Καθημερινές συνήθειες για αύξηση της παραγωγικότητας | Generali
BUSINESS WISE

Καθημερινές συνήθειες για αύξηση της παραγωγικότητας

14.02.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας είναι σημαντική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, με έρευνες να σημειώνουν ότι σημασία έχει το πώς δουλεύετε, όχι το πόσο δουλεύετε. Και φυσικά, η παραγωγικότητα δεν αφορά μόνο τον τρόπο που εργάζεστε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δομείτε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας.

Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας στην εργασία σας; Είναι απλούστερες από ό, τι νομίζετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς!

7:00 π.μ.: Είναι απαραίτητο να κοιμάστε 7-9 ώρες ώστε να ξεκινάτε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια. Για να ξυπνήσετε στο καλύτερο σημείο του κύκλου του ύπνου σας μπορείτε να αξιοποιήσετε μία εφαρμογή όπως το “Sleep Cycle”, η οποία αναλύει τον τρόπο που κοιμάστε και σας ξυπνάει την καλύτερη δυνατή στιγμή. Ξαπλώστε νωρίς για να εξασφαλίσετε αρκετές ώρες ύπνου και σταματήστε να χρησιμοποιείτε συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.

7.30 π.μ.: Καταναλώστε ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό και προσπαθήστε να ενσωματώσετε μία συνεδρία 20 λεπτών άσκησης στην πρωινή σας ρουτίνα. Όχι μόνο θα ενισχύσει τις ενδορφίνες και το μεταβολισμό σας, αλλά θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τη σωστή διάθεση για να κατακτήσετε τους στόχους σας, καθώς θα έχετε ήδη ολοκληρώσει δύο από αυτούς, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία σας.

8.30 π.μ.: Κατά τη διάρκεια της μετακίνησής σας, γιατί να μην αξιοποιήσετε αυτό το χρόνο για να ακούσετε podcasts παραγωγικότητας όπως το “The Productivity Pro” ή το “The Brain Hacking Academy” ή να ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα στον τομέα σας;

9:00 π.μ.: Όταν φτάσετε στην εργασία σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ό,τι παρεμβάσεις μπορείτε ώστε να βελτιστοποιήσετε τις συνθήκες για μια όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και παραγωγική εργασία. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως ένα καθαρό γραφείο μέχρι τη σωστή θερμοκρασία και φωτισμό.

10:00 π.μ.: Κάντε μία λίστα με τους στόχους σας για την ημέρα, δίνοντας προτεραιότητα σε επείγουσες και σημαντικές εργασίες. Σπάστε την κάθε δουλειά σε μικρότερα κομμάτια τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν σε 30 λεπτά ή λιγότερο με σύντομα διαλλείματα μεταξύ τους (μέχρι 5 λεπτά).  Για να είναι η λίστα σας προσβάσιμη από παντού – και να προστατεύετε και το περιβάλλον – χρησιμοποιήστε κάποια ψηφιακή εφαρμογή όπως το “Trello” ή το “To Do List”.  Μην ξεχάσετε να προγραμματίσετε και μεγαλύτερα διαλλείματα για να χαλαρώσετε ή/και να φάτε το μεσημεριανό σας, αντί να δημιουργήσετε ένα γεμάτο πρόγραμμα που δεν θα είναι ρεαλιστικά βιώσιμο.

11:00 π.μ.: Αν νιώθετε ότι η προσοχή σας αποσπάτε συχνά πχ. από τα social media, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις ή εγκαταστήστε μια εφαρμογή αποκλεισμού στο τηλέφωνό σας, για να περιορίσετε την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους ή εφαρμογές για ένα ορισμένο διάστημα. Ακόμη και πράγματα που σχετίζονται με τη δουλειά σας όπως το email ή το Slack, μπορούν πραγματικά να διαταράξουν τη ροή της εργασίας σας. Γι’ αυτό συζητήστε με την ομάδα σας και επιλέξτε το καλύτερο κανάλι επικοινωνίας, ώστε να μη χρειάζεται να τα ελέγχετε κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε την επικοινωνία σας σε ένα μόνο μέσο, αλλά ότι το κάθε μέσο θα μπορούσε να έχει διαφορετικούς ρόλους. Για παράδειγμα να σας στέλνουν email για πράγματα που δεν επείγουν ώστε να τα ελέγχετε 1-2 φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε το Slack για πράγματα που απαιτούν άμεση προσοχή.

1:00 μ.μ.: Ένα μικρό διάλλειμα 20-30 λεπτών κάθε λίγες ώρες και ένα καλό μεσημεριανό διάλειμμα μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να επιστρέψετε ανανεωμένοι. Εκτός από τα οφέλη που θα έχετε με το να τρώτε ένα ισορροπημένο μεσημεριανό γεύμα μακριά από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιείστε αυτά τα διαλλείματα για να πάρετε φρέσκο αέρα και να περάσετε λίγα λεπτά μακριά από το γραφείο, πηγαίνοντας για έναν μικρό περίπατο ή μιλώντας με συναδέλφους.

3:00 μ.μ.: Καταπολεμήστε την απογευματινή κούραση ακούγοντας κλασσική μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα ενισχύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα (γνωστή ως το “Mozart Effect”). Εναλλακτικά κάντε μια λίστα τραγουδιών με upbeat και χαρούμενο ρυθμό που μπορείτε να ακούτε το απόγευμα για να ολοκληρώσετε τις τελευταίες εργασίες της ημέρας.

5:00 μ.μ.: Τελειώστε την ημέρα σας, ανατρέχοντας στη λίστα που κάνατε το πρωί, σημειώνοντας τις εργασίες που έχετε ολοκληρώσει και μεταφέροντας εκείνες που έχετε σε εκκρεμότητα στην αυριανή λίστα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναλογιστείτε τα επιτεύγματά και τις επιτυχίες σας, ενώ παράλληλα εξετάζετε τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητάς σας για την επόμενη μέρα.

6:00 μ.μ.: Αφήστε το γραφείο με αρκετό χρόνο για να απολαύσετε ένα βράδυ μακριά από την εργασία σας και εάν είναι δυνατόν, μην ελέγχετε τα email σας μέχρι το επόμενο πρωί για να αφήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και να αποσυμπιεστεί σωστά πριν από μια άλλη πολυάσχολη, παραγωγική μέρα!