Εργασιακό άγχος: Tips για την αντιμετώπισή του | Generali
BUSINESS WISE

Εργασιακό άγχος: Tips για την αντιμετώπισή του

03.05.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το εργασιακό στρες δεν είναι αστείο πράγμα. Αφήστε που κάνει και κακό στην ίδια την επιχείρηση. Οι αγχωμένοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιθανότερο να μην αισθάνονται την ίδια δέσμευση προς την εταιρεία, να είναι λιγότερο παραγωγικοί και να αρρωσταίνουν συχνότερα από τους ήρεμους συναδέρφους τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνετε είτε εσείς είτε η εταιρεία σας ώστε να είστε και πιο ευχαριστημένοι και πιο παραγωγικοί!

1. Θέστε ξεκάθαρους στόχους

Οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί όταν ξέρουν ακριβώς προς ποια κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουν. Έλλειψη ξεκάθαρων στόχων μπορεί να προκαλέσει άγχος σχετικά με το ρόλο και τις ευθύνες του καθενός και κατ’ επέκταση να σας κάνει να νιώθετε πολύ πιο στρεσαρισμένους.

2. Μάθετε να ακούτε (και να μιλάτε)

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια επιχείρηση να ενθαρρύνει τους ανθρώπους της να μιλούν εάν αισθάνονται πως είναι υπερφορτωμένοι και φυσικά να ακούει τα όσα έχουν να πουν.

3. Αξιολογήστε τα εποικοδομητικά οφέλη της ξεκούρασης

Πολλοί από εμάς ενδεχομένως να πιστεύουμε ότι το να εργαζόμαστε ασταμάτητα αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά υπάρχει πάντα ένα σημείο το οποίο εάν το υπερβούμε η απόδοσή μας θα αρχίσει να πέφτει.

4. Γίνετε ευαγγελιστής του mono-tasking

Το multitasking είναι ένας ακόμα μύθος που σχετίζεται με την παραγωγικότητα και επίσης τυγχάνει να είναι πολύ αγχωτικό. Ο συνεχής έλεγχος των emails μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, οπότε σκεφτείτε (εάν η φύση της δουλειάς σας σας το επιτρέπει) να ελέγχετε τα emails σας συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

5. Μην ανταλλάσετε email πέραν του ωραρίου εργασίας

Είναι αδύνατο να ξεκουραστεί κανείς εάν το μυαλό του είναι συνεχώς απασχολημένο με θέματα δουλειάς.

6. Εστιάστε στα αποτελέσματα και όχι στις ώρες εργασίας

Η τήρηση αυστηρού ωραρίου μπορεί να δημιουργεί άγχος στους εργαζομένους σε περιπτώση που χρειάζεται να φύγουν λίγο νωρίτερα ή να έρθουν στο γραφείο λίγο αργότερα. Μια σχετική ευελιξία συμβάλλει στη δημιουργία της αίσθησης εμπιστοσύνης η οποία με τη σειρά της καλλιεργεί το αίσθημα δέσμευσης και απαλύνει το στρες.

7. Ανακαινίστε τα γραφεία σας

Η ανεπαρκής διακόσμηση και ο έντονος φωτισμός δε βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του στρες. Αν δεν μπορείτε να επέμβετε στη γενικότερη διακόσμηση του χώρου, τοποθετήστε στα γραφεία σας φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων ή εικόνες που μπορεί να σας χαλαρώσουν.

8. Ενθαρρύνετε τις συναντήσεις εκτός γραφείου

Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει λίγη γυμναστική, ο φρέσκος αέρας και η αλλαγή παραστάσεων.

9.Διαλογιστείτε

Ο τακτικός διαλογισμός έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Μπορείτε να τον εντάξετε μέσα στην ημέρα σας έστω και για λίγα μόνο λεπτά. Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.

10. Γίνετε το παράδειγμα

Εάν κάνετε πράξη τα παραπάνω, μπορεί τα γίνετε το θετικό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Στο κάτω-κάτω η υιοθέτηση των παραπάνω συνηθειών θα σας κάνει να νιώθετε λιγότερο αγχωμένοι και αυτό είναι πάντα καλό!

Ασφαλιστικό Tip: Η ήρεμη καθημερινότητα και ο τακτικός ιατρικός έλεγχος μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα ζωής. Δείτε τα προγράμματα υγείας της Generali και προσέξτε τον εαυτό σας!