Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως 10% με την Ασφάλεια Σπιτιού | Generali

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%
με την Ασφάλεια Σπιτιού

Τι ισχύει, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται και πώς την εξασφαλίζεις

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα φορολογικό κίνητρο για να ασφαλίσεις την κατοικία σου. Παρακάτω μπορείς να βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις για το θέμα αλλά και να γνωρίσεις ποια είναι τα οφέλη της ασφάλισης κατοικίας συνολικά! Γιατί το σπίτι σου είναι τόσο μοναδικό όσο και οι στιγμές που ζεις καθημερινά σε αυτό.

Συχνές ερωτήσεις

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, (Ν. 5045/2023/ Άρθρο 44 (Μείωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων επί ασφαλισμένων οικοδομών – Προσθήκη παρ. 7Ζ στο άρθρο 3 του Ν. 4223/2013), προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) επί ασφαλισμένων κατοικιών. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα αποδοθεί στους ιδιοκτήτες από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους ιδιοκτήτες κατοικίας να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και υπολογίζεται από 15% έως 17%, με αποτέλεσμα το κόστος αποκατάστασης ζημιών να επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες. Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με ό, τι ισχύει στην Ελλάδα, όπου η ασφάλιση κατοικίας είναι προαιρετική, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία, η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική.

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι έως και 10%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο νόμο είναι αναλογική και μειώνεται εάν η διάρκεια ασφάλισης της κατοικίας είναι μικρότερη του 1 έτους.

Οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, για τις ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων είναι:

  • Ελάχιστη 3μηνη διάρκεια ασφάλισης τον προηγούμενο χρόνο.
  • Η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Λαμβάνονται υπόψη τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Για τον υπολογισμό της θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει ασφάλιση κτηρίου για σεισμόπυρκαγιά και πλημμύρα, σε εταιρεία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Tο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείς να το βρεις μέσω του myAADE, αφού συνδεθείς με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια επιλέγοντας Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά, μπορεί να σε καθοδηγήσει ο λογιστής σου.

Eάν επιθυμείς να έχεις ολοκληρωμένη κάλυψη, η οποία θα πληροί παράλληλα τις προϋποθέσεις για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, η Generali διαθέτει δύο προσεκτικά σχεδιασμένα προγράμματα, το Ηome On και το Home Style  από τα οποία μπορείς να επιλέξεις.

 

Επίσης, μπορούμε να σου προτείνουμε την πιο κατάλληλη ασφάλιση για εσένα, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κατοικίας σου και τον προϋπολογισμό σου. Μπορείς να πάρεις προσφορά εύκολα και γρήγορα εδώ.

Μάθε γιατί ο ασφαλισμένος βγαίνει σε κάθε περίπτωση κερδισμένος!

Πλεονεκτήματα & προνόμια ολοκληρωμένης ασφάλισης κατοικίας

Πλήρης κάλυψη για φυσικές καταστροφές & φυσικά φαινόμενα (Πλημμύρα, Σεισμό, Πυρκαγιά) & επιπλέον καλύψεις
Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, αναλογική της διάρκειας ασφάλισης
Ψηφιακά εργαλεία & καινοτόμες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου
Προσωπική εξυπηρέτηση & συνεχής συμβουλευτική απο εξειδικευμένο σύμβουλο
Πλήρης κάλυψη για φυσικές καταστροφές & φυσικά φαινόμενα (Πλημμύρα, Σεισμό, Πυρκαγιά) & επιπλέον καλύψεις
Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, αναλογική της διάρκειας ασφάλισης
Ψηφιακά εργαλεία & καινοτόμες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου
Προσωπική εξυπηρέτηση & συνεχής συμβουλευτική απο εξειδικευμένο σύμβουλο

Γιατί να ασφαλίσω την κατοικία μου;

Αρκεί η έκπτωση που μπορεί να δικαιούμαι στον ΕΝΦΙΑ;

 

Η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί τον πιο άμεσο και ολοκληρωμένο τρόπο προστασίας του πολύτιμου περιουσιακού σου στοιχείου που είναι η κατοικία σου. Το εύρος των καλύψεων που περιλαμβάνεται σε ένα τυπικό ασφαλιστήριο κατοικίας είναι τόσο μεγάλο που σε καλύπτει όχι μόνο για φυσικές καταστροφές αλλά και για ζημιές μεγαλύτερης συχνότητας όπως είναι η διαρροή σωληνώσεων, η κλοπή, το βραχυκύκλωμα ακόμη και γεγονότα και ζημιές που μπορεί να συμβούν τυχαία σε εσένα ή τρίτους.

 

Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να ασφαλίσεις έναντι ζημιών εκτός από το κτήριο και:

 

  • το περιεχόμενο της κατοικίας σου, δηλαδή τα περιουσιακά και προσωπικά στοιχεία, τον εξοπλισμό και τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και
  • τους βοηθητικούς χώρους, δηλαδή την αποθήκη, ΒΒQ, γκαράζ, πέργκολες/ κιόσκια κ.λπ.

Σκέψου λοιπόν, ότι με τις επιλογές που σου παρέχει η Generali μπορείς να προστατεύσεις μέσω της ασφάλισης από κάθε ενδεχόμενο, μία επένδυση που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας κόστη αποκατάστασης ζημιών πολλαπλάσιας αξίας.

346

Eίναι ακριβή η ασφάλιση κατοικίας;

Πόσο με συμφέρει;

 

Η ασφάλιση κατοικίας είναι μία απόλυτα συμφέρουσα επιλογή. Αρκεί να σκεφτείς μόνο ότι το μέσο κόστος αποκατάστασης μίας από τις πιο συχνές ζημιές στις κατοικίες, όπως είναι η διαρροή σωληνώσεων ανέρχεται στα €1,500. Τα χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσεις για την αποκατάστασή της ατομικά είναι έως και 8 φορές πάνω από το κόστος ασφάλιση κατοικίας. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία, το μέσο κόστος αποκατάστασης μίας ζημιάς, λόγω φυσικών φαινομένων, υπολογίζεται στα €4.800. Ποσό που είναι έως και 25 φορές περισσότερο από όσο κοστίζει το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο για το κτήριο.

 

Επίσης, αξίζει να γνωρίζεις ότι αν διαθέτεις ασφάλιση κατοικίας, σε περίπτωση ζημιάς ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός για την αποκατάστασή της και την άμεση αποζημίωσή της, ώστε να κερδίσεις όχι μόνο χρήματα, αλλά και χρόνο ώστε να επανέλθεις στους φυσιολογικούς ρυθμούς και να απολαμβάνεις τη ζεστασιά της οικίας σου. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η ευελιξία να παραμετροποιήσεις την ασφάλισή σου, φέρνοντάς την στα μέτρα σου. Ένας από τους εξειδικευμένους ασφαλιστικούς συμβούλους της Generali είναι στη διάθεσή σου για να σου δώσει διευκρινίσεις και να απαντήσει στα ερωτήματά σου.

 

Γνώριζες ότι…

 

  • Το κόστος της ασφάλισης κατοικίας σου μπορεί να συγκριθεί με το κόστος όσο 2 delivery τον μήνα!
  • Eνώ είναι έως και 50% μικρότερο από όσο σας κοστίζει ένας καφές την ημέρα!

Το παράδειγμα αφορά σε ενδεικτική ασφάλιση για κατοικία με τα εξής χαρακτηριστικά: Διαμέρισμα 100τμ , στην Αθήνα, κατασκευής 2008 με ασφαλισμένο κεφάλαιο €120.000. Περιεχόμενο με ασφαλισμένο κεφάλαιο €30.000,00, με την προαιρετική κάλυψη του σεισμού σε κτίριο και περιεχόμενο.

346

Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου έτσι κι αλλιώς;

Mε βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, δε δικαιούμαι έκπτωση ΕΝΦΙΑ (π.χ. έχει παρέλθει το τρίμηνο ελάχιστης διάρκειας).

 

Θυμήσου ότι μπορείς να διασφαλίσεις  την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα (2025), αρκεί να έχεις ασφαλισμένη την κατοικία σου από 3 έως 12 μήνες εντός του 2024. Επίσης, η ασφάλισή σου και η κάλυψη που σου παρέχει παραμένει ενεργή καθόλη τη διάρκεια της και σε προστατεύει έναντι ζημιών, ανεξάρτητα από την απόδοση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Έτσι λοιπόν, όντας ασφαλισμένος, είσαι σε κάθε περίπτωση κερδισμένος και μπορείς να εξοικονομήσεις κόστη, που υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσοστό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

346
0

Το σκέφτεσαι ακόμα για την ασφάλισή του σπιτιού σου;

Στην Generali προσφέρουμε ολοκληρωμένα προγράμματα κατοικίας με καλύψεις για κάθε ενδεχόμενο σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος.

Συμβουλές & Ιδέες για να χαίρεσαι το σπίτι σου ό,τι κι αν συμβεί!

Ασφάλιση Κατοικίας για κάθε ενδεχόμενο: Όσα αξίζει να γνωρίζετε για την κάλυψη της Αστικής Ευθύνης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όνομα*

Παρακαλώ συμπλήρωσε το όνομά σου

Επώνυμο*

Παρακαλώ συμπλήρωσε το επώνυμό σου

Έχεις ήδη ασφαλιστήριο με την Generali;*

Παρακαλώ επίλεξε

Τηλέφωνο*

Παρακαλώ συμπλήρωσε το κινητό σουΤο κινητό πρέπει να είναι της μορφής 69...

TK*

Συμπλήρωσε το Τ.Κ. σουΛάθος ταχυδρομικός κώδικας.

ΑΦΜ*

Συμπλήρωσε το Α.Φ.Μ. σουΟ αριθμός ΦΠΑ δεν είναι έγκυρος