Παιδικά εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
FAMILY MATTERS

Παιδικά εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

15.09.2023 - λεπτά ανάγνωσης

Ως γονέας, θα κάνατε τα πάντα για να προστατεύσετε τα παιδιά σας. Θα γνωρίζετε επίσης που λένε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Αυτό ισχύει απόλυτα στον εμβολιασμό των παιδιών, διότι μπορεί να αποτρέψει ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως μηνιγγίτιδα και διφθερίτιδα. Γι’ αυτό, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια εμβόλια διατίθενται και σε ποια ηλικία πρέπει να γίνουν. 

Ποια εμβόλια διατίθενται;

Από τη γέννηση έως την ηλικία των 12 ετών, υπάρχουν διάφορα εμβόλια που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία ενός παιδιού. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά έχουν μπει στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους. Συνεπώς, αν δεν είστε καθόλου σίγουροι σχετικά με όσα έχετε ακούσει ή διαβάσει όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αξίζει πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Ορισμένα εμβόλια χορηγούνται σε δόσεις (π.χ. για τη μηνιγγίτιδα Β, από την οποία πρέπει να προστατεύονται όλα τα βρέφη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πολλά εμβόλια να χορηγούνται ως εφάπαξ δόση. Για παράδειγμα, τα παιδιά 12 ετών συνιστάται να λαμβάνουν ένα τετραδύναμο αναμνηστικό εμβόλιο, το οποίο καλύπτει πλήθος νόσων.

Family

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια; 

Ένα εμβόλιο εκπαιδεύει τον οργανισμό, ώστε να δημιουργεί αντισώματα και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα περισσότερα εμβόλια γίνονται με ένεση (συνήθως ψηλά στον μηρό στα βρέφη ή στον βραχίονα στα παιδιά), αλλά υπάρχουν κάποια που χορηγούνται διά του στόματος ή ψεκάζονται στο εσωτερικό της μύτης. Προκείμενου να παραμείνετε ενήμεροι σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σας, δημιουργήσαμε τον παρακάτω απλό πίνακα:

Generali_Greece_Childhood_Vaccinations_V1.jpg

Και οι παρενέργειες των εμβολίων;

Οι ήσσονος σημασίας παρενέργειες μετά από ένα εμβόλιο μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο πυρετό και πόνο στο σημείο όπου χορηγήθηκε η ένεση, αλλά αυτά συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει παρουσιάσει αλλεργική ή άλλου είδους σοβαρή αντίδραση σε κάποιο εμβόλιο, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα.   

ΠΗΓΕΣ:  
https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-paidiwn-kai-efhbwn/11252-programma-emboliasmwn-paidiwn-efhbwn-2023