Ιδέες για ευχάριστες δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι
FAMILY MATTERS

Ιδέες για ευχάριστες δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι

09.05.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς να παραμένουν ακόμα κλειστά, και εσάς να εργάζεστε κατά πάσα πιθανότητα από το σπίτι, είναι σίγουρο ότι έχετε αξιοποιήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για να κρατήσετε τα παιδιά σας χαρούμενα και για να διοχετεύουν την ενέργειά τους. Εάν νιώθετε τη δημιουργικότητά σας να εξαντλείται μετά από 2 μήνες περιορισμού, μην ανησυχείτε. Είτε έχετε νήπια είτε έφηβους στο σπίτι, ακολουθούν κάποιες ιδέες για να ενισχύσουν τις μέχρι τώρα προσπάθειές σας.

Βρείτε τις κατάλληλες δραστηριότητες ανά ηλικία

Τα παιδιά κάτω των τριών ετών λατρεύουν να κατηγοριοποιούν πράγματα, οπότε κρατήστε τα απασχολημένα με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την οργάνωση των παιχνιδιών, το ξεμπέρδεμα διαφόρων πραγμάτων ή ακόμα και το ξεχώρισμα πολύχρωμων χρωματιστών ζυμαρικών σε διαφορετικά δοχεία. Για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή από αυτή που διανύουμε για να ξεκινήσουν μια σειρά βιβλίων όπως το «Χάρι Πότερ», τα «Χρονικά της Νάρνια» ή τους «Αγώνες Πείνας». Για τους έφηβους, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκονται απομονωμένοι από τους φίλους τους χωρίς τη δυνατότητα κοινωνικών συναναστροφών. Δώστε τους όση ελευθερία επιτρέπουν οι συνθήκες, και αφήστε τους να πειραματιστούν στην κουζίνα ή να αλλάξουν το δωμάτιό τους.

Εφόσον το σχολείο των παιδιών σας δε χρησιμοποιεί κάποια ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά εσείς θέλετε να ενσωματώσετε τη μάθηση μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν πλήθος online μαθημάτων για όλες τις ηλικίες όπως ιστορία με τον Dan Snow ή επιστήμη με τον Bill Nye . Τέλος, αν και τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικές δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία τους, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν παρέα τα αδέλφια, όπως το κυνήγι θησαυρού, το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου ή ακόμα και η αναπαράσταση κάποιων αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, εφόσον ο χώρος σας σας το επιτρέπει.

Ενθαρρύνετε τα δημιουργικά projects και την άσκηση

Η δημιουργικότητα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσετε απασχολημένα τα παιδιά, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την αναζήτηση workshops ή σεμιναρίων που θα μπορούν τα παιδιά σας να παρακολουθήσουν online. Μπορείτε να συγκεντρώσετε ό,τι υλικό ζωγραφικής και χειροτεχνίας μπορείτε και να τα ενθαρρύνετέ να βρουν έμπνευση από ένα εύρος πηγών όπως τα βιβλία που έχετε στο σπίτι, ή από μια εικονική επίσκεψη σε μουσεία. Σκεφτείτε να αξιοποιήσετε ακόμα και τα ρούχα που δεν χρειάζεστε πια ώστε να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο.

Η άσκηση είναι αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινότητας για να παραμείνουν τα παιδιά σας χαρούμενα. Τις ώρες που εργάζεστε και που δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγείτε έξω για ποδήλατο ή πατίνι, μπορούν τα παιδιά σας να κάνουν yoga με τα Cosmic Kids ή απλά βάζοντας μουσική και χορεύοντας στο ρυθμό της This Girl Can.

Μην ξεχνάτε να βρίσκετε και εσείς χρόνο για τον εαυτό σας

Μην ξεχνάτε ότι  το να είστε εσείς οι ίδιοι χαρούμενοι και ισορροπημένοι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάθεση των παιδιών σας, οπότε μην παραβλέπετε να αφιερώνετε και εσείς χρόνο στον εαυτό σας. Επίσης αναγνωρίστε ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε δεδομένων των συνθηκών και ότι δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο να παραμείνετε απαρέγκλιτα πιστοί στους κανόνες που είχατε θεσπίσει όπως το χρόνο των παιδιών μπροστά στην τηλεόραση. Όταν τα παιδιά σας είναι απασχολημένα κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή και διαλογισμό. Ακόμα, εκμεταλλευτείτε το χρόνο που τα παιδιά σας κοιμούνται και αφιερώστε τον στη σχέση σας ώστε να διατηρήσετε την αίσθηση της κανονικότητας.

Μπορεί να μην έχετε ακόμα τη δυνατότητα να πάτε σε ένα εστιατόριο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μαγειρέψετε υπέροχα πιάτα μαζί με το σύντροφό σας ή να δείτε μία ταινία αγκαλιασμένοι στον καναπέ. Ίσως ήρθε και η στιγμή να εμπλέξετε πιο ενεργά τα παιδιά σας στις δουλειές του σπιτιού (ανάλογα με την ηλικία τους) ώστε και εσείς να μπορέσετε να απολαύσετε λίγο περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας!