Οδοντοφυΐα μωρού: Συμπτώματα & τρόποι ανακούφισης | Generali
FAMILY MATTERS

Οδοντοφυΐα μωρού: Συμπτώματα & τρόποι ανακούφισης

18.05.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η οδοντοφυΐα στα μωρά μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα άβολη περίοδος. Παρότι μερικά βρέφη έχουν ήπια συμπτώματα, άλλα νιώθουν μεγάλο πόνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να βλέπεις το μωρό σου να υποφέρει αλλά για καλή τύχη των γονιών υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε τον πόνο του. Διαβάστε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η δυσαρέσκεια του μωρού σας οφείλεται στα δοντάκια του αλλά και πώς να απαλύνετε τον πόνο του.

Τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας στα μωρά

Κάθε βρέφος βιώνει την οδοντοφυΐα διαφορετικά. Ορισμένα γεννιούνται με ένα δόντι, κάποια βγάζουν τα πρώτα δόντια στους δύο μήνες, άλλα μετά τους 12. Συνήθως, η οδοντοφυΐα στα μωρά αρχίζει γύρω στους έξι μήνες, με τα κάτω μπροστινά δόντια. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να σας υποψιάσουν ότι το μωρό σας έχει αρχίσει να βγάζει δόντια: 

  • Πρησμένα, κόκκινα ούλα στο σημείο από όπου θα βγει το δόντι
  • Κόκκινα μάγουλα
  • Ροή σάλιου μεγαλύτερη από τη συνήθη
  • Τρίψιμο, δάγκωμα ή ρούφηγμα των ούλων
  • Τρίψιμο των αφτιών
  • Μάσηση περισσότερη από την κανονική
  • Διακεκομμένος ύπνος
  • Πρόσληψη τροφής μικρότερη από τη συνήθη
  • Ευερεθιστότητα και αναστάτωση 

Προσέξτε ότι ορισμένα συμπτώματα –όπως ρινική συμφόρηση, βήχας, εμετός, εξανθήματα και υψηλός πυρετός– συχνά συνδέονται εσφαλμένα με την οδοντοφυΐα. Αν το παιδί σας παρουσιάζει ένα από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Health

Ανακούφιση από τον πόνο της οδοντοφυΐας

Κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το μωρό του να υποφέρει και να μην μπορεί να το βοηθήσει. Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Βασικός στόχος είναι να δροσίσετε τα πρησμένα ούλα του μωρού σας και να του δώσετε κάτι να μασά, ώστε να εκτονώνεται και να ηρεμεί. Δείτε παρακάτω ορισμένα κοινά γιατρικά που μπορούν να βοηθήσουν.

1. Κρύα φρούτα

Αν το μωρό έχει αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, τα κρύα σνακ, όπως οι λιωμένες μπανάνες, μπορούν να καταπραΰνουν τα πρησμένα ούλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα ειδικό δικτυωτό σακουλάκι, ώστε απλώς να τα δαγκώνει, χωρίς να τα τρώει.

2. Δροσερό μεταλλικό κουτάλι

Κάποιες φορές, οι πιο απλές λύσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές! Πάρτε ένα απλό μεταλλικό κουταλάκι του γλυκού και αφήστε το στο ψυγείο. Αφού κρυώσει, τρίψτε ελαφρά με τη ράχη του τα ούλα του μωρού σας.

3. Παιχνίδια οδοντοφυΐας

Το δάγκωμα μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στα πρησμένα και ευαίσθητα ούλα, ενώ επίσης αποσπά την προσοχή του μωρού. Στην αγορά διατίθενται πολλά ειδικά παιχνίδια, από τα οποία οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή.

4. Πολλές αγκαλιές

Φυσικά, τίποτε δεν είναι καλύτερο από την τρυφερότητα και τη στοργή, οπότε φροντίστε να προσφέρετε απεριόριστα χάδια!

Η οδοντοφυΐα στα μωρά είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο, αφού συνήθως διαρκεί γύρω στα δύο έτη. Ευτυχώς, όμως, το μωρό πονά μόνο όταν ένα δόντι είναι έτοιμο να ξεπροβάλλει από το ούλο. Αν οι φυσικές μέθοδοι δεν έχουν αποτέλεσμα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας, για να προτείνει ειδικά τζελ οδοντοφυΐας ή παυσίπονα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να φροντίζετε τα νέα δόντια μόλις αρχίσουν να φυτρώνουν, άρα φροντίστε να πηγαίνετε το μωρό στον οδοντίατρο τακτικά.