Εξοικονόμηση καυσίμων: Χρήσιμα tips & συμβουλές | Generali
LIFE IN MOTION

Εξοικονόμηση καυσίμων: Χρήσιμα tips & συμβουλές

12.05.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με τις τιμές καυσίμων σε συνεχόμενη ανοδική πορεία, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το μηνιαίο κόστος του βενζινάδικου.

Ο τρόπος οδήγησης έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση καυσίμου, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη φθορά των μερών του αυτοκινήτου. Χάρη στην τεχνολογία, έχει καταστεί εφικτή η μείωση της ρύπανσης και κατανάλωσης καυσίμων κατά πολύ, ώστε πλέον ορισμένα μοντέλα να καταναλώνουν λιγότερα από 3 λίτρα καυσίμου ανά 100 km. Ό,τι αυτοκίνητο κι αν έχετε, μπορείτε και εσείς να απωφεληθείτε από τις παρακάτω συμβουλές για να εξοικονομήσετε καύσιμο κατά την οδήγηση για το καλό του πλανήτη και της τσέπης σας. Ας ξεκινήσουμε!

Οικονομική οδήγηση, γίνεται;

Η οικονομική οδήγηση είναι ένας τρόπος βελτιστοποίησης του τρόπου οδήγησης με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κατανάλωσης καυσίμου. Παράλληλα, τα ταξίδια μας γίνονται πιο ευχάριστα, ενώ το όχημά μας επιτυγχάνει βέλτιστες επιδόσεις χάρη σε απλές, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές, τεχνικές. Βέβαια, δεν κάνει όλη τη δουλειά η τεχνολογία! Η οικονομική οδήγηση προϋποθέτει την ενημέρωση του οδηγού στο θέμα της οδικής ασφάλειας, τεχνογνωσία και καλές συνήθειες. Δεν χρειάζεται να γεμίζετε το όχημα με έξυπνες συσκευές ούτε να αποκτήσετε το πιο καινούργιο μοντέλο. Όλοι μπορούν να οδηγούν οικονομικά!

Greece-fuel-1.jpeg

Συμβουλές και τεχνικές για την εξοικονόμηση καυσίμων

Μερικές συμβουλές για να εξοικονομείτε καύσιμα και να ταξιδεύετε με ασφάλεια είναι:

1. Ξεκινήστε το όχημα σωστά

Η οικονομική οδήγηση ξεκινά από τη στιγμή που βάζετε μπρος το αυτοκίνητο. Το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει να πατάτε γκάζι όταν ανάβετε τη μηχανή. Αν έχετε όχημα με πετρελαιοκινητήρα, συνιστάται να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα, ώσπου να λιπανθούν όλα τα μέρη του κινητήρα. Αν έχετε όχημα με βενζινοκινητήρα, δεν χρειάζεται να περιμένετε πριν ξεκινήσετε.

2. Βάλτε πρώτη μόνο για την εκκίνηση

Θυμηθείτε να βάζετε πρώτη ταχύτητα μόνο όταν ξεκινάτε. Συνιστάται να περνάτε στη δευτέρα το συντομότερο δυνατόν, για να επιτυγχάνετε καλύτερες επιδόσεις από τον κινητήρα και να αποφεύγετε τη σπατάλη καυσίμου. Γενικά, καλό είναι να βάζετε τη δευτέρα μετά από 3 δευτερόλεπτα ή αφού διανύσετε 6 μέτρα.

3. Χρησιμοποιείτε τις μεγάλες ταχύτητες

Τα αυτοκίνητα πάντα κινούνται πιο αποδοτικά όταν επιλέγετε μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Χρησιμοποιείτε τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, για να μειώνετε τις περιστροφές του κινητήρα και να εξοικονομείτε καύσιμο κατά το ταξίδι.

4. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές ταχύτητας 

Το σημαντικότερο κατά την πορεία με το αυτοκίνητο είναι να προσπαθείτε να οδηγείτε ομαλά. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μη φρενάρετε απότομα ούτε να επιταχύνετε απότομα, για να αποφεύγετε τις αχρείαστες αλλαγές ταχύτητας. Προσπαθήστε να προβλέπετε τα πιθανά εμπόδια στον δρόμο και να τηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα άλλα οχήματα. Αν αυξήσετε την ταχύτητα ακόμη και κατά 20%, μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά 44%. Αυτό να θυμάστε, όποτε ετοιμάζεστε να σανιδώσετε το γκάζι!

5. Φρένο κινητήρα

Γνωρίζατε πως, όταν κατεβάζετε ταχύτητα, ο κινητήρας αρχίζει να επιβραδύνει το όχημα; Για να αποφύγετε τη φθορά των φρένων, αξιοποιήστε το φρένο του κινητήρα όταν μειώνετε ταχύτητα. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν προσεγγίζετε κυκλικό κόμβο ή κόκκινο φανάρι.

6. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ετοιμαστείτε για φρενάρισμα!

Προνοήστε για πιθανούς κινδύνους έχοντας το πόδι πάνω από τον ποδομοχλό του φρένου όποτε δεν γνωρίζετε σίγουρα τι θα συναντήσετε μπροστά σας. Επίσης, θυμηθείτε να τηρείτε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Έτσι, όχι μόνο θα εξοικονομείτε καύσιμα και θα μειώνετε τις εκπομπές CO2, αλλά επίσης θα αυξάνετε την ασφάλεια τη δική σας και των άλλων.

7. Μετριάστε την ταχύτητα

Ακόμη και κατά την προσπέραση, είναι σημαντικό να οδηγείτε αμυντικά. Πριν προχωρήσετε, σκεφτείτε πόσο χρόνο θα γλιτώσετε. Αν πάτε μία ή δύο θέσεις πιο μπροστά, δεν θα φτάσετε νωρίτερα στον προορισμό σας, παρά μόνο θα αυξήσετε την κατανάλωση καυσίμου. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να προσπεράσετε, είναι σημαντικό να μην εμποδίσετε τα άλλα οχήματα με κανέναν τρόπο.

8. Αποφεύγετε τη νεκρά όταν είστε σε κίνηση!

Άλλη πρακτική συμβουλή που θα σας βοηθήσει να οδηγείτε οικονομικά είναι να μη βάζετε νεκρά όταν οδηγείτε σε κατήφορο. Ίσως είναι βολικό, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Επίσης, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, οπότε πάντα να οδηγείτε έχοντας «κουμπώσει» ταχύτητα.

9. Σβήστε τον κινητήρα μόλις σταματήσετε

Η οικονομική οδήγηση ισχύει και όταν σταματάτε το όχημά σας. Όποτε πρόκειται να παραμείνετε σε ακινησία για περισσότερα από 60 δευτερόλεπτα, σβήστε τον κινητήρα! Αν και ο κινητήρας ενός ακίνητου οχήματος λειτουργεί στο ρελαντί, άρα χρησιμοποιεί λιγότερο καύσιμο, η οικονομία θα είναι μεγαλύτερη με τον κινητήρα σβηστό.

Greece-fuel-2.jpeg

Παράγοντες αύξησης της κατανάλωσης καυσίμου

Εκτός από την οικονομική οδήγηση, υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου. Δείτε ποιοι είναι και πώς να τους αποφύγετε!

Η κακή συντήρηση επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου περισσότερο από όσο νομίζετε, ιδίως όσο αφορά μικρά ελαττώματα του κινητήρα ή ζημιές στο αμάξωμα που μπορούν να μειώσουν την αεροδυναμική του οχήματος. Κάποιες φορές, ένα ανεπαίσθητο ελάττωμα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου χωρίς να το αντιληφθείτε. Επομένως, αξίζει να επισκέπτεστε το συνεργείο τακτικά. Δεν χρειάζεται να κάνετε πλήρες σέρβις, αρκεί να ελέγχει το όχημά σας ένας επαγγελματίας. Τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου της Generali διαθέτουν ένα δίκτυο εξουσιοδοτημένων συνεργείων που προσφέρουν τέτοιους ελέγχους.

Motor

Πέρα από αυτό, καλό είναι να λάβετε υπόψη τα παρακάτω για να καταναλώνετε λιγότερα καύσιμα: 

  • Αντικαταστήστε τα μπουζί, τα φίλτρα αέρα και τα φίλτρα καυσίμου, ώστε ο κινητήρας να λειτουργεί καλύτερα. 
  • Ελέγξτε τη φθορά και την πίεση των ελαστικών. Αν η πίεση των ελαστικών είναι μικρότερη από τη συνιστώμενη, το όχημα καταπονείται περισσότερο και καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.
  • Μοιράστε το φορτίο ομοιόμορφα. Αν μεταφέρετε πολλές αποσκευές, εξετάστε την κατανομή τους. Αν το περισσότερο βάρος είναι συγκεντρωμένο στο ίδιο σημείο, η κατανάλωση καυσίμου θα είναι αυξημένη.
  • Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας καύσιμα. Παραδόξως, ορισμένα φθηνά καύσιμα τελικά αποβαίνουν πιο ακριβά μακροπρόθεσμα. Η σύνθεσή τους εμποδίζει τη βέλτιστη λειτουργία του κινητήρα, άρα καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.
  • Κλείστε τα παράθυρα. Αν οδηγείτε με ταχύτητα άνω των 80 km/h, συνιστάται να έχετε τα παράθυρα κλειστά και να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό. Όταν τα ανοίγετε, μειώνεται η αεροδυναμική του οχήματος, άρα αυξάνει η κατανάλωση καυσίμου.
  • Αφαιρέστε τις σχάρες οροφής. Ακόμη και χωρίς φορτίο, οι σχάρες οροφής επηρεάζουν την κατανάλωση. Αν δεν τις χρησιμοποιείτε, συνιστάται να τις αφαιρείτε.

Οφέλη της οικονομικής οδήγησης

  • Εξοικονόμηση καυσίμου. Με τις τεχνικές οικονομικής οδήγησης μπορείτε να επιτύχετε εξοικονόμηση καυσίμου 10%–25%. Με άλλα λόγια, σε κάθε γέμισμα μπορείτε να εξοικονομείτε έως 20 με 25 ευρώ.
  • Μείωση ρύπανσης. Αυτό είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της οικονομικής οδήγησης. Με τις τεχνικές οικονομικής οδήγησης μπορείτε να μειώνετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το όχημά σας κατά 15%.
  • Πιο άνετες διαδρομές. Η οικονομική οδήγηση αποφεύγει το ξαφνικό φρενάρισμα, τις απότομες επιταχύνσεις και αλλαγές κατεύθυνσης. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της ηχορύπανσης, αλλά και την τόνωση της διάθεσής σας! Οδηγώντας οικονομικά, μπορείτε να μειώσετε το οδηγικό στρες, ακόμη και όταν έχετε κολλήσει στην κίνηση.
  • Ασφαλέστερη οδήγηση. Η οικονομική οδήγηση σχετίζεται με την αμυντική οδήγηση, δηλαδή την οδήγηση με τρόπο που προνοεί για πιθανούς κινδύνους, ώστε να αποφεύγονται πιο αποτελεσματικά. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας, το έγκαιρο φρενάρισμα και η διατήρηση σταθερής ταχύτητας όσο περισσότερο γίνεται, σας βοηθούν να οδηγείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια.   
  • Μεγαλύτερη ζωή οχήματος. Ακολουθώντας μερικές συμβουλές, μπορείτε να κρατήσετε το όχημά σας σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό. Με μικρές, καθημερινές ενέργειες μπορείτε να φροντίζετε ώστε τα μέρη του οχήματος –όπως τα αμορτισέρ, ο κινητήρας και τα φρένα– να μην καταπονούνται υπερβολικά.