Ενδοσχολικές εξετάσεις: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά
FAMILY MATTERS

Ενδοσχολικές εξετάσεις: Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά

20.05.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ας το παραδεχτούμε -κανείς δεν ανυπομονεί για τις εξετάσεις!

Πρόκειται για μια περίοδο που τα παιδιά μπορεί να βιώσουν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους, ειδικά εάν δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά, αν αισθάνονται υπερβολική πίεση από τους γονείς ή εάν δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση.  Φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά οι εξετάσεις δε χρειάζεται να είναι… μαρτύριο. Καθώς η εξεταστική περίοδος για μαθητές κάθε ηλικίας πλησιάζει, ακολουθούν επτά συμβουλές για να προετοιμαστείτε και να βεβαιωθείτε ότι όλα θα πάνε όσο πιο ομαλά γίνεται!

Έσο έτοιμοι

 

Η “επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως”, γι’ αυτό καταρτίστε ένα χρονοδιάγραμμα τακτικών επαναλήψεων με το παιδί σας τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις και φτιάξτε αντίγραφα για να υπάρχουν στο σπίτι. Βοηθήστε το να κρατήσει σημειώσεις με κάρτες ή ανατρέξτε σε ψηφιακά βοηθήματα, που υπάρχουν στο διαδίκτυο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία θα έχει πρόσβαση από κάθε συσκευή, όποτε χρειάζεται.

Πείτε ναι στα διαλείμματα

 

Η εντατική μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χρόνος για συχνά διαλείμματα, θρεπτικά γεύματα, και ύπνο. Η καθιέρωση ενός ρυθμού μελέτης χωρισμένο σε 30λεπτά διαστήματα αδιάκοπου διαβάσματος και 10λεπτών διαλειμμάτων, βοηθούν στη συγκέντρωση και την αφομοίωση των πληροφοριών. Κατά τη  διάρκεια των διαλειμμάτων τα παιδιά μπορούν να κάνουν κάτι που απολαμβάνουν όπως να δουν την αγαπημένη τους εκπομπή στο YouTube ή να φάνε το αγαπημένο τους φαγητό. Αυτό θα τους βοηθήσει να έχουν ένα κίνητρο για να συνεχίσουν. 

Να είστε ευέλικτοι 

 

Αν και η τήρηση των καθημερινών υποχρεώσεων, όπως η τακτοποίηση του δωματίου κ.λπ. είναι βασική στη διαπαιδαγώγηση, οι εξετάσεις είναι η κατάλληλη περίοδος για να είστε λίγο πιο ελαστικοί. Φανείτε διαλλακτικοί σε ό,τι αφορά τις καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες και επιτρέψτε στα παιδιά  να εστιάσουν σε αυτό που έχει σημασία — να περάσουν τις εξετάσεις τους με επιτυχία.

Στην αποσυμπίεση λέμε ναι

 

Φυσικά και θέλετε να επιτύχουν τα παιδιά σας, αλλά και τα ίδια αισθάνονται αυτήν την προσδοκία ως μεγάλη πίεση. Μην αφήνετε αυτήν την πίεση να συσσωρευτεί. Η γκρίνια, οι απειλές και ο συναισθηματικός εκβιασμός καταλήγουν να είναι αντιπαραγωγικές πρακτικές, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και ότι είστε περήφανοι γι’ αυτό, ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό και παραγωγικό από το φόβο της αποτυχίας!

Η προσπάθεια αξίζει επιβράβευση

 

Μην υπόσχεστε μία μεγάλη επιβράβευση για το τέλος των εξετάσεων. Αλλάξτε τακτική και δώστε κίνητρο στο παιδί σας, σχεδιάζοντας μικρές απολαύσεις καθ’ όλη την περίοδο της εξεταστικής. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε έξοδα αλλά να επιστρατεύσετε την αγάπη σας και λίγη φαντασία. Μαγειρέψτε για παράδειγμα το αγαπημένο  γεύμα του παιδιού σας, ετοιμάστε ένα μικρό πικ-νικ στο ύπαιθρο ώστε να αλλάξει παραστάσεις ή προσφέρετέ του μια δίωρη απόδραση, βλέποντας μια διασκεδαστική ταινία στον κινηματογράφο. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ηθικό του και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του πριν την εξέταση.

Διατροφή, το Α και το Ω

Γνωρίζατε ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να δώσουν στα παιδιά σας αυτήν την έξτρα ενέργεια που χρειάζονται την περίοδο των εξετάσεων; Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, Ωμέγα 3, βιταμίνες και υγιή λίπη θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας και την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Προετοιμάστε γεύματα υψηλής θρεπτικής αξίας, με συστατικά όπως ψάρια, αυγά, φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, βρόμη και φρούτα. 

Ψυχραιμία και υπομονή

Τέλος, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε. Το παιδί σας είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ήρεμο αν είστε κι εσείς! Διατηρήστε την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας γαλήνια, ήσυχη και ζεστή. Πάρτε βαθιές ανάσες, κάντε θετικές σκέψεις και μην ξεχνάτε – όλα θα τελειώσουν σύντομα.