Generali

Η σημασία της ευαισθητοποίησης των εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας

Νεαρός στέκεται με τα χέρια τεντωμένα στο ηλιοβασίλεμα

Γενικά, η εφηβεία θεωρείται μια περίοδος κατά την οποία το άτομο βιώνει τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις στη ζωή του –σωματικές και ψυχολογικές. Συνδυαζόμενες, μπορεί να οδηγήσουν τον νέο ή τη νέα σε πολυάριθμα προβλήματα, τα οποία συχνά περνούν απαρατήρητα και αθεράπευτα. Επίσης, τα άτομα προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας είναι πιο ευάλωτα παρά ποτέ και λιγότερο πρόθυμα να ζητήσουν και να δεχθούν βοήθεια.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις δύο όψεις της ευαισθητοποίησης των προεφήβων και των εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας:

Ψυχική υγεία

Όπως η σωματική υγεία σχετίζεται με την ευεξία του οργανισμού μας, έτσι και η ψυχική υγεία αφορά τη συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική ευεξία. Ταυτόχρονα, όπως η σωματική υγεία μπορεί να κυμαίνεται από καλή έως κακή, έτσι και η ψυχική μπορεί να ποικίλλει, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ως κακή ψυχική υγεία νοείται η κατάσταση που επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και συμπεριφορές του ατόμου.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να γνωρίσει ο γενικός πληθυσμός τα προβλήματα ψυχικής υγείας και να πειστεί ότι είναι πραγματικά –όχι δημιούργημα της φαντασίας που δικαιολογεί παρεκκλίνουσες συμπεριφορές.

Τρόπος ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας:

Κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας στους εφήβους:

Άγχος είναι η ανησυχία που προκαλούν οι στρεσογόνες καταστάσεις και η οποία επιφέρει φόβο και πανικό. Το πόσο στρες απαιτείται για να προκαλέσει άγχος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, Ενίοτε, ενεργοποιείται η λεγόμενη «αντίδραση πάλης ή φυγής», η οποία συνοδεύεται από κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις ενδέχεται να προκαλέσουν και σωματικά προβλήματα, όπως αίσθηση βάρους στο κεφάλι, πονόκοιλο, εφίδρωση, τρέμουλο, λαχάνιασμα, αεροφαγία, ταχυκαρδία, ζάλη κ.λπ.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης κατά την οποία το άτομο νιώθει κακόκεφο τον περισσότερο καιρό. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί η κατάθλιψη, διότι η εξωτερική συμπεριφορά του ατόμου στην καθημερινή ζωή μπορεί να κυμαίνεται από εξωτερίκευση της θλίψης έως ακραία εκδήλωση χαράς.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα είναι αρκετά κοινή στα παιδιά και εκδηλώνεται σε μικρή ηλικία. Έχει αναγνωρίσιμα σωματικά συμπτώματα, όπως ότι το παιδί δυσκολεύεται να καθίσει ακίνητο, να σταματήσει να μιλά, να ολοκληρώσει ό,τι κάνει, να συγκεντρωθεί και να εστιάσει την προσοχή του.

Οι διαταραχές της διατροφής, βουλιμία, ανορεξία και επεισοδιακή υπερφαγία, είναι αρκετά κοινές στους εφήβους. Συνήθως, οι έφηβοι αρχίζουν να αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους εξαιτίας της πίεσης των συνομηλίκων τους, της διαπόμπευσης για το βάρος τους (body shaming), της υποτιμητικής συμπεριφοράς των γύρω τους και της έντονης επιθυμίας τους για ένα τέλειο σώμα. Έτσι, μπορεί να οδηγηθούν σε μειωμένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, η οποία μπορεί να καταλήξει και σε αναστολή της ανάπτυξης.

Η εναντιωματική προκλητική διαταραχή θεωρείται γενικά πράξη επανάστασης και ακραίας συμπεριφοράς των εφήβων οφειλόμενη στις ορμονικές μεταβολές. Μπορεί να αναγνωριστεί από τη σωματική και λεκτική επιθετικότητα, τη βία, την ακραία περιφρόνηση των κανόνων κ.λπ.

Κοινά αίτια των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους:

Ενδείξεις και συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας:

Τρόπος βοήθειας

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος. Δεχθείτε να συζητήσετε το πρόβλημα χωρίς να κρίνετε και χωρίς να κατηγορείτε. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες, για να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος και να βρείτε λύση.

Όταν ένα νεαρό άτομο εκδηλώνει παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, είναι ευθύνη της φιγούρας εξουσίας να βρει τον λόγο πίσω από την εν λόγω συμπεριφορά πριν επιβάλει τιμωρία. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος επίλυσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Κατά την εφηβεία, το άτομο είναι πολύ ευάλωτο σε προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία ίσως το παρασύρουν και το οδηγήσουν στα ναρκωτικά ή άλλες καταχρήσεις με σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο, αν ο έφηβος ή η έφηβη αναγνωρίσει το πρόβλημα ψυχικής υγείας και τις συνέπειές του, μπορεί να μην παγιδευτεί σε αυτό, αναπτύσσοντας υγιείς συνήθειες από την αρχή.

Οι συνήθειες και οι συμπεριφορές παγιώνονται κατά την εφηβεία και συνεχίζουν στην ενήλικη ζωή. Ο ενήλικος άνθρωπος είναι εξαιρετικά δύσκολο –αν όχι αδύνατο– να αλλάξει συμπεριφορές. Επομένως, είναι απαραίτητο οι υγιείς συνήθειες και συμπεριφορές να παγιώνονται από την εφηβεία.

Exit mobile version