Ασφάλεια στο σπίτι για παιδιά & μωρά: Χρήσιμες συμβουλές
FAMILY MATTERS

Ασφάλεια στο σπίτι για παιδιά & μωρά: Χρήσιμες συμβουλές

23.10.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η παρουσία ενός μωρού στο σπίτι είναι πάντα για τους γονείς και φροντιστές μία πρόκληση. Ξαφνικά, αυτονόητα και καθημερινά πράγματα -ως προς τη διάταξη του χώρου και τις συνήθειες μας- τίθενται υπό αμφισβήτηση με το ζήτημα της ασφάλειας και της ευημερίας να αναδεικνύεται σε βασική μας προτεραιότητα. Ωστόσο, το μαγικό ταξίδι που συνδέεται με την παρουσία ενός μωρού στο σπίτι, πέραν της ασφάλειας, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες όπως η δημιουργικότητα και η διασκέδαση. Και καθώς στον φανταστικό κόσμο της παιδικής ηλικίας η περιέργεια είναι ένας πανταχού παρών σύντροφος που ωθεί τους μικρούς εξερευνητές να αγγίζουν, να γεύονται και να δοκιμάζουν τον κόσμο γύρω τους, αυτή η απεριόριστη περιέργεια ενέχει και κινδύνους. Στο σημερινό μας άρθρο θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές ώστε να διαμορφώσετε το σπίτι σας με τρόπο που να είναι φιλικό προς τα μωρά και τα μικρά παιδιά, χωρίς να υστερεί σε διασκέδαση.

Family

Πρώτα όμως… Ποια είναι τα πιο συχνά παιδικά ατυχήματα στο σπίτι;

Αυτά τα συνηθισμένα ατυχήματα είναι που υπογραμμίζουν τη σημασία της παιδικής ασφάλειας στο σπίτι και της άγρυπνης επίβλεψης των μικρών σας:

 • Πτώσεις

Τα μωρά και τα νήπια είναι περίεργοι εξερευνητές, αλλά τόσο η ισορροπία όσο και ο συντονισμός τους αναπτύσσονται ακόμη. Οι πτώσεις από σκάλες, έπιπλα ή υπερυψωμένες επιφάνειες μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, όπως χτυπήματα, μώλωπες και πιο σοβαρούς τραυματισμούς.

 • Κίνδυνοι πνιγμού

Τα μικρά παιδιά βάζουν συχνά αντικείμενα στο στόμα τους ως μέρος της διαδικασίας ανακάλυψης. Μικρά αντικείμενα, όπως κέρματα, κουμπιά ή παιχνίδια με μικρά μέρη, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού, γεννώντας σημαντικό κίνδυνο για την ακεραιότητά τους.

 • Εγκαύματα

Εγκαύματα μπορεί να προκληθούν όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με καυτές επιφάνειες, όπως σόμπες, καλοριφέρ ή τζάκια. Η παρατεταμένη επαφή με ζεστά υγρά ή στερεά καθώς και η επαφή με τον ηλεκτρισμό μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα τρίτου βαθμού. Σύμφωνα με έρευνα του 2008, σχεδόν το 75% των εγκαυμάτων στα μικρά παιδιά προέρχονται από ζεστό υγρό, ζεστό νερό βρύσης ή ατμό. Τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εγκαυμάτων, τα εγκαύματα που υφίστανται είναι συνήθως τα εγκαύματα από φλιτζάνια που περιέχουν ζεστά ροφήματα ή εγκαύματα σε επαφή από καλοριφέρ ή σωλήνες ζεστού νερού.

Χρήσιμες συμβουλές για μέτρα ασφάλειας σε κάθε δωμάτιο

Ασφάλεια στο σαλόνι

 • Στερέωση επίπλων: Στερεώστε βαριά έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες και ντουλάπια, στον τοίχο για να αποφύγετε ενδεχόμενη ανατροπή τους.
 • Ασφαλής διακόσμηση: Επιλέξτε αντικείμενα διακόσμησης που δεν σπάνε και δεν έχουν μικρά, αποσπώμενα μέρη.
 • Καλύμματα πρίζας: Χρησιμοποιήστε καλύμματα πριζών για να αποτρέψετε τα μικρά τους δαχτυλάκια από το να πειράξουν τις ηλεκτρικές πρίζες. Φυσικά, αυτό το μέτρο ασφάλειας ισχύει για όλες τις πρίζες του σπιτιού που βρίσκονται στην εμβέλεια του παιδιού σας.
 • Στρογγυλεμένες άκρες: Επιλέξτε έπιπλα με στρογγυλεμένες άκρες και χρησιμοποιήστε προστατευτικά για γωνίες.

Ασφάλεια στην κουζίνα

 • Κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά: Χρησιμοποιήστε κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά στα ντουλάπια και αποθηκεύστε τα αιχμηρά αντικείμενα σε σημεία μη προσβάσιμα.
 • Καλύμματα για κουμπιά ηλεκτρικής κουζίνας: Τοποθετήστε καλύμματα για τα κουμπιά της κουζίνας και κρατήστε τα καυτά αντικείμενα μακριά από τα μικρά χεράκια.
 • Μαχαίρια ασφαλή για παιδιά: Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτε μαχαίρια ασφαλή για παιδιά για την προετοιμασία του φαγητού, ώστε να εμπλέξετε το μικρό σας στο μαγείρεμα με ασφάλεια.
 • Προσβάσιμα σνακ: Δημιουργήστε ένα συρτάρι ή ράφι με υγιεινά σνακ και ροφήματα, στα οποία το παιδί σας μπορεί να έχει πρόσβαση χωρίς βοήθεια.
 • Αντιολισθητικά χαλιά: Τοποθετήστε αντιολισθητικά χαλιά μπροστά από τον νεροχύτη και την ηλεκτρική κουζίνα για να αποφύγετε τα ατυχήματα.

Ασφάλεια στο υπνοδωμάτιο

 • Προστατευτικά παραθύρων: Εγκαταστήστε προστατευτικά παραθύρων για να αποτρέψετε τις πτώσεις και βεβαιωθείτε ότι το άνοιγμα των παραθύρων δεν είναι μεγάλο ώστε να μπορέσει το παιδί να σκαρφαλώσει μέσα από αυτό.
 • Ασφαλείς συρταριέρες: Στερεώστε τις ψηλές συρταριέρες στον τοίχο για να αποτρέψετε την ανατροπή.

Ασφάλεια στο μπάνιο

 • Συσκευές θερμοκρασίας νερού: Εγκαταστήστε συσκευές κατά του ζεματίσματος στις βρύσες και τις κεφαλές ντους, για να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του νερού και να αποτρέψετε τα εγκαύματα.
 • Αντιολισθητικά πατάκια: Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά πατάκια μέσα στην μπανιέρα για να αποφύγετε τα γλιστρήματα και τις πτώσεις.
 • Κλειδαριές τουαλέτας: Ένα ακόμα μέτρο ασφάλειας, για να αποτρέψετε την πρόσβαση στη λεκάνη της τουαλέτας. Επίσης, φροντίστε να αποθηκεύσετε τα φάρμακα και τα προϊόντα καθαρισμού σε κλειδωμένα ντουλάπια.

 

Ασφάλεια στα μπαλκόνια

 • Δίχτυ ασφαλείας: Χρησιμοποιήστε πύλες ασφαλείας στις εισόδους των μπαλκονιών και βεβαιωθείτε ότι τα κιγκλιδώματα είναι ασφαλή για παιδιά. Εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης διαφανών διχτυών ασφαλείας μπαλκονιού για πρόσθετη προστασία.
 • Μαλακά δάπεδα: Χρησιμοποιήστε μαλακά δάπεδα εξωτερικού χώρου ή χαλάκια στο μπαλκόνι για να μετριάσετε την ένταση των πτώσεων.

 

Κουτί πρώτων βοηθειών

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι, πόσο μάλλον σε ένα που έχει μικρά παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι το κουτί πρώτων βοηθειών σας περιέχει επιδέσμους και φάρμακα σε παιδικό μέγεθος και συμπεριλάβετε σε αυτό έναν κατάλογο με αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης καθώς και σημαντικές ιατρικές πληροφορίες.

Eσωτερικός σχεδιασμός: Δημιουργικότητα και διασκέδαση

 • Διαδραστικοί τοίχοι: Μια μοναδική και ασφαλής εμπειρία πολυμέσων για μάθηση και παιχνίδι που συμπληρώνει τέλεια τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού. Όλα αυτά χάρη σε μια μεγάλη γκάμα εκπαιδευτικών παιχνιδιών που περιλαμβάνονται, σε πρόσθετα πακέτα εφαρμογών, καθώς και στη δωρεάν πρόσβαση σε πόρους του Διαδικτύου, εκπαιδευτικές πλατφόρμες και στο YouTube.
 • Gallery wall: Εκθέστε τις ζωγραφιές του παιδιού σας σε έναν χαμηλό τοίχο γκαλερί, δηλαδή σε έναν τοίχο που θα είναι γεμάτος από τα έργα τέχνης του μικρού σας.
 • Δημιουργικότητα και μαυροπίνακας: Προσθέστε μπογιά μαυροπίνακα σε έναν τοίχο για δημιουργική έκφραση.
 • Ευφάνταστη αποθήκευση: Χρησιμοποιήστε ιδιόμορφες λύσεις αποθήκευσης και τοίχους αναρρίχησης εσωτερικού χώρου για πρόσθετη διασκέδαση.

 

Ως γονείς, η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών μας είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τα κοινά ατυχήματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που καλλιεργεί την ανάπτυξη, την περιέργεια και τη δημιουργικότητα. Να θυμάστε, η επαγρύπνηση και η προσαρμοστικότητα είναι το κλειδί καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και εξερευνά το περιβάλλον του.