Αύξηση των εσόδων σας δημιουργώντας παθητικό εισόδημα | Generali
BUSINESS WISE

Αύξηση των εσόδων σας δημιουργώντας παθητικό εισόδημα

05.08.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Από την πραγματοποίηση επενδύσεων μέχρι την ενοικίαση ακινήτων και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω πλατφόρμας αγοραπωλησιών, όπως το Etsy ή το ebay, υπάρχουν περισσότεροι τρόποι από ποτέ για να αποκτήσετε παθητικό εισόδημα και να δείτε τα εισοδήματά σας να αυξάνονται. Στο άρθρο που ακολουθεί, μοιραζόμαστε μαζί σας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το καταφέρετε.

Τι είναι το παθητικό εισόδημα;

Ουσιαστικά, το παθητικό εισόδημα είναι εισόδημα που αποκτάτε χωρίς να χρειάζεται να κάνετε (σχεδόν) τίποτα γι’ αυτό. «Αρκεί να κουραστείτε μία φορά και από εκεί και πέρα απλά εισπράττετε τους καρπούς της προσπάθειάς σας», εξηγεί η Nicola Richardson, δημιουργός του blog χρηματοοικονομικών συμβουλών The Frugal Cottage. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης (π.χ. για τη συγγραφή βιβλίου ή στίχων τραγουδιού) είναι ένα καλό παράδειγμα παθητικού εισοδήματος, αφού μπορείτε να εισπράττετε έσοδα κάθε φορά που κάποιος άλλος θέλει να χρησιμοποιήσει το «προϊόν» της εργασίας σας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο εσείς για αυτό.

Savings

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ παθητικού και ενεργού εισοδήματος;

Η κύρια διαφορά είναι ότι το ενεργό εισόδημα είναι ο μισθός με τον οποίο αμείβεστε από την καθημερινή εργασία σας, ενώ το παθητικό εισόδημα είναι χρήματα τα οποία εισπράττετε χωρίς να χρειάζεται να εργαστείτε ενεργά για την απόκτησή τους. Ουσιαστικά, με το ενεργό εισόδημα κάνετε τη δουλειά – ενεργή προσπάθεια – και συνεπώς πληρώνεστε ανάλογα. Παθητικό εισόδημα προκύπτει, όταν εισπράττετε χρήματα χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα – γι’ αυτό και λέγεται παθητικό – και αυτό μπορεί να συμβαίνει οποτεδήποτε, σε αντίθεση με το δυνητικά σταθερό εισόδημα από την ενεργή απασχόληση. Η ενεργή εργασία έχει ένα συγκεκριμένο όριο όσο αφορά το εισόδημα, αφού είναι πιθανό να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό. Με το παθητικό εισόδημα δεν υπάρχουν όρια, ειδικά αν είστε πρόθυμοι να ασχοληθείτε με την αύξησή του.

Πώς να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσετε παθητικό εισόδημα και η πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό. Τα έσοδα από μερίσματα αποτελούν έναν από τους ευκολότερους τρόπους απόκτησης παθητικού εισοδήματος. Αρκεί πρώτα να επενδύσετε σε μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια διανομής μερισμάτων και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Στην αρχή τα έσοδα μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλα, αν όμως επενδύσετε αρκετά, το ύψος των πληρωμών μπορεί να είναι σημαντικό και να αποτελέσει μια πολύ καλή πηγή παθητικού εισοδήματος. Στη συνέχεια, θα εισπράττετε κάθε τόσο στον λογαριασμό σας ένα χρηματικό ποσό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παθητικό από αυτό!

Για την απόκτηση εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο περισσότερο, επειδή το ποσό που απαιτείται για να ξεκινήσετε είναι σχετικά μεγάλο καθώς θα χρειαστεί ως προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου προς ενοικίαση. Το ύψος του παθητικού εισοδήματος εξαρτάται από το ύψος της δόσης του δανείου που έχετε λάβει σε σχέση με το ποσό το οποίο μπορείτε να χρεώσετε ως μηνιαίο ενοίκιο. Αν το χρηματικό ποσό που έχετε στη διάθεσή σας δεν είναι μεγάλο, η αύξηση του παθητικού σας εισοδήματος θα είναι σταδιακή. Αρχικά, απαιτεί συνήθως περισσότερα έξοδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα

Καλή ιδέα είναι ίσως να διατηρείτε διάφορες πηγές παθητικού εισοδήματος, επειδή τα επιμέρους εισοδήματα μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε σύγκριση με το ενεργό εισόδημα.