Επαγγελματικοί στόχοι: 4 βήματα για να τους κατακτήσετε!
SMART LIVING

Επαγγελματικοί στόχοι: 4 βήματα για να τους κατακτήσετε!

23.11.2021 - 5 mins read

Όποιος αναζητά δουλειά αντιμετωπίζει τις δικές του, ιδιαίτερες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Από την αναγνώριση ενός στόχου έως τις ενέργειες με τις οποίες θα τον επιτύχετε, εξετάζουμε το σημερινό τοπίο της απασχόλησης και σας μεταφέρουμε τις συμβουλές του Jens Wolff, συμβούλου σταδιοδρομίας από τη Βιέννη, ειδικά για πρόσφατους αποφοίτους. Οπότε εάν τώρα τελειώνετε το σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή ακόμα και αν ήδη εργάζεστε για κάποια χρόνια και εξετάζετε την επόμενη σας κίνηση, οι παρακάτω συμβουλές προσωπικής και επαγγελματικής βελτίωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τις επαγγελματικές φιλοδοξίες σας σε τέσσερα βήματα.

1. Αφιερώστε χρόνο στην κατάστρωση σχεδίου  

Όλοι ρωτούν τι δουλειά θέλετε να κάνετε ή πώς φαντάζεστε τη δουλειά των ονείρων σας. Αυτό το ερώτημα, όμως, δεν έχει απαραίτητα μία απάντηση. Όπως σημειώνει ο Jens, είναι πολύ πιο σημαντικό να απαντήσετε στο ερώτημα: «Ποιος θέλω να είμαι;». 

«Όταν δουλεύω με άτομα νεαρής ηλικίας, τα παροτρύνω να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι αξίες τους. Πρέπει να φανταστείτε τι είδους άτομο θέλετε να γίνετε – όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στο σπίτι, με τους συγγενείς και τους φίλους σας». Έτσι, αρχίζουν να διαμορφώνουν τον προσωπικό τους ορισμό της επιτυχίας. Αυτός ο ορισμός μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει έναν υψηλό μισθό, την ευελιξία του να μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε στον κόσμο ή την ευκαιρία να έχεις θετική επίδραση στους γύρω σου.

«Η εργασία είναι σημαντικό τμήμα της ζωής μας, αλλά δεν είναι το παν», λέει ο Jens, «γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε αυτήν την προπαρασκευή». Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι 76% των ατόμων της γενιάς Ζ νιώθουν υπεύθυνοι για την επαγγελματική τους πρόοδο. Άρα, καθώς προετοιμάζεστε για το μέλλον, είναι χρήσιμο να θέσετε στόχους που να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, συναφείς και χρονικά καθορισμένοι.

Αν έχετε αυτές τις οδηγίες κατά νου, θα μπορέσετε να αφιερώσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας σε ρεαλιστικούς στόχους, που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να έχετε στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, τους οποίους να επανεξετάζετε και να αναθεωρείτε καθώς προχωράτε στη σταδιοδρομία σας. Χρήσιμο βοήθημα σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με τον Jens, είναι να αναρτήσετε τους στόχους σας σε εμφανές σημείο, ώστε να μην τους ξεχάσετε.

«Φτιάξτε έναν πίνακα με το όραμά σας, χρησιμοποιήστε εικόνες ή σχέδια ή απλώς γράψτε μια λίστα. Διαμορφώστε τον όπως προτιμάτε, αρκεί να αναφέρετε πού θέλετε να βρίσκεστε σε έξι μήνες, σε ένα έτος, σε πέντε, σε είκοσι κ.ο.κ.». Θυμηθείτε να αφήσετε χώρο για ευελιξία. Οι στόχοι σας καλό είναι να παραμείνουν σχετικά σταθεροί, αλλά είναι πιθανό να βρείτε νέους ή απρόσμενους τρόπους επίτευξής τους». 

2. Αναζητήστε τρόπους τόνωσης του βιογραφικού σας

Με μια προσέγγιση δημιουργική και ταυτόχρονα λογική, ο Jens πιστεύει ότι οι σημερινοί απόφοιτοι μπορούν να κάνουν πολλά χρήσιμα πράγματα, όχι μόνο για να ενισχύσουν το βιογραφικό τους, αλλά και για να προετοιμαστούν για τον κόσμο της εργασίας. «Μη διστάσετε να οραματιστείτε τι θέλετε να επιτύχετε, αλλά δείτε ρεαλιστικά τι χρειάζεται για να φτάσετε εκεί».

Σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το Linkedin, 76% της γενιάς Ζ αναγνωρίζουν ότι οι δεξιότητες που χρειάζεται το σημερινό εργατικό δυναμικό διαφέρουν από εκείνες των προηγούμενων γενεών, ενώ 62% δηλώνουν έτοιμοι να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να μάθουν νέες δεξιότητες αν είναι να βελτιωθούν στη δουλειά τους. 

Εδώ μπορούν να χρησιμεύσουν τα διαστήματα πρακτικής άσκησης, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τον κλάδο ή το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και διδάσκοντας διαπροσωπικές δεξιότητες όπως εργασία σε ομάδες και επικοινωνία. Άλλη επιλογή είναι να δείξετε τα ταλέντα σας που σχετίζονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία σας, δημοσιεύοντάς τα σε ένα διαδικτυακό πορτφόλιο ή ένα ιστολόγιο. 

Στο θέμα της αυτοβελτίωσης, ο Jens παροτρύνει τους νέους ενήλικες να μάθουν ορισμένες απαραίτητες δεξιότητες, όπως διαχείριση χρημάτων και διαλογισμό. «Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να κάνετε προϋπολογισμό και να αποταμιεύσετε χρήματα, διότι μάλλον δεν το διδαχτήκατε στο σχολείο. Επίσης, ο διαλογισμός είναι μια εξαιρετική μέθοδος συγκέντρωσης, χάρη στην οποία μπορείτε να εστιάζετε στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων σας». 

Τέλος, ως προς τη σύνταξη του βιογραφικού σας, μην περιοριστείτε στην παραδοσιακή δομή. Αντ’ αυτής, προσπαθήστε να φτιάξετε ένα βιογραφικό το οποίο να αντανακλά την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά σας. Σας αρέσει το σχέδιο; Φιλοτεχνήστε με σχέδια την ενότητα για την εκπαίδευση. Αν σας ενδιαφέρουν το μάρκετινγκ και οι δημόσιες σχέσεις, μπορείτε να κάνετε το βιογραφικό σας να μοιάζει με δελτίο Τύπου. Σκεφτείτε ποιες δεξιότητες θα μπορούσαν να σας κάνουν να ξεχωρίσετε στο πεδίο σας και βρείτε έναν τρόπο να τις ενσωματώσετε στο βιογραφικό σας.

Savings

3. Έχετε τον νου σας για ενδιαφέρουσες ευκαιρίες  

Παρότι είναι σημαντικό να κυνηγάτε ενεργά τις φιλοδοξίες σας, ο Jens εφιστά την προσοχή σας στους περισπασμούς. «Υπάρχουν τόσο πολλές επιλογές και οι σημερινοί φοιτητές μπορούν να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε θελήσουν. Αυτό είναι σπουδαίο πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, διότι έχεις πάρα πολλές δυνατότητες. Άρα, είναι σημαντικό να σκεφτείς πραγματικά τι θέλεις, ώστε να μη διασπαστεί η προσοχή σου».

Συνιστά να μη σας απασχολεί αυτό που νομίζετε ότι θα έπρεπε να κάνετε, αλλά να επιδιώκετε αυτό που σας συγκινεί πραγματικά. Πολλοί νέοι ενήλικες φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη: 74% των συμμετεχόντων σε έρευνα έδωσαν προτεραιότητα στην αίσθηση του σκοπού παρά στο ποσό της αμοιβής. Ο Jens παροτρύνει όσους τελειώνουν το σχολείο και το πανεπιστήμιο να ταξιδέψουν πριν βρουν δουλειά, αν αυτό επιθυμούν. Εναλλακτικά, να ρωτήσουν τους μάνατζερ και τους διευθυντές τους αν υπάρχουν ευκαιρίες αλλού, αντί να περιμένουν πότε θα βγει αγγελία για μια συγκεκριμένη θέση.

Ακόμη κι αν νιώθετε ότι έχετε κάνει ένα λάθος βήμα, δεν χάσατε τον χρόνο σας. «Φανταστείτε ότι αποφασίζετε να σπουδάσετε κάτι διαφορετικό ή ότι συνειδητοποιείτε πως η εταιρία στην οποία εργάζεστε δεν κάνει για εσάς. Σκεφτείτε τι διδάγματα αποκομίσατε και ποιες δεξιότητες αποκτήσατε, καθώς και πώς μπορείτε να τα εφαρμόσετε στην επόμενη κίνησή σας».

4. Δημιουργήστε νέες σχέσεις  

Με δεδομένο ότι 42% των ατόμων της γενιάς Ζ ελπίζουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση μια μέρα, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να εξετάσετε τρόπους στήριξης των επιχειρηματικών φιλοδοξιών σας. Ακόμη κι αν δεν οραματίζεστε τον εαυτό σας ως γενικό διευθυντή, ο Jens συνιστά να ζητάτε συμβουλές από ανθρώπους με περισσότερη πείρα. «Μπορεί να είναι επαγγελματικοί σύμβουλοι ή ακόμη και γονείς, συγγενείς ή οικογενειακοί φίλοι. Διαβάστε την πορεία ανθρώπων που έχουν επιτύχει σε κάτι που σας ενδιαφέρει και σκεφτείτε πώς μπορείτε να ωφεληθείτε από την πείρα των άλλων. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να κάνετε όλα τα λάθη εσείς· μπορείτε να μάθετε από τα λάθη των άλλων». 

Είτε θέλετε να βρείτε έναν μέντορα είτε έναν πιθανό επιχειρηματικό εταίρο, αναζητήστε ευκαιρίες γνωριμίας ανθρώπων, ενταχθείτε σε ομάδες συναφείς με τα αντικείμενα που σας αφορούν και δημιουργήστε σχέσεις με συναδέλφους και άλλα άτομα ενδιαφέροντος μέσω των μέσων επαγγελματικής δικτύωσης. 

Πέρα από το τέλειο προφίλ στο LinkedIn, πολλές ευκαιρίες προβολής των δεξιοτήτων σας προσφέρουν και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μην παραλείψετε να αναφέρετε στο βιογραφικό σας ότι αναζητάτε ευκαιρίες απασχόλησης ή απόκτησης επαγγελματικής πείρας και δημοσιεύστε περιεχόμενο που είναι σχετικό με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να εκφράσετε την επιθυμία ενασχόλησης με τον τομέα της φιλανθρωπίας χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετείχατε. Αν, πάλι, φιλοδοξείτε να ασχοληθείτε με την παρουσίαση εκπομπών ή τα θεάματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σειρά βίντεο στο YouTube ή στο TikTok. Τέλος, όσοι ενδιαφέρεστε για καλλιτεχνικά επαγγέλματα μπορείτε να κοινοποιείτε τις δημιουργίες σας στο Instagram. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πάντα ένα έτοιμο θέμα συζήτησης στις αιτήσεις και στις συνεντεύξεις σας και θα δείξετε πόση προσήλωση έχετε παρότι ακόμη δεν έχετε βρει την πρώτη σας δουλειά μετά το πανεπιστήμιο.