Ασφάλιση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
BUSINESS WISE

Ασφάλιση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

15.11.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με το 40% των μικρών επιχειρήσεων να καταθέτει αίτημα αποζημίωσης εντός της πρώτης δεκαετίας, η εξασφάλισή της μέσω της ασφάλισης, αποτελεί μία σοφή επιχειρηματική πρακτική. Η ασφάλιση σας δίνει τη σιγουριά πως ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα ανακόψει την δυναμική της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας. Το κλειδί είναι να βρείτε τον σωστό συνδιασμό καλύψεων που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τι είναι η ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λύνουμε συχνές απορίες.

Τι είναι η ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Blog GIF-Commercial Insurance 1.gif

Η ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προστατεύει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον τομέα δραστηριοποίησης, από πολλαπλούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν, καλύπτοντας κατά κύριο λόγο την περιουσία σας, όπως:

  • Το κτήριο
  • Το περιεχόμενο, όπως τον πάγιο εξοπλισμό, τα μηχανήματα και τα εμπορεύματα εντός της επιχείρησης
  • Τους βοηθητικούς χώρους, όπως κιόσκια, περιφράξεις, μαντρότοιχοι, πισίνες, επιγραφές κ.λπ.

Επιπλέον, σας προστατεύει και με επιπλέον προαιρετικές καλύψεις, όπως:

  • Τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό
  • Την τυχόν απώλεια χρημάτων
  • Το προσωπικό σας
  • Κάλυψη Αστικής Ευθύνης 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Φανταστείτε ότι είστε ιδιοκτήτης εστιατορίου και ένας πελάτης γλιστρά στο πάτωμά σας, με αποτέλεσμα να σας ζητά αποζημίωση. Ή ότι έχετε μια διαδικτυακή επιχείρηση και οι υπολογιστές σας παρουσιάζουν βλάβη. Η επιχείρησή σας εκτίθεται καθημερινά σε πολλαπλούς κινδύνους. Με την ασφάλιση επιχείρησης, θα είστε ήσυχοι ότι σε μεγάλο βαθμό είστε καλυμμένοι.

Τι καλύπτει η ασφάλιση μικρής ή μεσαίας επιχείρησης;

Μπορείτε να διαμορφώσετε την ασφάλισή σας επιλέγοντας καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ακρογωνιαίος λίθος ενός προγράμματος είναι η Ασφάλιση Περιουσίας που περιλαμβάνει καλύψεις για το κτίριο, το περιεχόμενο και τους βοηθητικούς χώρους. Για παράδειγμα, κάλυψη από φυσικά φαινόμενα, πυρκαγιά, βραχυκύκλωμα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κ.α. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε μία σειρά από συμπληρωματικές καλύψεις και άλλες μορφές ασφάλισης, όπως προστασία από ληστεία/κλοπή, ασφάλιση αστικής ευθύνης για κάλυψη κόστους αποζημίωσης για ζημιές που τυχόν προκαλέσετε σε τρίτους, ασφάλιση χρημάτων, προσωπικού, κ.α. 

Είναι υποχρεωτική η Ασφάλιση Επιχείρησης στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, η ασφάλιση επιχείρησης δεν είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τον εκάστοτε κλάδο. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών η ασφάλιση αστικής ευθύνης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή και ανανέωση της άδειάς τους. Επίσης, ανάλογα με τη φύση της επιχείρησής σας, ορισμένοι τύποι ασφάλισης μπορεί να είναι υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, αν ασχολείστε με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αποθήκευση, επεξεργασία και άλλες εργασίες αξιοποίησης ή/και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε ασφάλιση για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών στο περιβάλλον. Για να βεβαιωθείτε για την κάλυψη που χρειάζεστε ως επιχείρηση, συμβουλευτείτε την ένωση επαγγελματιών του κλάδου σας ή απευθυνθείτε στον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα για τον κλάδο σας.

Πόσο κοστίζει η ασφάλιση μικρομεσαίας επιχείρησης;

Το κόστος της ασφάλισης εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, την περιοχή που δραστηριοποιείται και τους τύπους των καλύψεων που επιθυμείτε. Ας δούμε δύο παραδείγματα:

  • Μία επιχείρηση Pet Shop στην Αθήνα με ετήσιο κύκλο εργασιών 180.000€, και καλύψεις κτιρίου, περιεχομένου, κλοπή/ληστείας και ασφάλισης χρημάτων, έχει ενδεικτικό κόστος ασφάλισης περ. 300€ τον χρόνο.
  • Ένα Αρτοποιείο στα Ιωάννινα, με ετήσιο κύκλο εργασιών 50.000€  και καλύψεις περιεχομένου για τον πάγιο εξοπλισμό, τα μηχανήματα και τις πρώτες ύλες 65.000€, έχει ενδεικτικό κόστος περ. 117€ τον χρόνο.

Επικοινωνήστε και εσείς σήμερα μαζί μας για να λάβετε μία προσφορά με καλύψεις που ταιριάζουν στη δική σας επιχείρηση.

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης για την επιχείρησή μου;

Εάν η επιχείρησή σας είναι υψηλού κινδύνου, το επίπεδο κάλυψης θα πρέπει να είναι υψηλότερο, επομένως αντίστοιχα υψηλά θα είναι και τα ασφάλιστρα που θα κληθείτε να καταβάλετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για επιχειρήσεις με μεγάλη προσέλευση κοινού, όπως τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια. Σε αυτήν την περίπτωση, η κάλυψή σας σε περίπτωση αποζημίωσης μπορεί να φτάσει εώς και τα 2 εκατομμύρια ευρώ! Το ποσό αυτό μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος γλιστρήσει και υποστεί κάταγμα όσο βρίσκεται στον χώρο σας θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος, ιατρικές δαπάνες και αποθεραπεία, και κάπως έτσι το κόστος συσσωρεύεται.

 Χρειάζεται να ασφαλίσω την επιχείρησή μου, εάν εργάζομαι από το σπίτι;

Blog GIF-Commercial Insurance 3.gif

Αυτό εξαρτάται από την επιχείρησή σας. Εάν σας επισκέπτονται συχνά πελάτες στο σπίτι, μπορείτε να αποκτήσετε ασφάλιση αστικής ευθύνης για την προστασία σας σε περίπτωση που κάποιος πελάτης υποστεί τραυματισμό κατά την ώρα της επίσκεψής του. Εάν προσφέρετε επαγγελματικές συμβουλές, υπηρεσίες, διαχειρίζεστε δεδομένα ή πνευματική ιδιοκτησία πελατών, τότε η επαγγελματική αστική ευθύνη σίγουρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πολύτιμο εφόδιο για την επιχείρησή σας, είτε προβλέπεται υποχρεωτικά είτε προαιρετικά για τον κλάδο σας. Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε (π.χ. ηλεκτρονικός εξοπλισμός) ή τυχόν εμπορευμάτων σε περίπτωση μίας πολύ μικρής επιχείρησης, είναι πάντα μία σωστή επιλογή.

Υγιής επιχείρηση είναι η ασφαλής επιχείρηση. Προστατεύστε την επιχείρησή σας σήμερα με ένα Πρόγραμμα Ασφάλισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως το Business On της Generali.