Ετήσιο check up για παιδιά: Η αξία της πρόληψης | Generali
FAMILY MATTERS

Ετήσιο check up για παιδιά: Η αξία της πρόληψης

14.12.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ετήσιο check up για παιδιά: Η αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

Η υγεία και ασφάλεια των παιδιών είναι το πρώτο και σημαντικότερο μέλημα κάθε γονέα. Τα ραντεβού ρουτίνας σε γιατρούς και ιατρικά εργαστήρια χρησιμεύουν ως προληπτικοί φύλακες της συνολικής ευημερίας του παιδιού, προκειμένου να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και δυνατότητα ανίχνευσης πιθανών προβλημάτων υγείας πριν αυτά εκδηλωθούν. Επομένως, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα οφέλη των καθιερωμένων check-up για παιδιά θέτουν γερά θεμέλια όσον αφορά τη στάση διαχείρισης της υγείας τα οποία διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, οι γονείς θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να περιηγηθούν στον κόσμο των ετήσιων ελέγχων υγείας, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά τους όχι μόνο θα ευημερήσουν αλλά και θα έχουν την καλύτερη δυνατή υγεία, όχι μόνο σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Health

 

Η σπουδαιότητα των παιδιατρικών εξετάσεων

Αποτελεί γενική αλήθεια ότι το να είσαι γονέας συνεπάγεται, μεταξύ άλλων το να μπορείς να προλαμβάνεις καταστάσεις. Η φροντίδα υγείας του παιδιού συνιστά σημαντική παράμετρο αυτής της στάσης πρόληψης με το ετήσιο check up αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης. Πέρα από την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, ο ετήσιος έλεγχος υγείας, όταν πραγματοποιείται υπό από το πρίσμα της πρόληψης, γίνεται κάτι περισσότερο από μια ρουτίνα. Μετατρέπεται σε μια στρατηγική πλατφόρμα συνεργασίας για γονείς και επαγγελματίες υγείας που έχουν έναν κοινό στόχο. Όχι μόνο να προάγεται και να καλλιεργείται ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, αλλά και να τίθεται μια βάση πρόληψης που θα έχει απήχηση σε όλη τη ζωή του παιδιού.

Ολιστική προσέγγιση  παρακολούθησης της παιδικής υγείας – Τι περιλαμβάνει

Η εκτέλεση ενός πλήρους παιδιατρικού ελέγχου υγείας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. Από τη φυσική εξέταση και τα ορόσημα ανάπτυξης, τις εξετάσεις όρασης και ακοής και τον προγραμματισμό εμβολιασμών, μέχρι τις διατροφικές εκτιμήσεις και τις συμπεριφορικές και συναισθηματικές αξιολογήσεις, τα ραντεβού αυτά διασφαλίζουν μια συνολική εικόνα της πορείας της υγείας ενός παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:

Εξετάσεις αίματος και εργαστηριακός έλεγχος

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο παιδίατρος συστήνει εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων ή και άλλες εργαστηριακές αξιολογήσεις προληπτικού ελέγχου για διάφορες παθήσεις.

Φυσική εξέταση

Μια ενδελεχής φυσική αξιολόγηση, που περιλαμβάνει μετρήσεις ύψους, βάρους και ζωτικών σημείων όπως η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία.

Ορόσημα ανάπτυξης

Αξιολόγηση των αναπτυξιακών ορόσημων που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών δεξιοτήτων, της γλώσσας και της κοινωνικής ανάπτυξης.

Εξέταση όρασης και ακοής

Έλεγχος για την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων όρασης ή ακοής που μπορεί να επηρεάσουν τη μάθηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Παραπομπή σε οδοντίατρο για μια ολοκληρωμένη οδοντιατρική εξέταση, με έμφαση στη σημασία της στοματικής υγείας για τη συνολική ευεξία. (Σημείωση: Ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να μην πραγματοποιείται σε κάθε παιδιατρική επίσκεψη, αλλά είναι απαραίτητος και μπορεί να συνιστάται σε τακτά χρονικά διαστήματα).     

Εμβολιασμός παιδιών

Επανεξέταση του ιστορικού εμβολιασμού του παιδιού και παροχή τυχόν απαραίτητων ενημερώσεων ή πρόσθετων εμβολιασμών με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές.

Διατροφική αξιολόγηση             

 

Συζήτηση σχετικά με τη διατροφή, τις διατροφικές συνήθειες και τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού, αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις διατροφικές ελλείψεις.

Αξιολόγηση συμπεριφοράς και συναισθημάτων

 

Αξιολόγηση των προτύπων συμπεριφοράς, της συναισθηματικής ευημερίας και τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ψυχική υγεία ή τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του παιδιού.

Συζήτηση και συμβουλές

Μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του παιδιάτρου, των γονέων και μερικές φορές του παιδιού (ανάλογα με την ηλικία) σχετικά με οποιεσδήποτε ανησυχίες, ερωτήσεις ή συμβουλές που σχετίζονται με την υγεία, την ευημερία και την ανάπτυξη του παιδιού.              

Προσαρμογή της υγειονομικής περίθαλψης ανάλογα με την ηλικία

Τα διακριτά αναπτυξιακά στάδια επιβάλλουν προσαρμοσμένες προσεγγίσεις υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα, μάλιστα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) η συνέπεια στο πρόγραμμα περιοδικών επισκέψεων υγείας για τα βρέφη, τα νήπια, τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι κρίνεται ζωτικής σημασίας. Είτε πρόκειται για το πρόγραμμα εμβολιασμού, είτε για δείκτες ανάπτυξης, είτε για καθοδήγηση σχετικά με προβλήματα υγείας που αφορούν το εκάστοτε ηλικιακό στάδιο, πρόκειται για μια ρουτίνα, η σημασία της οποίας δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, τα χρηματοδοτούμενα από το κράτος προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καλύπτουν παιδιατρικές εξετάσεις, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη για τα παιδιά. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν ενδελεχείς φυσικές εξετάσεις, αναπτυξιακή αξιολόγηση, εμβολιασμούς και εξετάσεις όρασης/ ακοής, οι οποίες παρέχονται δωρεάν στους γονείς. Μέσω των δημόσιων κέντρων υγείας , οι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, προγραμματίζοντας ραντεβού με παιδίατρους ή γενικούς ιατρούς. Παράλληλα, η παροχήπάσο οδοντιατρικής φροντίδας για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας παιδιού 6 έως 12 ετών, δίνει έμφαση στην προληπτική πτυχή της συνολικής ευημερίας.

Για τους γονείς που αναζητούν πολύτιμες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την υγεία των παιδιών τους, πέραν της καθοδήγησης που μπορούν να λάβουν από τον παιδίατρό τους, έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν υποστήριξη στις ιστοσελίδες δημόσιων οργανισμών. Αυτοί οι ιστότοποι χρησιμεύουν ως κόμβος γνώσης και ενδυναμώνουν τους γονείς για θέματα πρόληψης.

Εσείς γνωρίζατε ότι…

Μύθος: Οι ετήσιες εξετάσεις είναι απαραίτητες μόνο όταν το παιδί είναι άρρωστο.

Αλήθεια: Οι ετήσιες εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Βοηθούν στην παρακολούθηση της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της συνολικής κατάστασης της υγείας ενός παιδιού, ακόμη και όταν το παιδί δεν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας. Οι επισκέψεις αυτές είναι απαραίτητες για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων υγείας.

Μύθος: Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα εάν ένα παιδί είναι υγιές και αρρωσταίνει σπάνια.

Αλήθεια: Τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών, ακόμη και αν αρρωσταίνουν σπάνια. Προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες και συμβάλλουν στην ανοσία της κοινότητας, προστατεύοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

Μύθος: Οι ετήσιες εξετάσεις περιλαμβάνουν μόνο φυσικές εξετάσεις και εμβολιασμούς.

Αλήθεια: Ενώ οι φυσικές εξετάσεις και οι εμβολιασμοί είναι ζωτικής σημασίας, οι ετήσιες εξετάσεις για τα παιδιά περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνουν αναπτυξιακές εξετάσεις, συζητήσεις σχετικά με τη διατροφή, τη συμπεριφορά, την ψυχική υγεία και καθοδήγηση των γονέων σε διάφορες πτυχές της ανατροφής των παιδιών.

Μύθος: Η παράλειψη των ετήσιων ελέγχων για υγιή παιδιά είναι ακίνδυνη.

Αλήθεια: Οι τακτικές ετήσιες εξετάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ενός παιδιού. Η παράλειψη αυτών των επισκέψεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κρίσιμα αναπτυξιακά ορόσημα ή υποκείμενα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί έγκαιρα.

Μύθος: Τα παιδιά ξεπερνούν την ανάγκη για ετήσιο έλεγχο μετά από μια ορισμένη ηλικία.

Αλήθεια: Οι ετήσιοι έλεγχοι πρέπει να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Ακόμη και όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, οι επισκέψεις αυτές είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας και τη διασφάλιση της συνολικής ευεξίας.

Μύθος: Οι ετήσιοι έλεγχοι αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Αλήθεια: Ενώ οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, οι γονείς είναι εξίσου υπεύθυνοι. Θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, να κάνουν ερωτήσεις και να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού τους κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: