Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10% με την Ασφάλεια Σπιτιού

Τι ισχύει, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται και πώς την εξασφαλίζετε

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα φορολογικό κίνητρο για ασφαλίσετε την κατοικία σας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις για το θέμα αλλά και να γνωρίσετε ποια είναι τα οφέλη της ασφάλισης κατοικίας συνολικά! Γιατί το σπίτι σας είναι τόσο μοναδικό όσο και οι στιγμές που ζείτε καθημερινά σε αυτό.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς συνδέεται η ιδιωτική ασφάλιση κατοικίας με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, (Ν. 5045/2023/ Άρθρο 44 (Μείωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων επί ασφαλισμένων οικοδομών – Προσθήκη παρ. 7Ζ στο άρθρο 3 του Ν. 4223/2013), προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) επί ασφαλισμένων κατοικιών. Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα αποδοθεί στους ιδιοκτήτες από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 

Η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους ιδιοκτήτες κατοικίας να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και υπολογίζεται από 15% έως 17%, με αποτέλεσμα το κόστος αποκατάστασης ζημιών να επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες. Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με ό, τι ισχύει στην Ελλάδα, όπου η ασφάλιση κατοικίας είναι προαιρετική, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία, η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική.

Σε τι ποσοστό ανέρχεται η έκπτωση που μπορεί να δικαιούμαι στον ΕΝΦΙΑ;

Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι έως και 10%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο νόμο είναι αναλογική και μειώνεται εάν η διάρκεια ασφάλισης της κατοικίας είναι μικρότερη του 1 έτους.

Τι είδους ασφάλιση πρέπει να έχω για να δικαιούμαι έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, για τις ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων είναι:

  • Ελάχιστη 3μηνη διάρκεια ασφάλισης τον προηγούμενο χρόνο.
  • Η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Λαμβάνονται υπόψη τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Για τον υπολογισμό της θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει ασφάλιση κτηρίου για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, σε εταιρεία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πώς βρίσκω τον ΕΝΦΙΑ;

Tο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορείτε να το βρείτε μέσω του myAADE, αφού συνδεθείτε με του κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια επιλέγοντας Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά, μπορεί να σας καθοδηγήσει ο λογιστής σας.

Δε διαθέτω ασφάλιση κατοικίας/ η ασφάλισή μου δεν καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Πώς μπορώ να βρω την κατάλληλη ασφάλιση;

Eάν επιθυμείτε να έχετε ολοκληρωμένη κάλυψη, η οποία θα πληροί παράλληλα τις προϋποθέσεις για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, η Generali διαθέτει δύο προσεκτικά σχεδιασμένα προγράμματα, το Ηome On και το Home Style  από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε.

 

Επίσης, μπορούμε να σας προτείνουμε την πιο κατάλληλη ασφάλιση για εσάς, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κατοικίας σας και τον προϋπολογισμό σας. Μπορείτε να πάρετε προσφορά εύκολα και γρήγορα εδώ.

Μάθετε γιατί ο ασφαλισμένος βγαίνει σε κάθε περίπτωση κερδισμένος!

Πλεονεκτήματα & προνόμια ολοκληρωμένης ασφάλισης κατοικίας

Πλήρης κάλυψη για φυσικές καταστροφές & φυσικά φαινόμενα (Πλημμύρα, Σεισμό, Πυρκαγιά) & επιπλέον καλύψεις
Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, αναλογική της διάρκειας ασφάλισης
Ψηφιακά εργαλεία & καινοτόμες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά σας
 Προσωπική εξυπηρέτηση & συνεχής συμβουλευτική απο εξειδικευμένο σύμβουλο
Πλήρης κάλυψη για φυσικές καταστροφές & φυσικά φαινόμενα (Πλημμύρα, Σεισμό, Πυρκαγιά) & επιπλέον καλύψεις
Έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, αναλογική της διάρκειας ασφάλισης
Ψηφιακά εργαλεία & καινοτόμες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά σας
 Προσωπική εξυπηρέτηση & συνεχής συμβουλευτική απο εξειδικευμένο σύμβουλο

Γιατί να ασφαλίσω την κατοικία μου;

Αρκεί η έκπτωση που μπορεί να δικαιούμαι στον ΕΝΦΙΑ;

Η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί τον πιο άμεσο και ολοκληρωμένο τρόπο προστασίας του πολύτιμου περιουσιακού σας στοιχείου που είναι η κατοικία σας. Το εύρος των καλύψεων που περιλαμβάνεται σε ένα τυπικό ασφαλιστήριο κατοικίας είναι τόσο μεγάλο που σας καλύπτει όχι μόνο για φυσικές καταστροφές αλλά και για ζημιές μεγαλύτερης συχνότητας όπως είναι η διαρροή σωληνώσεων, η κλοπή, το βραχυκύκλωμα ακόμη και γεγονότα και ζημιές που μπορεί να συμβούν τυχαία σε εσάς ή τρίτους.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ασφαλίσετε έναντι ζημιών εκτός από το κτήριο και:

  • το περιεχόμενο της κατοικίας σας, δηλαδή τα περιουσιακά και προσωπικά στοιχεία, τον εξοπλισμό και τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και
  • τους βοηθητικούς χώρους, δηλαδή την αποθήκη, ΒΒQ, γκαράζ, πέργκολες/ κιόσκια κ.λπ.

Σκεφτείτε λοιπόν, ότι με τις επιλογές που σας παρέχει η Generali μπορείτε να προστατεύσετε μέσω της ασφάλισης από κάθε ενδεχόμενο, μία επένδυση που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας κόστη αποκατάστασης ζημιών πολλαπλάσιας αξίας.

Eίναι ακριβή η ασφάλιση κατοικίας;

Πόσο με συμφέρει;

Η ασφάλιση κατοικίας είναι μία απόλυτα συμφέρουσα επιλογή. Αρκεί να σκεφτείτε μόνο ότι το μέσο κόστος αποκατάστασης μίας από τις πιο συχνές ζημιές στις κατοικίες, όπως είναι η διαρροή σωληνώσεων ανέρχεται στα €1,500. Τα χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσετε για την αποκατάστασή της ατομικά είναι έως και 8 φορές πάνω από το κόστος ασφάλιση κατοικίας. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία, το μέσο κόστος αποκατάστασης μίας ζημιάς, λόγω φυσικών φαινομένων, υπολογίζεται στα €4.800. Ποσό που είναι έως και 25 φορές περισσότερο από όσο κοστίζει το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο για το κτήριο.

Επίσης, αξίζει να γνωρίζετε ότι αν διαθέτετε ασφάλιση κατοικίας, σε περίπτωση ζημιάς ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός για την αποκατάστασή της και την άμεση αποζημίωσή της, ώστε να κερδίσετε όχι μόνο χρήματα, αλλά και χρόνο ώστε να επανέλθετε στους φυσιολογικούς ρυθμούς και να απολαμβάνετε τη ζεστασιά της οικίας σας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η ευελιξία να παραμετροποιήσετε την ασφάλισή σας, φέρνοντάς την στα μέτρα σας. Ένας από τους εξειδικευμένους ασφαλιστικούς συμβούλους της Generali είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσει διευκρινίσεις και να απαντήσει στα ερωτήματά σας. Γνωρίζατε ότι…

  • Το κόστος της ασφάλισης κατοικίας σας μπορεί να συγκριθεί με το κόστος όσο 2 delivery τον μήνα!
  • Eνώ είναι έως και 50% μικρότερο από όσο σας κοστίζει ένας καφές την ημέρα!

Το παράδειγμα αφορά σε ενδεικτική ασφάλιση για κατοικία με τα εξής χαρακτηριστικά: Διαμέρισμα 100τμ , στην Αθήνα, κατασκευής 2008 με ασφαλισμένο κεφάλαιο €120.000. Περιεχόμενο με ασφαλισμένο κεφάλαιο €30.000,00, με την προαιρετική κάλυψη του σεισμού σε κτίριο και περιεχόμενο.

Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου έτσι κι αλλιώς;

Mε βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, δε δικαιούμαι έκπτωση ΕΝΦΙΑ (π.χ. έχει παρέλθει το τρίμηνο ελάχιστης διάρκειας).

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να διασφαλίσετε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα (2025), αρκεί να έχετε ασφαλισμένη την κατοικία σας από 3 έως 12 μήνες εντός του 2024. Επίσης, η ασφάλισή σας και η κάλυψη που σας παρέχει παραμένει ενεργή καθόλη τη διάρκεια της και σας προστατεύει έναντι ζημιών, ανεξάρτητα από την απόδοση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Έτσι λοιπόν, όντας ασφαλισμένος, είστε σε κάθε περίπτωση κερδισμένος και μπορείτε να εξοικονομήσετε κόστη, που υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσοστό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ.

Έκπτωση έως και 20% στα ασφάλιστρά σας!

Το σκέφτεστε ακόμα για την ασφάλιση του σπιτιού σας; Στην Generali προσφέρουμε ολοκληρωμένα προγράμματα κατοικίας με καλύψεις για κάθε ενδεχόμενο.

Συμβουλές & Ιδέες για να χαίρεστε το σπίτι σας ό,τι κι αν συμβεί!

Ρωτήστε μας για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και την ασφάλιση του σπιτιού σας

Παρακαλώ συμπλήρωσε
το όνομά σου
Παρακαλώ συμπλήρωσε
το επώνυμό σου
Παρακαλώ επίλεξε
1/2
Παρακαλώ επιβεβαίωσε
το email σου
Το email που έχετε εισάγει δεν είναι το ίδιοΗ διεύθυνση email δεν είναι σωστή
Παρακαλώ συμπλήρωσε
το κινητό σου
Το κινητό πρέπει να
είναι της μορφής 69...
Παρακαλώ συμπλήρωσε
το Τ.Κ. σου
Λάθος ταχυδρομικός
κώδικας.
Ο Τ.Κ. πρέπει
να έχει 5 ψηφία
Παρακαλώ συμπλήρωσε
το Α.Φ.Μ σου
Ο αριθμός ΦΠΑ
δεν είναι έγκυρος
The VAT number must have 9 digits