίντεο.

Προγραμματισμός 

Ο προγραμματισμός είναι «οι ξένες γλώσσες» του μέλλοντος. Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά και τους μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν παιχνίδια και προγράμματα.
Το GetCoding είναι να σετ εκπαιδευτικών εργαλείων και δραστηριοτήτων (στα ελληνικά) που φέρνει ακόμη και μικρά παιδιά σε επαφή με τον προγραμματισμό.
Το Scratch είναι μία καινούργια γλώσσα προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από το MIT και βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν βασικές έννοιες προγραμματισμού και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Το Scratch 2.0 αποτελεί την πλέον δημοφιλή γλώσσα για τη διδασκαλία του προγραμματισμού στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Για όσους έχετε παιδιά 4 χρονών και πάνω, μπορείτε να προμηθευτείτε και εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια για τον προγραμματισμό τα οποία ενισχύουν την υπολογιστική σκέψη, την τοπολογική αντίληψη και την αίσθηση στο χώρο, όπως και την επίλυση προβλημάτων και την τήρηση των κανόνων.

Παιχνίδι θησαυρού

Οργανώστε ένα παιχνίδι θησαυρού μέσα στο σπίτι. Γράψτε σε χαρτάκια αντικείμενα που πρέπει να βρουν όπως «κάτι που έχει ρόδες και είναι κόκκινο» ή «κάτι που χρησιμοποιεί η μαμά κάθε πρωί στο μπάνιο και μπαίνει στην μπρίζα». Ρίξτε τα μέσα σε ένα βάζο και το κυνήγι θησαυρού ξεκινάει! Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, μπορείτε να το προσαρμόσετε και να το κάνετε πιο δύσκολο, με το παιδί να πρέπει να ακολουθήσει περισσότερα στάδια και να επιλύσει πιο πολλούς γρίφους έως ότου βρει το θησαυρό.

Μαγειρική 

Η μαγειρική με τα παιδιά είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να περάσετε μαζί δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο. Μέσα από μια ευχάριστη δραστηριότητα, τους δίνετε ερεθίσματα για την υγιεινή διατροφή ή τα εξασκείτε στην αριθμητική μετρώντας υλικά ή κάνοντας επανάληψη στα κλάσματα με τις δοσολογίες. Ωστόσο, για να μην αποδειχθεί η κουζίνα… «επικίνδυνο σπορ» φροντίστε πάνω από όλα για την ασφάλεια και υγιεινή!

Ζωγραφική 

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά σχέδια για παιδιά, τα οποία μπορείτε να εκτυπώσετε ώστε να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους, όπως αυτές οι χρωμοσελίδες με ζωάκια. Για τα πιο εξελιγμένα …ταλέντα, υπάρχουν και πολλά βιντεάκια στο internet με τεχνικές για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Εκπαιδευτική ρομποτική 

Τα παιδιά άνω των 9 χρονών, μπορούν να παρακολουθήσουν το δωρεάν διαδικτυακό μάθημα υπό τη μορφή MOOC (Massive – Μαζικό, Open – Ελεύθερο, On-line – Διαδικτυακό, Course – Μάθημα) με βιντεοδιαλέξεις για την εκμάθηση του Lego Mindstorms Ev3 στα ελληνικά. Είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουν την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ με όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά βήματα.

Γυμναστική 

Βοηθήστε τα παιδιά να εκτονώσουν την -ατελείωτη- ενέργειά τους μέσα από τη γυμναστική. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες, όπως εύκολη Zumba για παιδιά (χορός) ή ασκήσεις για το σώμα . Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διασκεδάσουν, να ασκήσουν το σώμα τους και να κουραστούν!

Χρόνος με τους φίλους 

Οι φίλοι και οι κοινωνικές συναναστροφές είναι πολύ σημαντικές τόσο για τα παιδιά όσο και για εσάς, ειδικά τις μέρες που διανύουμε. Όπως καλείτε εσείς τους φίλους και τους συγγενείς σας, αντίστοιχα μπορείτε να ορίσετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα όπου τα παιδιά σας θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους δικούς τους φίλους μέσω βιντεοκλήσης, λέγοντας τα νέα τους και ίσως παίζοντας κάποιο παιχνίδι από μακριά.

Με λίγη υπομονή και οργάνωση, όλα γίνονται πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι παροδική και ότι κάποτε θα βγείτε από το σπίτι!