Ενσυνειδητότητα: Πώς να τη διδάξετε στα παιδιά | Generali
FAMILY MATTERS

Πώς να διδάξετε την ενσυνειδητότητα στα παιδιά

19.08.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στον σημερινό κόσμο είναι συχνότερο φαινόμενο παρά ποτέ να υποφέρουν οι νέοι από κακή ψυχική υγεία, καθώς είμαστε πάντα σε σύνδεση, έχουμε αναρίθμητες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και η ζωή μας κυλά σε μια διαρκή βιασύνη. Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε την ενσυνειδητότητα στα παιδιά.

Παρότι δεν είναι νέα τεχνική, η ενσυνειδητότητα («mindfulness» στα Αγγλικά), που μας βοηθά να δίνουμε προσοχή στην παρούσα στιγμή, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον σύγχρονο κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ενώ για τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και η εκμάθηση πρακτικών διαλογισμού. Οι γονείς και τα μικρά παιδιά μπορούν να εκτελούν απλές τεχνικές διαλογισμού, για παράδειγμα να διατηρούν οπτική επαφή και να χαμογελούν. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να εκτελούν ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού και να τις κάνουν μέρος της καθημερινότητά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει η ενσυνειδητότητα ως μια θετική καθημερινή ρουτίνα και όχι μόνο για περιόδους με περισσότερο στρες.

Οι τεχνικές διαλογισμού και η ενσυνειδητότητα στα παιδιά μπορούν να τα βοηθούν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, να μειώνουν τα ξεσπάσματα, να ελαχιστοποιούν το άγχος, να προάγουν το αίσθημα ευτυχίας και να συγκεντρώνονται πραγματικά. Επειδή τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι έχουν πολλά να κάνουν, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη ζωή γενικότερα, παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες στρατηγικές, για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν την ψυχική ισορροπία τους.

Γίνετε υπόδειγμα ενσυνειδητότητας στα παιδιά

Είστε καλό πρότυπο στην εφαρμογή της ενσυνειδητότητας; Προσπαθήστε να ζείτε στο παρόν με ηρεμία. Εστιάστε στα παιδιά σας και φροντίστε να τους δίνετε την πλήρη, αδιάσπαστη προσοχή σας. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα. Άρα, αντί να τους πείτε πώς να ζουν ενσυνείδητα, δείξτε τους.

Διαλογιστείτε με ενσυνειδητότητα 

Τα μικρότερα παιδιά ίσως νιώσουν άβολα με τον διαλογισμό καθώς η ενσυνειδητότητα στα παιδιά μπορεί να φανεί δύσκολη. Αν, όμως, κάνετε τη διαδικασία ευχάριστη, θα κερδίσετε το ενδιαφέρον τους. Φροντίστε να διδάσκετε με συνέπεια στα παιδιά σας μια υγιή καθημερινή ρουτίνα για την εκτόνωση του στρες. Κάντε μια αγκαλιά που διαρκεί όσο τρεις ανάσες, μετρήστε τις αναπνοές σας, κοιτάξτε ή ακούστε όσα υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω σας. Όταν αισθάνεστε εκνευρισμό, δοκιμάστε την παρακάτω τεχνική με τα τέσσερα βήματα:

  • Σταματήστε: Διακόψτε για λίγο ό,τι κάνετε.
  • Πάρτε μια ανάσα: Αισθανθείτε την αναπνοή σας, που σας επαναφέρει στο παρόν.
  • Παρατηρήστε: Αισθανθείτε όσα συμβαίνουν, καλά ή άσχημα, μέσα σας ή γύρω σας. Απλώς παρατηρείστε τα.
  • Προχωρήστε: Αφού έλθετε σε επαφή με το τώρα, συνεχίστε ό,τι κάνατε.

Family

Εφαρμογές που καλλιεργούν την ενσυνειδητότητα στα παιδιά 

Οι εφαρμογές διαλογισμού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προωθήσετε την ηρεμία στη ζωή σας σε μια κουραστική καθημερινότητα. Μερικές συνεδρίες διαρκούν μόνο λίγα λεπτά την ημέρα και μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να έρθει η οικογένεια πιο κοντά πριν τον βραδινό ύπνο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες εφαρμογές, όπως το Waking Up, που περιλαμβάνει δωρεάν συνεδρίες καθοδηγούμενου διαλογισμού και μαθήματα. Υπάρχουν εφαρμογές που βοηθούν την ενσυνειδητότητα στα παιδιά. Για παράδειγμα, το WorryTree, είναι κατάλληλο για παιδιά και εφήβους και τους δείχνει πώς να ζουν στο παρόν και να προσέχουν τη στιγμή, ώστε να μειωθούν οι αγχώδεις σκέψεις και να ενθαρρύνουν την αρμονία.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί: Είναι καλό να μιλάτε

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά. Φροντίστε να γνωρίζουν ότι μπορούν να σας μιλούν για τα πάντα, για ό,τι θετικό ή αρνητικό αισθάνονται, και βοηθήστε να τα παρατηρούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αν μάθουν να αντιλαμβάνονται τον εσωτερικό τους κόσμο, θα μπορούν να αντιδρούν σωστά.

Περάστε χρόνο στη φύση

Οι Ιάπωνες το ονομάζουν «Shinrin-yoku», που σημαίνει «μπάνιο στο δάσος». Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το να περνάμε ενσυνείδητο χρόνο στο δάσος μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τη γενική υγεία μας και να συμβάλει στη μείωση της κατάθλιψης, του στρες και του άγχους. Πηγαίνετε με τα παιδιά σας για μια περιπλάνηση στο δάσος, που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε. Έτσι θα προωθήσετε την ενσυνειδητότητα στα παιδιά με ευχάριστο τρόπο.

Ενθαρρύνετε τις ενσυνείδητες δραστηριότητες στο σπίτι

Οι απλές, δημιουργικές δραστηριότητες στο σπίτι μπορούν να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και άνεση, να αισθάνονται μεγαλύτερη ευτυχία και να ζουν τη στιγμή. Κλείνοντας τηλέφωνα, τάμπλετ, υπολογιστές και τηλεοράσεις, μπορείτε να μειώσετε τους περισπασμούς και να βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν σκέψεις δημιουργικές και πρωτότυπες. Παραδείγματα δραστηριοτήτων που καλλιεργούν την ενσυνειδητότητα στα παιδιά είναι η χειροτεχνία, η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, η χαλαρωτική μουσική ή οι ήχοι της φύσης, η τήρηση ημερολογίου, το διάβασμα ή η συγγραφή ιστοριών, πάντα χωρίς βιασύνη και πίεση.

SOURCES:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2749480

https://www.nytimes.com/2019/02/02/opinion/sunday/children-bored.html

https://www.nytimes.com/guides/well/mindfulness-for-children

https://annakaharris.com/mindfulness-for-children/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/breathe-mama-breathe/201605/12-simple-ways-teach-mindfulness-kids

https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/08/forest-bathing-japanese-practice-in-west-wellbeing